2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

iPhone, User oldalról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rengeteg tesztet láthattunk, olvashattunk már különböző weboldalakon, újságokban az Iphone-ról.

[ ÚJ TESZT ]

Rengeteg tesztet láthattunk, olvashattunk már különböző weboldalakon, újságokban az Iphone-ról. Nekem nem áll szándékomban ezeket sem felülmúlni, sem olyan részletességgel írni róla.
Amit szeretnék az a felhasználói oldalról történő bemutatása. Már lassan 3-4 hónapja használom, és (persze még mindig tud meglepetést okozni) azért már elég rendesen látszódnak az előnyei hátrányai is.
Még előzetesben annyit, hogy mielőtt bárki belekötne, az USA-ból lett hozatva a telefon, teljesen legálisan, vámkezelésen is átesett. Természetesen függetlenítve van, amiről annyit, hogy az Apple kijelentette, hogy őt nem érdekli, ki mit csinál a telefonjával, amennyiben megveszi. Akár feltöri, akár kidobja, akár össze mixerelei (láttam ilyet is).
Szóval mielőtt bárki kötözködne, semmi törvénysértő sincs ebben :)

Az első amit megláttam az a doboza. Valamilyen szinten a minőséget tükrözi. Egyszerű letisztult forma. Abszolút nincs túlcsicsázva, mindenféle extrém grafikával, vagy mosolygós nénikkel az oldalán. A tető, a ragasztócsíkok eltávolítása után, úgymond lehúzható, viszont tökéletesen illeszkedik. Pont annyira szorul amennyire kell. Tehát a dobozról még mindig a tökéletesség árulkodik. De persze nem mindig a külső a lényeg.

Kibontva megtaláljuk a készüléket, egy fülhallgatót, usb-s dokkolót (ami egyben a töltő is), és egy amerikai szabványú hálózati töltőt. Esetemben ez csak dísz, viszont akinek nincs pc-je vagy usb-s pc-je az párszáz Ft.-ért vehet egy átalakítót, amivel már itthoni szabvánnyal is működik a hálózati töltés.
A készüléket kézbefogva jön az első negatívum. És kiderül mégsem olyan tökéletes.
Több mint valószínű, a 16mm-es vastagság, a sima oldalfelület, valamint a lekerekített oldalnak köszönhetően kézbefogva olyan érzésem van mintha ki akarna esni a kezemből!

Szóval aki nem tud, vagy nincs idegzete, türelme, finoman érzékkel bánni vele, annak erősen nem ajánlott. Nekem már volt olyan hogy az asztalról gyorsan felkapva úgymond "kipattant" a kezemből és kapkodva ugyan de épphogy elkaptam. Rettenetes a fogása, komolyan. Mivel elég széles, viszont nincs semmi gumírozás a szélein, vagy esetleg valami recés felület amit meg lehetne fogni rendesen. Persze azért ez ne rettentsen el senkit se, mivel egy kis odafigyeléssel azért megszokható a dolog.

Ugorjunk egy kicsit. A betöltési idő lassúságára, nem térek ki, nem igazán szoktam kikapcsolni, így gondot nem okoz.
Az első dolog amit a töltés után meglátok az a kijelző :) Gyönyörű szép! Azért látszik, hogy a 480x320-as felbontáson az a 166dpi megteszi a hatását. Azért néhány képnél látszik, hogy "csak" 16bites a színmélység.

De lépjünk is túl a nagy ámulaton. Mint mindig, ahol és amikor csak lehet, egyből a beállításokat keresem.
Na és itt jön ki a második probléma. Annyira minimálisak a beállítási lehetőségek, hogy először azt hittem én vagyok olyan béna, hogy nemtalálom. Aztán rájöttem, hogy nem.
Végülis minden főbb funkciónak van külön része a beállítások menü alatt, viszont amit lehet állítani az tényleg nagyon minimális. Tényleg épphogy elégséges.

Csak egy példa. A fotó beállítások alatt össz-vissz a SlideShow-ra vonatkozó paramétereket állíthatjuk. ( slideshow amikor a képeket egymás után, magától lépteti tovább, amolyan diavetítés féle kis effectel megspékelve) Szóval lehet állítani, hogy hány másodperc legyen a képváltások között, 5 féle képváltás effect, valamint a repeat és shuffle mód ki-be kapcsolása. Körülbelül a több beállítás is ilyen "kimerítő" lehetőségekkel szolgál.

