2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ma tuningolunk!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha nem ismerném a PH!-t az átlagnál jobban, kijelenthetném, hogy nincs olyan PH!-s, aki...

[ ÚJ TESZT ]

Ha nem ismerném a PH!-t az átlagnál jobban, kijelenthetném, hogy nincs olyan PH!-s, aki nem tuningol. Nos, ez azért így nem teljesen igaz, de jól tükrözi azt, hogy amit néhány éve még csak pár kockafejű őrültségének tartottak, az ma teljesen megszokott, sőt a vásárálási szokásokat is erőteljesen befolyásolja az adott eszköz tuningpotenciálja (itt most nem a hangkártyákra gondolok).

Sokan tuningolnak tehát, és sajnos igen szép számmal találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a ,,beavatkozást'' nem szakszerűen végzik el. Ehhez, valamint a kezdetekhez szeretnék néhány tanácsot adni. Aki belejön, az később úgyis kidolgozza a saját módszereit. Egy dologra fel kell hívnom a figyelmét mindenkinek: A leírt módosítások némelyike garanciavesztéssel járhat, az esetleges károkért felelősséget nem vállalok!

Akit elijesztettem ezzel, annak nem való a tuning. Nos, akkor kezdjünk bele, repkedjenek a MHz-ek.

Előkészületek

A tuninghoz és a stabilitási tesztekhez a következőket érdemes beszerezni:

-egy megbízható, márkás tápegység
-megfelelően erős hűtés
-Everest ([link])
-Superpi ([link])
-egymagos processzorokhoz: OCCT ([link]
-kétmagos processzorokhoz: Orthos ([link])
-Clockgen ([link]) - ez a program nem minden alaplappal kompatibilis, ha nem találod a saját lapodat a támogatottak között, akkor is próbáld ki, hátha működik. Ha nem, akkor se csüggedj, ezzel csak gyorsítani lehet a túlhajtás folyamatát, az FSB-t tudod vele a Windowsból állítani. Erre azonban a legtöbb gyárilag mellékelt tuningprogram is képes.

Most már tényleg tuningolunk!

A leírás DDR1 memóriával szerelt számítógépekhez készült, a DDR2-es gépeknél a folyamat ugyanez, csak más időzítésbeli és feszültségbeli értékeket kell megadni.
Először is kapcsold be a számítógépet, majd lépj be a BIOS-ba! Keresd meg a memóriáid beállításait. Minden BIOS máshogy néz ki, azonban az elnevezések hasonlók. ''Advanced chipset features''-hez hasonlót keress. A memóriáid nagy valószínűséggel ''By SPD''-re vannak állítva. Ezt állítsd át kézire (pl.: ''Manual''), majd állítsd be a következőket:
CAS Latency (CL): 3T
RAS To CAS Delay (tRCD): 4T
RAS Precharge (tRP): 4T
RAS Active Time (tRAS): 8T

A többi értékhez nem kell hozzányúlnod, maradhatnak úgy, ahogy vannak. Adj neki úgy 2.8 volt feszültséget, így a RAM egy ideig biztosan nem fog korlátozni a tuningban. Az


Everestben hasonlót kell majd látnod:

[kép]


Most keress a BIOS-ban egy ''CPU Settings'' nevű részt. Ide lépj be, a CPU frekvenciát pedig állítsd a processzorodnak megfelőle értékre (Athlon 64 rendszereknél ez 200MHz). Ha a Windowsos tuningprogramok nem működnek, akkor az órajelet mindig itt kell majd emelned. A HT szorzót vedd vissza négyszeresre! Ezenkívül a ''CPU Voltage''-t állítsd a megfelelő értékre (Athlon64-nél 1.4 volt, X2-nél 1.35 volt). A processzorodnak megfelelő értéket egyébként könnyen megtalálhatod az Interneten!

Mentsd el a beállításokat és irány a Windows! Indítsd el a Clockgent, vagy a gyári tuningprogramot. A ''Clocks'' gombra kattintva hasonló tárul eléd, csupán az FSB és a memória lesz 200MHz-en, a processzor pedig az ennek megfelelő értéken.


