2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Kindle Touch - 2011-es évjárat

Egy nem túl hosszú, mélységesen szubjektív teszt a tavaly megjelent e-könyv olvasóról.

[ ÚJ TESZT ]

Külső/Adatok

Külső

Az e-könyv olvasó a maga 172 x 120 x 10,1 mm-es méreteivel nagyobb és vastagabb is, mint „gombos” testvére, az ugyancsak negyedik generációs Kindle.
Ha nagyon figyel az ember, tömegbeli különbség is felfedezhető, de kézben tartva ez majdhogynem észrevehetetlen.

Az előlapot a 6 inch-es, 600x800 pixel felbontású E-Ink Pearl technológiával rendelkező kijelző uralja.
Fölötte egy viszonylag diszkrét „kindle” felirat, alatta meg egyetlen gomb árválkodik, melynek funkciója a főképernyőre való visszalépés, magyarán ez bizony egy Home gomb.

(A képről bárki megállapíthatja, hogy mostanában rákaptam a klasszikus sci-fi mesterek alkotásaira, így nagy erőkkel fogyasztom a Végjáték sorozat tagjait és Asimov főbb írásait).

A hátlap sem túl érdekes, viszont engem nagyon megfog az a visszafogott letisztultság, amely az egész készüléket jellemzi. A felső tartományban egy egyértelmű márkajelzés csücsül (hadd lássa a nép, hogy ez nem iPhone), valamint alul kisebb szimbólumok és egy kis információ az akkumulátorról, amely szerencsére elég sokáig bírja szusszal, hála nem utolsó sorban a takarékos E-Ink kijelzőnek és a valószínűleg igen csak alacsony teljesítményű belső alkatrészeknek.

Az Amazon hajlamos 1 hónapos üzemidőről beszélni, amelynek nem tudom még, hogy mennyi igazságalapja van, de nekem az egy hét alatt még egyszer sem kellett feltöltenem, az biztos, pedig naponta legalább egy órát olvastam.

Ugyancsak a hátlapon található két kis hangszóró, melyek eléggé kis hangerővel bírnak, de amint azt mindeni tudja, nem zenehallgatásra lettek kitalálva, hanem inkább alkalmi hangoskönyv hallgatásra vagy a text-to-speech (későbbiekben csak TTS) opció használatára, amely gyárilag sajnálatos módon csak angolul tud.

A két hangszóró között van két érdekes ki fémnégyzet, amelyek feladata az „okos tokok”, vagyis lámpával felszerelt borítók energiaellátásának biztosítása. Ez jól jöhet, habár nem vagyok meggyőződve, hogy a kijelzőtől pár centire lévő LED-ek hatékonyan és egyenletesen meg tudnák világítani a kijelzőt.

A készülék legalján van balról jobbra haladva egy bekapcsoló/felélesztő/újraindító gomb, mellette egy zöld LED, amely bizonyos esetekben villog, aztán jön a 3.5 mm-es fülhallgató bemenet és a szabványos microUSB aljzat.

Amit még a készülékről tudni érdemes technikai szempontból, hogy a belső tárhely mérete 4 GB, melyből 2,95 GB érhető el szabad felhasználásra. Az e-könyv olvasó támogat sokféle szövegformátumot, közülük a legfontosabbak talán a .mobi, .prc,. azw3, és a .pdf . Az egészben annyi a kényelmetlen, hogy a PDF fájlokat nem tudja tördelni, így az ujjunk segítségével tudunk scrollozni, azaz navigálni a lapok tartalmán, ami ilyen sebességű hardver mellett elég idegtépő tud lenni. Zenei fronton a masina .mp3 kiterjesztésű fájlokkal boldogul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kindle Paperwhite 2013

    Bár a forradalom ezúttal elmaradt, inkább csak ráncfelvarrás történt, azért a 2013-as Paperwhite a nyerő.

  • Amazon Kindle JailBreak

    Itt a megoldás, ha szeretnél magyar nyelvet, állítható margókat és KOReader-t telepíteni az olvasódra.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.