2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

[ ÚJ TESZT ]

Még egy kört? Miért ne?!

Hadd osszak meg még egy történetet! Jó pár hónapja készítettem egy erősítőt, nevezzük CompositeAmp-nak. Majd nemrég egy másikat, amit nevezzünk Triloopnak. Az első nagyszerűen zenélt, míg a másiknak döglött hangja volt ugyan azzal az OPA+buffer párossal. Sajnáltam, mert sok munkám és alkatrészem volt benne, jobban megépített erősítő volt az elsőnél, ráadásul volt még a tápjában dupla kapacitássokszorozó is. Felfedeztem, hogy egyszerűen átalakítható CompositeAmp-pá, így át is alakítottam. Javult, de még mindig zavaró hangja volt, kifejezetten rossz volt hallgatni. Végül minden apróbb részletében megfeleltettem az elsőnek, de csak nem szólt úgy.

Az egyik különbség az maradt köztük, hogy az elsőnek csak differenciális módusban szűrtem a tápzaját az OPÁ-nál (ld. előző írásomat), míg a másodiknál féltáponként, és a szűrő földjét a jelföldre húztam rá, mondván, hogy a féltápokat a jelhez képest kell mérni az OPÁ-nál. Átvágva ezt a földvezetéket (és így differenciális szűrővé alakítva a szűrőt) az erősítő rögtön életre kelt, és végül ez a példány kapta a dobozolást!

Természetesen nem a féltáponkénti zajszűréssel volt a gond, hanem azzal, hogy a tápzajt rávezettem a jelföldre. Nem tudom, ez a tapasztalat kinek mennyire releváns, mert jelen erősítőnél passive virtual ground tápfelezést alkalmaztam, és ennek sajátságai miatt – utólag utánaszámolva – mintegy 30 dB-lel nagyobb tápzaj volt jelen a földvezetéken, mint jel. Ennek nagyrésze a pufferelkók által eltorzított monó jel, kisebb része a buffer okozta tápingadozás.

Annyi konklúzió talán levonható, hogy a tápzajokat érdemes külön földkörön huzalozni. Sőt, talán még egymástól is érdemes lehet külön húzni őket, hiszen ne feledjük, hogy a tápszűrőkondik nem csak szűrik a zajt, de be is csatolják azt a tápba, ha zajos földvezetékre kötjük őket!

Másik konklúzió, hogy ha áthallást mérünk (vagy ilyen mérési adattal találkozunk), akkor még nem tudhatjuk, mivel is állunk szemben. Az előző példákon láthattunk, hogy gyakran az, ami elrontja a csatornaszeparációt, egyben torzítást is okoz, ami sokkal zavaróbb lehet a nem tökéletes sztereó térnél!

Itt említeném meg, hogy a földelés kialakításánál ügyelni kell rá, hogy a földhálózatban ne keletkezzen zárt hurok! Ez ugyanis felületével egyenes arányban sugároz és össze is szedi a külső tereket, így zavarérzékennyé teheti az áramkörünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.