[kép]


Kattints a ''PLL Control'' gombra, majd a csúszkán emeld meg 5MHz-el az FSB értékét. Így nem csak a processzor, hanem a memória is gyorsulni fog. Ezt követően kattints az ''Apply Selection'' gombra. Ha ennél a pontál lefagy a géped, akkor a Clockgen nem kompatibilis az alaplapoddal. Javaslom a gyárilag mellékelt túlhajtóprogramot, vagy nVidia chipsetes alaplapokhoz az nTune nevű cuccost. Abban az esetben, ha ezek a programok sem működnek se ijedj meg. Annyival fog lassabban menni a dolog, hogy minden frekvenciaemelést a BIOS-ban kell majd beállítanod.
Ha azonban minden gond nélkül beállította a megadott értékeket, akkor gratulálok, máris gyorsabbá tetted a rendszered! Ahhoz, hogy meggyőződj arról, stabil-e a rendszered a következőket kell tenned:

-egymagos rendszer esetében: indítsd el az OCCT nevű programot, majd kattints a ''Test'' gombra. Ez fél órás nyúzásnak veti ali a processzorod. Ha ezt kibírja a rendszer és a program nem jelez hibát, akkor jó eséllyel a beállított értékeken hiba nélkül fog üzemelni hétköznapi körülmények között.


[kép]


-kétmagos rendszer esetében: indítsd el az Orthost, kattints a ''Start''-ra, majd hagyd futni körülbelül 30 percig. Ha nem jelez hibát, akkor ugyanaz a helyzet, mint az egymagos rendszerek esetében. A beállított értékeket bírja a géped.


[kép]


Ezután emeld ismét 5MHz-el az FSB értékét. Ezt folytasd mindaddig, amíg a tesztek hibát nem jeleznek. Ha hibát jelez a rendszer, akkor irány a BIOS, és a ''CPU Voltage''-t állítsd 0.025 volttal feljebb. Athlon64-es rendszerek esetében 1.55 voltnál nagyobb feszültség beállítása nem javasolt. Ha emeled a feszültséget, akkor nő a hőtermelés is, erre érdemes odafigyelni. Teljes terhelés alatt nem szabad hagyni, hogy a processzor 65 fok felé melegedjen. Íme egy átlagos hőmérsékletérték:


[kép]



Amennyiben sikerült megtalálnod a processzorod maximálisan stabil órajelét, magad is meggyőződhetsz arról, hogy mennyit gyorsult a számítógéped. Megfelelőek az Everest beépített tesztjei, vagy a SuperPi:


[kép]


Ha ezzel is megvagy, akkor már csak állandósítani kell az értékeket. Jegyezd meg a Windowsban beállított frekvenciaértékeket, majd irány a BIOS és ott állítsd be őket. Így minden indulásnál a megemelt órajelekkel fog bootolni a számítógéped. Ha van kedved, akkor játszadozhatsz még a memória időzítéseivel, állitsd kisebbre az értékeket, de csak óvatosan, ha nincs nagyon komoly tuningmemóriád, akkor nem valószínű, hogy bírni fogja a szoros időzítéseket.

Amennyiben a tuningolás során, a számítógép nem indulna el és csak fekete képernyőt látsz, ne ess pánikba! Indítsd újra a rendszert és nyomogasd az Insert billentyűt, a legtöbb alaplapnál ez alaphelyzetbe állítja az egyes értékeket. Ha ez nem segít, akkor áramtalanítsd a gépedet, az és az alaplapon az elem körül keress egy jumpert (''Clear CMOS'' vagy ''CMOS Reset'' felirattal, ez azonban nincs minden alaplapon feltüntetve). Vedd le, és tedd a két felső tűre. Hagyd így néhány másodpercig, majd tedd vissza úgy, ahogy eredetileg volt (két alsó tűn). Ez szintén nullázza a beállításokat!


[kép]


Remélem sikerült segítenem abban, hogy elindulj a tuningolás útján. A következő cikkben a videókártyánkat fogjuk eddig nem látott magasságokba tuningolni!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.