2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Kindle Touch - 2011-es évjárat

Egy nem túl hosszú, mélységesen szubjektív teszt a tavaly megjelent e-könyv olvasóról.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver/Használhatóság

Szoftver/Használhatóság

A gépen az Amazon saját erre a célra szánt operációs rendszere fut, abból is az 5.1.2 verziószámú. Az 5.2-es, úgy kinézetében, mint tudásában alaposan átszerkesztett rendszer az új (nekem csak) FalFehér (vagyis PaperWhite) privilégiuma. Minden esetre ez a szoftver is teszi a dolgát becsületesen, igazából semmi panaszom nem lehet rá.

Bekapcsolás után a kezdőképernyőn találjuk magunkat, amit már az előző oldalon láthattatok. Mivel az általam használt verzió egy „Kindle Touch with Special Offers”, ezért a főképernyő alján állandó jelleggel egy reklám jelenik meg, továbbá a záróképernyő is egy hatalmas reklám, ami igazából abszolút nem zavaró azt leszámítva, hogy a felsorakoztatott ajánlatok egytől egyig irrelevánsak olyan emberek számára, akik nem az Egyesült Államokban élnek. Ha huzamosabb ideig nem kapcsolja be az ember a Wi-Fi-t, akkor a készülék előbb vagy utóbb kifogy a reklámokból és azontúl ez a képernyő fogadja, ha lezárja a készüléket.

A szoftver ezen felül pontosan azt nyújtja, amit az ember elvár tőle. Tökéletesen megnyitja a támogatott formátumokat, szépen tördeli a szöveget, ha kilépek egy könyvből megjegyzi, hogy hol tartottam, bármilyen angol (és még pár „fontosabb” nyelvbeli) szóra rákereshetek a beépített szótárban vagy akár Wikipedia-n.
Kiemelhetek szövegrészeket, jegyzeteket fűzhetek hozzájuk, melyek majd a főképernyőn külön menüpontban jelennek meg. A betűméretet szabályozhatom nagyon aprótól óriásig egy nyolcas skálán. A képen a normál és az óriási betűméret közötti különbség látszik.

A képernyő még legkisebb betűmérettel is elég éles képet ad, noha a 167 ppi pixelsűrűség nem tűnik nagy értéknek. Az E-Ink kijelző a szürke 16 árnyalatát tudja megjeleníteni és a kontraszt elég jónak mondható, ha megfelelő a háttérvilágítás. Az egyetlen bajom a kijelzővel, az nem is a megjelenítéshez, hanem az érintésvezérléshez kapcsolódik. Az egész ugyanis infravörös technológiával működik, ami az okostelefonokban (táblagépekben) használt kapacitív technológiától abban tér el, hogy nem csak ujjal, hanem bármilyen más tárgyal vezérelhető (pl. ceruza), ami elég idegesítő tud lenni, ha valamivel véletlenül hozzáérsz és már lapoz is. Ebből következően nem mindig lehet kényelmesen fogni, már ha valaki pályázik egyáltalán rá, hogy a kijelző közepét fogja olvasás közben. Még egy dolog, ami kissé zavaró lehet, hogy hiába matt a kijelző felülete, attól még bőven rákényszerít, hogy sokszor bűvészkednem kelljen, hogy ne tükröződjön valamelyik része.

Az eszközben van beépített angol nyelvű értelmező szótár, ami nagyon hasznos tud lenni. A billentyűzet, mely a jegyzeteléshez és keresgéléshez elengedhetetlen, tökéletesen működik, noha a kijelző nem elég gyors, hogy minden megérintett betűt felvillantson, a szöveg kis késéssel mégis mindig megjelenik a keresőmezőben. Javaslatokat is tesz gépelés közben, de persze ez is csak angol nyelven érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kindle Paperwhite 2013

    Bár a forradalom ezúttal elmaradt, inkább csak ráncfelvarrás történt, azért a 2013-as Paperwhite a nyerő.

  • Amazon Kindle JailBreak

    Itt a megoldás, ha szeretnél magyar nyelvet, állítható margókat és KOReader-t telepíteni az olvasódra.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.