Viszont már a beállítások keresgélése közben akaratlanul is észreveszi az ember, mennyire jól megalkotott ez a User Interface.
A touchscreen és a U.I.-nak köszönhetően meglepően gyors és kényelmes a telefon használata. Rengetek ötletes, és hasznos dolgot vittek bele. Valójában nem is tudom mivel, melyikkel kezdjem.

Telefonkönyben, ugye nincsen keresési lehetőség mint az átlag mobiloknál. Itt ugyanis ujjal kell scrollozni ha meg akarunk keresni egy nevet. Először azt gondoltam, hogy eszméletlen idegesítő lesz, és hosszadalmas. Aztán rá kellett jönnöm hogy messze nem így van. Bizonyos telszám fölött már külön ABC rendbe, csoportosítva vannak a nevek. Ezzel megkönnyítve a keresést, mivel akármilyen gyorsan is scrollozok lefelé, a külön kiemelt mondjuk "S" részt simán észreveszem, és onnan mégegy ujjmozdulat és ottvagyok mondjuk a Sándornál. (márha lenne ékezet, így marad a Sandor) Tehát számomra is meglepő, de azt kell, hogy mondjam, eddig egyetlen telefonnal se sikerült ilyen gyorsan és hatékonyan a telszám keresés a telefonkönyvben.
Az sms-ek kezelése is nagyon tetszik. Ugyanis külön "contact"-onként csoportosítja a fogadott és küldött smseket. Aminek mennyiségében végülis csak a 4-8Gb-os memória szab határt. Így tehát olyan az sms-ezés mint valami párbeszéd féle. Buborékokban jelenik meg egymás alatt az adott személynek küldött ill. a tőle fogadott sms. Nagyon áttekinthető és látványos.

Itt említeném meg a virtuális billentyűzetet. Körülbelül annyira lehet melléütni, mint normál billentyűzeten. Vagyis akinek nagy ujjai vannak az itt is szenvedni fog. Amúgy lényegesen gyorsabban lehet vele gépelni, de úgy igazán belejönni nem. Azért elütések mindig vannak. Viszont ami nagyon tetszett benne, az az, hogy a telefon tanul. Egy idő után megjegyzi a gyakran használt szavakat, és magától felkínálja a kiegészítést. Így van hogy elég csak pár betűt beírnom, és ő már kiírja, hogy én mit is akarok. Ekkor már írhatom nyugodtan a következő szót, és a space megnyomására behelyettesíti a felkínált szót a mondatba. Ez nagyon hasznos tud lenni. Ennek csak egy hátulütője van, mégpedig, hogy eleinte, de még most is nagyon gyakran angol szavakat kínál fel! Ilyenkor viszont külön oda kell nyúlni és "kiikszelni", a felkínáltat, aztán folytatni az írást. Ez tud idegesítő is lenni, dehát be kell látni, nem magyaroknak készült :)
A szokásosnak mondható programok alapból megtalálhatók benne. Naptár, fényképező (ahol persze semmi beállításra nincs lehetőség), óra, stopper, visszaszámláló, jegyzetelési lehetőség, ami szintén egész látványosra sikeredett és persze számológép. Azonkívül van email kliens, amihez csak annyit jegyeznék meg, hogy meglehtősen lassú. Külön programmal oldották meg a Youtube használatát. Valamint tőzsdei árfolyamfigyelő, és időjárás előrejelző program is helyet kapott.
Ami szerintem nagy hiányosság, az a GPS. Főleg ebben az árkategóriában. ( bár vegyük figyelembe az usa-eu közötti árkülönbséget.) E helyett van benne google maps. Szó se róla, nem rossz, van benne útvonal számítás, és lépésről lépésre kiírja nekünk merre kell menni. De azért mégsem GPS, főleg mivel nélkülözhetetlen az internet hozzáférés a használatához.

