2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

[ ÚJ TESZT ]

Mekkora hibát vétünk így?

Számoljuk ki! Egy 10 cm hosszú, 35 µm vastag, 60 mil (kb. 1,5 mm) széles NYÁK-huzal ellenállása 30 mOhm körüli (a néhányszor 10 nH körüli induktivitást most elhanyagoljuk). Ezt a vezetékellenállást képzeljük rá a kapcsolási rajzra a megfelelő helyre! Ez a 0,03 ohm a visszacsatoló kör 1 kOhmos ellenállásának 3E-5-szerese, így ha pl. a két csatorna visszacsatoló körét közösen húzzuk ezen a vezetékszakaszon, azzal 20*lg3E-5=-90 dB-es áthallást okozunk a csatornák között.

Ha a két fejhallgató áramát húzzuk együtt egy ilyen vezetékszakaszon, azzal pedig kb. 30-szor ekkora hibát vétünk, mert a példában a fejesünk impedanciája kb. harmincada az 1 kOhmnak. 20*lg(30)=~30, vagyis kb. -60 dB áthallást okozunk ezzel a két csatorna között. (Ezt elkerülhetjük, ha a fejhallgatócsatlakozó földpontjába kötjük a kisjelű földkört, nem a táppufferek közös pontjába. Más kérdés, hogy a fejhallgatócsatlakozó átmeneti ellenállása is összemérhető a 30 mOhm-mal, így csak felezzük a hibát, vagyis 6 dB körüli értéket nyerünk.)

Nézzünk egy példát arra is, ha a két kört nem választjuk szét egymástól! A 0,03 Ohmos vezetékszakaszon a fejes feszültségének 0,03/32=~0,001-ed része esik. Ez a kb. 10-edére leosztott és visszacsatolt jelnek nagyjából a 0,01-szorosa, vagyis -40 dB!

Utóbbi hibát egyszer követtem el egy hangszórós erősítőn, de ott ráadásul ez a hibafeszültség nagyon torz hang formájában jelentkezett, így az áthallás nem csak a sztereó teret rontotta el, hanem élvezhetetlenné tette a zenét. A torz hang oka az lehetett, hogy ez egy autóba szánt, aszimmetrikus táplálású, hidalt erősítő volt, kondenzátoros becsatolással. Vagyis a földvezetékén a belső áramköreinek áramai is átfolytak, nem csak a kimeneti áram. Pusztán a sztereó tér romlását nem biztos, hogy észrevettem volna akkor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.