2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Logitech Z323 - Körbe-körbe karikába

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy olcsó 2.1 rendszerű hangfalszett, egy neves gyártó műhelyéből.

[ ÚJ TESZT ]

Nemrégiben sikerült beszereznem egy Logitech Z323 típusú 2.1es hangfalszettet. Eredetileg X-230at szerettem volna, de azt sajnos már régóta nem gyártják, így hosszas utánajárás, és kérdezgetés után a Z323 lett a nyerő, mivel elviekben az X-230 egyenesági leszármazottja (ugyan lett volna X-210 is 10k-ért, de gyengébb, és még a basszust sem lehet állítani...). Ezt a szettet szeretném most bemutatni nektek.

Kezdjük az elején. Mikor megjött a doboz, átadta a futár, először azt hittem mást kaptam, annyira kicsi volt a csomagolás.

Ma is csodálkozom, ekkora eszköz hogy férhetett el egy akkora dobozban. Tény, hogy nem volt benne sok levegő, mindent elfoglaltak a hangszórók. Viszont minden szép alaposan be volt csomagolva. Minden zacskóban, vége leragasztva, kábelek is külön.
Minőségi érzést kelt, csak ugye a sok csomagolóanyag...Kapunk egy kézikönyvet, ami valójában egy gyorstalpaló az összeszereléshez, majdnem félmillió nyelven. Továbbá jár nekünk még egy kis kártya, ami szintén rengeteg nyelven buzdít arra, hogy mondjuk el véleményünket (természetesen elektronikus úton). Kellemes, hogy a magyar nyelv szerepel a dobozon, a kis könyvben és a kártyán is.

Gyorsan kicsomagoltam, összeraktam, és adj neki. Adnék, de nem találtam a bekapcsoló gombot vagy kapcsolót. Nem volt sem a hangszórókon, sem a mélyládán. Aztán rájöttem, hogy a hangerőszabályzót kell elfordítani, majd búcsús kattanás után életre kel a rendszer. Érdekes. Nem mondom, hogy rossz, csak érdekes. Ilyet a zsebrádiókon alkalmaznak előszeretettel. A bekapcsolt állapotra egy narancsfényű LED figyelmeztet, nem túl erősen, de nem is halványan. Nem zavaró koromsötétben sem.

Mindegy, rákötöttem a telefonomra, és elindítottam egy kellemes számot. Először leültem, de sajnos nem az örömtől. Elég borzalmas hangja volt. Ha feltekertem a hangerőt, a basszus elnyomott mindent. Pár perc után már a magasak és a basszus nyomta el a zenét. Sebaj, elkezdtem bejáratni, filmeztem, zenét hallgattam rajta, változatos hangerőn, most, lassan három hét után már tudok érdemben nyilatkozni.
Kellett neki a bejáratás. A hangzás elérte a szép, tiszta szintet. A mély kellemes, dübörög, de annyira tisztán és dinamikusan, hogy öröm hallgatni. A magasak tiszták, és a középtartományból sincs hiány. A rendszer dinamikája nagyon kellemes.

Ez a rendszer elvileg 360 fokos térhatást nyújt, ezt hirdeti a hivatalos weboldal és a doboz is. A dolog úgy néz ki, hogy van ugye egy mélyládánk,

Ezt letesszük az asztal alá/mellé/közé, és van a kettő hangsugárzónk, ami úgy épül fel, hogy elöl van egy hangszóró, alatta egy reflexcső szerű dolog.

És most jön a meglepetés. Hátul is befigyel egy-egy hangszóró.

Ugyanolyan, mint elöl, körülbelül egy magasságban, csak ugye egymással szemben. A dolog furcsasága, hogy tényleg más a hangzás, mintha csak előrefelé sugározna. Nem 360, de szép a hatás.