Természetesen az alapprogramokon kívül, rengeteg más programot is lehet telepíteni az Iphone-ra. Ehhez a legegyszerűbb megoldás az iBrickr nevezetű program. Ingyenessen letölthető. Segítségével lehetőség van kedvünkre válogatni megannyi kis program közül, amelyeket egy kattintással telepíthetünk egyből az Iphone-ra. Rengeteg sok játék, segédprogram, és desktop táma is megtalálható. Többek között pdf reader, szövegszerkesztő, e-book reader, ebay watcher, mobilchat program, RSS reader, hangrögzítő, irc és msn cliens is! Azonkívül különböző desktop témákat is letölthetünk és szépen tesreszabható az Iphone desktopja. Az iBrickr segítségével egyedi csengőhangokat tölthetünk fel, vagy akár az sms, email, töltöttségjelző, és egyéb rendszerhangokat is módosíthatunk. De ez még csak a kezdet, mivel az apple bejelentette, hogy 2008 januártól programfejlesztők számára megnyílik az Iphone! Vagyis mégtöbb program várható :)

Mindenképpen meg kell említeni a Safari browsert, és az Ipod funkciót.
Internetre Wi-Fi-n illetve gprs-en keresztül csatlakozhatunk. Sajnos kimaradt a 3G a telefonból, de a hírek szerint jövőre jön ennek a "pótlása".
Személy szerint nekem nem hiányzik, úgysem fizetnék mégegy internet kapcsolatért, bőven elég a wi-fi szolgáltatás. De természetesen van egy jelentős potenciális vásárlói réteg, akiknek elengedhetetlen a szélessávú állandó internethozzáférés egy mobiltelefonban. Azonban mivel az Iphone, "cellphone & internet device" néven lett bemutatva, a 3G hiánya erősen relatívvá teszi az "internet devie" fogalmat. Ugye ebben az árkategóriában (itt megint figyelembe kell venni az USA és az EU-s árkülönbséget.) már szinte minden telefon rendelkezik 3G chippel, így igazán belefért volna ebbe is.
Az Iphoneba szánt Safari elég jól meg lett csinálva, és optimalizálva a touchscreenre és a giroszkóp álltal nyújtott elforgathatóságra. A flash támogatást nemtudom mért hagyták ki belőle, állítólag egy plugin telepítésével megoldható. Ezen kívül viszont tényleg tökéletessen működik. Az összes eddig látogatott weblapot kifogástalanul töltötte be, elfogadható sebeséggel. Ugyanúgy jelennek meg, ahogy egy otthon számítógépen is. Nincs szükség mobilra optimalizállt weblapokra. Minden weboldalra a képeknél már megszokott kétujjas módszerrel könnyedén rá lehet zoomolni, így még a legapróbb betük is tökéletesen olvashatók.

Amennyiben elfordítva használjuk mégnagyobb méretben böngészhetünk. Kedvencek és többoldalas böngészésre is van lehetőség. Természetesen pop-up blocker is helyet kapott. Sokak véleménye szerint a legjobb mobilra szánt browser az Opera-mini. Ezt még nem volt lehetőségem kipróbálni így ezzel nem is szállok vitába.

Az Iphone egyben egy új generációs ipod is. Lehetőség van zenék, filmek feltöltésére, amire a 4-8Gb-os memória jócskán ad helyet.
A hangminőséget rengeteg bírálat érte. Én a hozzá kapott fülessel próbáltam. Ahhoz, hogy az ember buszon/vonaton/villamoson/metrón/vagy csak séta közben zenét hallgasson tökéletesen megfelel! Aki igényesebben szeretné élvezni a zenét és a hangzást, úgysem egy telefonon fogja tenni. viszont utazás közben az idő elütésére, kikapcsolódásra teljes mértékben megfelel.

Lehet, hogy az én hülyeségem, de zenelejátszás közben stop gombot nem találtam. Van léptető előre,vissza, pause-play, van shuffle repeat mód, és persze ujjal bele lehet tekerni a számokba. Viszont stop gomb az sehol.
Videokat nem lehet csakúgy aviban vagy wmvben felmásolni. Erre a célra a Videora iPhone Converter 3.04-et használtam. Teljesen ingyenes program, könnyű szájbarágós kezelőfelülettel. Szóval akinek lövése sincs a codecekhez, konvertáláshoz, vagy akár a számítogépes programokhoz sem, még neki is egyszerűen menni fog a video fájlok konvertálása.

