2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Iowa, "The Hawkeye State"

Chief Black Hawk (Fekete Sólyom), indián fővezér után kapta becenevét.

[ ÚJ TESZT ]

általános ismertető

IOWA, a "Sólyomszem" állam eredetileg indiánok által lakott vidék volt, amit a neve is elárul. Az Iowa szó az "Ayuxwa" indián szóból származik, ami az egyik folyó neve, jelentése " Aki Elaltat". Iowa körülbelül az USA közepén fekszik, területe 145755 km2, kicsit nagyobb, mint Magyarország, népessége viszont alig 3 millió, (2926324). A képre kattintva két percre Iowa város életébe pillanthatunk.

A közvélemény-kutatások szerint ez az Egyesült Államok szívében fekvő állam az egyik legjobb hely az USA-ban a gazdaságot, tanulást és a családi biztonságot illetően. A Közép-Nyugat mindig is híres volt a barátságos, közvetlen emberekről, a nagyvárosi kényelemről és a kisvárosi vendégszeretetről. A lenti képre kattintva erről tesz tanúbizonyságot egy olyan fiatal, aki nagyon szereti Iowát.

Mivel 1897-ben, az USS Iowa nevű hadihajó ünnepélyes beiktatásakor vadrózsát használtak dekorációként, ettől kezdve, illetve ennek emlékére lett a vadrózsa az állam szimbolikus virága. Iowa jellegzetes madara a tengelice. A lenti képre kattintva Iowa kedvelt indulóját hallhatjuk, ami a végsőkig való küzdelemről szól. (Filmhossz: 1perc 31mp)

Iowának több beceneve is van : pl "The Corn State" ( =kukorica állam) vagy a "Land of the Rolling Prairie." (=Dimbes-dombos Préri). Iowa 90%-a farm. Igen híres mezőgazdaságán belül főképp a kukorica-termesztéssel büszkélkedhet, nem véletlenül fekszik az ún. kukorica övezetben. Idetartozik még Indiana, Illinois, Ohio, South Dakota, North Dakota, Nebraska, Kansas, Minnesota, Wisconsin, Michigan, Missouri, és Kentucky is. Itt és általában az egész USA-ban a paraszt-gazdálkodás egyáltalán nem lenézett szakma, sőt! Nagyon büszkék a traktorjaikra is. :)

Iowa az USA harmadik legproduktívabb mezőgazdaságú állama, csak California és Texas előzi meg. Jó évben itt terem az USA össz kukorica készletének fele. (Rossz évben csak az ötöde..) Egyes forrrások szerint Iowa talaja az egyik legtermékenyebb föld az egész világon. :) A kukorica emberi fogyasztásra is alkalmas ugyan, de a szakértők szerint a mértéktelen fogyasztása az emberi egészségre inkább ártalmas, mint hasznos. Hízlaló hatása mellett a cukorbetegség kialakulásában is ludas.

Iowában nagy hagyománya van a szélenergia hasznosításának. A fönti képre kattintva egy 2 perces kisfilmen azt láthatjuk, hogy még egész iskola-negyedek energiaszükségletének egy részét is a szél befogásával igyekeznek fedezni. 2005-ben az USA összesen 17,8 milliárd kW elektromos energiát állított elő szél-energiából, ami bőven fedezte 1,6 millió háztartás energia-fogyasztását. Az évek során ez az összeg megháromszorozódott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.