Pár szám, mielőtt még elfeledkeznénk róluk: a rendszer összteljesítménye 30W RMS, ez úgy jön össze, hogy 2x6W a hangsugárzók, és 18W a mélyláda (és most tekintsünk el attól, hogy két hangszóró teljesítménye nem adható össze egy ilyen rendszer esetében). Egy kisebb vagy közepes szobában bőven elég.
Az én szobám olyan 18-20 m2 körül van. Ha kicsit feltekerem, a lakás többi részében is hallható. nem fog tőle kitörni az ablak, de nem is ez a cél. Az asztalt megremegteti, és ez elég.

A szett méretei:

Magashangsugárzók: 20,3 x 8,6 x 13,4 cm
Mélyhangsugárzó: 22,1 x 15,2 x 18,3 cm

A mélyláda bass reflex nyílással rendelkezik, és lefelé nyomja a hangokat. Én nem tudom, hogy csinálják, de a hatás annyira jó, hogy a láda a hallgatási pozíciótól képest egy méterrel lejjebb és körülbelül 25 centiméterrel balra van, de mégis úgy tűnik, mintha a két hangsugárzó között szólna.

Sok netes tesztben olvastam, hogy gyárilag nem lehet PC-vel összekötni, mert nincs jack kábel mellékelve, átalakítót kell venni. Én nem tudom, mit szívtak ezek a teszterek, de a jobb hangsugárzóból jön ki a 3.5" jack csatlakozó, aminek vége világoszöld csatlakozót kapott (a sztereó színkódja). Emellett ugyanezen egységen van a ki/bekapcsoló/hangerőszabályzó, oldalt kettő 3.5" jack csatlakozó. Egy AUX bemenet és egy fejhallgató kimenet, aminek hangereje -ellentétben sok távirányítós Logitech szettől- állítható a hangerőszabályzóval.

A basszus erejét a mélyláda hátulján állíthatjuk egy potméterrel. Ide csatlakozik a bal hangsugárzó egy sárga színű RCA csatlakozóval, és a bal egység egy soros csatlakozóval. Van még egy pár RCA bemenet is konzolok és egyéb eszközök számára (szabvány piros-sárga jelöléssel).

Csak pár negatívumot tudok felhozni. A hangszórók egyenletes sistergő hangot adnak ki, ha csatlakoztatva vannak valamihez, de nem szólnak (nem kapnak jelet). Ha nincs csatlakoztatva semmihez, akkor már bőven hallható búgást produkálnak. Oka lehet az áramforrásban is, nem tudom. Alacsony hangerőn hallható, felhangosítva egyre halkabb lesz. Cserébe kárpótol a nagyon finoman és tág határok között szabályozható hangerő.
A membránok előtt nincs semmiféle védelem, így nem árt vigyázni cipekedés közben, főleg a mélysugárzóval, mivel alul van, közel az oldalsó peremhez. És a másik kettő hangsurágzóval, ha oldalt kapjuk el őket (elérhetjük a hátulsó hangszórót).

A mélynyomó és egy literes Sprite, viszonyításképp.

Összegzésképp: meg vagyok elégedve a rendszerrel. Amit elvártam, azt hozza, hangja mára gyönyörű lett, az X-230al egy kategóriában van (még ha az erősebb is egy picit az adatok szerint. Máig nem értem egy olyan sikeres szériát miért nem gyártanak tovább.).

A rendszer ára iPon-ban bruttó 11.085Ft (webshopban), nekem erre rájött 2500ft szállítás.
Aki X-230at szeretett volna vásárolni, nyugodtan veheti ezt, hangzásvilágban megegyezik vele.
Értékelést szándékosan nem írok, mert ugye a dolog szubjektív. Nekem tetszik. Legnagyobb hibája a sistergő/búgó hang. Ez kikapcsolással megszüntethető, ha épp nem használjuk.

Esetleges helyesírási hibákért elnézést kérek, a Firefox ellenőrizte. Képek minőségéért szintén elnézést, Nokia N82vel készült, a teljes méret kicsinyítve 1600x1200 pixelre. Minden kép kattintással nagyítható. A zaj oka, hogy szobában fényképeztem, természetes fényben, vaku nélkül. Az első két kép este készült, vakuval. Hozzászólások, kritikák, esetleges javítások, nyelvtani javaslatokat természetesen elfogadok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.