Összegzésként a végére még leírnék pár apróbb észrevételt.
Kezdeném itt a csengőhanggal, mármint a hangszóróval, ami kiadja azt. A telefonnak a bal alsó sarkában kapott helyet. Ezért ha valaki, mondjuk belső zsebbe állítva teszi a telefont, szinte képtelenség meghallani annyira halk! Ez engem rettentően zavar, buszon, vagy egyéb hangosabb helyen, ha megérzem a rezgőt akkor minden okés, amúgy viszont esélyem sincs meghallani a csengőhangomat. Egyéb telefonoknál ilyet nem tapasztaltam eddig. Nemcsak mert oldalt volt elhelyezve a hangszóró, hanem lényegesen hangosabb is volt.
Telefonálás közben a hang minősége közepes. Nem mondanám rossznak, de jónak se , talán ezen a téren is jobbat vártam volna, de lényegében semmi kifogásom nem lehet ellene.
Ami még tetszett, hogy szinte sehol semmi töltés várakozás nincs. A képeket másolásnál a fent említett iTunes syncronizállja a telefon kijelzőjéhez és paramétereihez. Ebből adódóan a 150-200 képből álló galériában "thumbnails" féle megjelenítési módban úgy lehet pörgetni mint a sima txt fileban a szöveget. Teljesképernyős nézetben sincs semmi töltés vagy akadás a képváltások között. Mivel volt egy Nokia 3200 készülékem, iPhonehoz képest elhanyagolható kijelzőmérettel és felbontással, ahol a képek betöltése külön másodperceket vett igénybe, nembeszélve a törlésről nagyításról és egyéb műveletekről. Na ez itt megszűnt. Szinte mindenhol (zene, kép, video, programok ) töltés/akadás nélkül mindent behoz/elindít a készülék.

Ami még szemet szúrt az a nemtúl jó képminőség, amit a 2Mp-es kamerával lehet csinálni, nagyon látszik a jpg tömörítésből adódó "zaj". Itt egy egész jól sikerült kép és egy kevésbé jó. Persze a napszak is befolyásoló tényező. Sajnos video felvételre sincs lehetőség. Ezt még én is nagy hiányosságnak tartom, főleg amikor ekkora memória méret mellet azért az ember szivessen készítene pár felvételt, még rossz minőségben is. Az akkumlátor idő nagyban függ attól, hogy mire használjuk. Átlagos napi 20-30 perc telefonálás, smsezés, kis net ilyesmivel kb 3-4 napig bírja. Persze nem mértem le, mert amint alacsony a töltöttség ráteszem az usb-s dokkolóra és 3-4óra alatt teljessen feltölt. Hivatalossan 3-400 újratöltést bír az (egyénileg nem cserélhető) aksija. Így kb 3 évig lesz működőképes. Ez tényleg egyéni, hogy ki vesz 3-4 évente új telefont és ki nem. Én speciell 4 évig használltam a szerencsétlen 3200-t, és aztán döntöttem úgy, hogy veszek egy jobbat, és hogy ez ennyi idő után megér nekem egy magasabb összeget is.

Összeségében nem tartom rossz telefonnak. Van rengeteg hibája, amit talán később majd orvosolnak. Semmiképpen sem tévesztendő össze egy PDA-val. Ugyanis ebben az árkategóriában messze nagyobb tudású pda-kat lehet kapni. Ez telefonnak készült, annál is sajnos vagy sem, de a kezelhetőséget tartották legfőbb szempontnak. Ennek is vannak előnye hátránya. Ez a cikk nem a telefon lehúzásáról vagy magasztalásáról szól, hanem inkább a személyes tapasztalataim, és észrevételeimről. Biztos vagyok benne, hogy nem tértem ki mindenre, és nem mindenre tértem ki a megfelelő részleteséggel. Amenyiben igény van erre, szivesen pótlom.

Azóta történt

  • Álomtelefonra várok

    Hadd lőjem le a poént. Interaktív telefonvásárlás lesz. Ti fogtok nekem segíteni...

  • iPod Touch, ez nem iPhone 1/2

    Prológus Sok-sok cikket olvashattunk már az iPod Touch-ról, és az iPhone-ról (azért...

  • iPod Touch, ez nem iPhone 2/2

    Egy kis összefoglalás: az előző részben próbáltam minél pontosabb képet adni az iPod Touch-ról...

  • iPhone VS iPod

    Eljutottam arra a pontra, hogy valami újat szeretnék, valamit ami eddig nem volt. Ekkor jött az ötlet: iPhone.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.