2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

''Más farkával...''

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nemrégiben járt le meghosszabbított hűségszerződésem az ADSL szolgáltatómnál. Gondoltam,...

[ ÚJ TESZT ]

Nemrégiben járt le meghosszabbított hűségszerződésem az ADSL szolgáltatómnál. Gondoltam, felkeresem őket, hogy csökkenjen a havidíjam, és régi kapcsolatunkra tekintettel újra megajándékozzanak néhány ingyenes hónappal. Meg aztán, családi vállalkozásunk átevezett evás vizekre, költségszámla már nem kell; át lehetne íratni a saját nevemre.

Nézegetjük az ilyen-olyan kedvezményes árlistákat, hát kijött, hogy a hurokátengedéses verzió (amiben a telefon is rajtuk keresztül történik) annyi, mint a sima ADSL lenne. Nosza rajta, a rózsaszínek úgyis pusztuljanak csak a nagy (egykor) monopóliumukba! Papírmunka, egységcsomag, hurrá. Számszerűen az eddigi 3290 [telefon] + 9480 * 10/12 [ADSL, évi két hónap kedvezménnyel] = 11 190 Ft helyett megvan az egész 7488 * 11/12 [évi egy hónap kedvezmény] = 6864 Ft-ból. Hurrá, örülünk, de a szolgáltató nevét nem írom le, mert nem őket reklámozom, hiszen ez egy Fika típusú írás.

Az egységcsomagban kaptam új ADSL modemet is, hiszen a modem a telefonvonal szolgáltatójáé, így a közeljövőben majd beállít egy rózsaszín melák, hogy elvigye a régit.

Itt egy kis kitérő: Pár hete megejtettem egy hibabejelentést, mert minden este legalább egyszer lebontott a hálóm (nem lógok folyamatosan fent, csak esténként van bekapcsolva a gép). T-Comos szerelő elmondása szerint a központtól végigmérte a jelutat, ahol lehet, átkötött másik vezetékre, splittert és Telindus ADSL bridge-et cserélt. Bemérték, valamilyen érték kettővel jobb lett. A sávszélességem hajszálnyit sem változott, maradt 2,3-2,7 megabit. Messze vagyok a telefonközponttól, így jártam.

Az új csomagból egy D-Link modem kacsintott rám, feleakkora méretben, mint a régi Telindus. Kicseréltem őket, hogy a T-Comos begyűjtőnek már össze legyen készítve a régi. Ekkor ért a meglepetés: a modemcsere óta a sávszélességem 3,7 megabit, stabilan. Még a T-Com központján keresztül, hiszen az átállásra valamikor 30 nap múlva kerül sor.

A dolog tanulsága: A T-Comos szerelő magasról tojt az egészre. Ugyanazt a gagyi típust hozta ki cseremodemnek. Ráadásul egy olyan példányt, amin még Matáv matrica van, tehát nem egy mai darab. Kíváncsi lennék, hogy vajon a T-Online ügyfeleit is ugyanígy kezelik-e a másik rózsaszín, a T-Com szerelői, vagy csak a konkurens internetszolgáltatók ügyfeleivel ilyen előzékenyek.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.