2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

I SHOOT RAW - Fotózz te is RAW-ban!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi is az a RAW? Miért jó nekünk? Miért buzdítalak titeket is arra, hogy ezt használjátok?

[ ÚJ TESZT ]

Mi is az a RAW?

A .RAW egy speciális képfájl kiterjesztése. A fájlban az a képi információ található meg, ami közvetlenül az érzékelőre érkezik az objektíven keresztül.
A raw egy angol szó, amely nyerset jelent. Ebből következik, hogy ez a fájl - a JPG-gel ellentétben - tömörítetlen, amit aztán a fényképezőgépünk képfeldolgozó egysége erőteljesen lebutít.

A RAW és a JPG képek közötti különbséget legegyszerűbben a WAV és az MP3 hangfájlok eltéréséhez hasonlítanám. Míg az MP3 fülünk pontatlanságait kihasználva tömöríti le a hagfájlt, addig a JPG a szemünk “hibáira” alapoz.

Na de miért jó ez nekünk?

RAW-ban akkor érdemes fotóznunk, ha igazán a fotózás megszállottjai vagyunk és alapos utómunka után tekintjük egy-egy képünket késznek.
Ezeket a fájlokat nem lehet bármivel megnyitni, profi szoftver kell hozzá (pl. Photoshop), de szerencsére ma már egyre több igényesebb, de ugyanakkor egyszerűbb (és ingyenes) képfeldolgozó és -nézegető program is kezeli őket.

Ha Photoshopban nyitunk meg egy RAW-fájlt, akkor automatikusan a program Camera Raw elnevezésű ablaka tárul fel előttünk. Itt válik igazán hasznossá, hogy képeinket nem JPG-ben lőttük.
A különböző csúszkák segítségével utólag minőségromlás nélkül pontosíthatjuk az expozíciót, a fehéregyensúlyt, a kontrasztot, a színek telítettségét, de más beállításokat is találunk.

Ha ezekkel végeztünk, megnyitjuk a Photoshopban a képet, és végrehajthatjuk rajta a precízebb korrekciókat. Ha egy JPG- képet szeretnénk retusálni, azt tapasztaljuk, hogy a képen zaj jelenik meg, ami köztudottan a digitális fotós legnagyobb ellensége.

De a RAW-képek nemcsak az utólagos feldolgozás minőségében különböznek a JPG-ektől. Sokkal nagyobb lesz a képeink dinamikai tartománya, ami azt jelent, hogy a fekete és a fehér részek a képeinkken sokkal árnyaltabban, részletgazdagabban jelennek meg, mivel a fájlok több információval rendelkeznek. Már csak ezekért is érdemes RAW-fotózásra állítani a gépünket.

De van még egy ennél is jobb tulajdonsága a RAW-fotóknak. Ezeket a képeket úgy kell elképzelni, mint egy negatívot, melyet számtalan módon újra és újra “előhívhatunk” a számítógépünkön - anélkül, hogy az eredeti fájl elveszne. Így ki tudunk próbálni rengeteg verzót egy-egy fotó feldolgozása során, amelyek közül aztán kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetszőt.

Azonban...

De mint mindennek, sajnos a RAW-ban fotózásnak is vannak hátrányai. Az egyik, ami nem túl jó, hogy zabálja a megabájtokat. Egy-egy kép átlagosan 15MB helyet foglal, ami a JPG 3-4 MB-jához képest elég nagy.

A másik hátrány, hogy bonyolult a kezelése, nem tudjuk megosztani ismerőseinkkel miután “kivettük a gépből”, mert nem biztos, hogy van nekik olyan programjuk, amivel meg tudják nézni. Ám ezek a negatívumok szerintem eltörpülnek a rengeteg jó tulajdonság mellett.

Remélem ezzel a kis postommal sikerült bennetek felkeltenem az érdeklődést a RAW-ban való fotózás iránt! De még mielőtt szaladnátok átállítani a gépeteket, kérlek nyomjatok egy LIKE-ot a cikk végén és látogassátok meg a weboldalamat: www.vargabenedek.hu :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.