2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Home szerver építés(2. rész)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez a Home Server Építés írás folytatása, így aki az előzőt nem olvasta, annak a felesleges kérdések...

[ ÚJ TESZT ]

Ez a Home Server Építés írás folytatása, így aki az előzőt nem olvasta, annak a felesleges kérdések elkerülése érdekében mindenképpen ajánlom, a hozzá tartozó fórummal együtt.

Először is beszereztem a szükséges hardvereket. Alaplapot boltból, házat sikerült Vaterán találnom egy megfelelőt, bár kicsit nagyobb, mint amire gondoltam, de 3 700 Ft-ért van benne 2 db rezgéscsillapitott 3,5”-os hely, kártyaolvasó (bár egyelőre ezt nem használom). Memória, HDD a másik gépemből ment át bele, hálókártya meg volt kéznél egy. Hangszigetelésnek vettem egy csomag parafát (5 db 0,3 cm x 30 cm x 60 cm kb. 2 000Ft) aminek a feléből parafatábla készült, a másik fele került be a gépbe.


A ház, még üresen, az alkatrészek

Az építési idő legnagyobb része a ház faragásával ment el. Amit elsőre nem gondoltam volna, a ház, mivel barebone spéci alaplappal, a kártyahelyek az ellentétes oldalon vannak, mint a szabvány ATX megoldásnál. Szerencsére az 1 db PCI-ba menő hálókártya csatlakozójának kb. 2 mm x 10 mm-es terület kireszelésével sikerült helyet adni.
Az alaplap rögzítéséhez nem volt szabvány távtartóhely, így 4 db távtartónak levágtam a menetes végét majd műgyantával beragasztottam a megfelelő helyre. A hátlappal nem vacakoltam, hátul van megfelelő hely, de pont nem passzol bele a szabvány ATX hátlap, így azt simán kihagytam, a nagyobb lyukakba parafát tettem. A chipseten lévő bordát lecseréltem, egy alu Socket-A-s hűtőnek levágtam a szélső 3-3 bordáját, majd az eredeti rögzítéssel, meg egy kis ezüstpasztával helyére raktam. A gyári hűtés sajnos valami ragacsos anyaggal volt „pasztázva”, amit nem sikerült nyom nélkül eltávolítanom. A processzorhűtőt is leszedtem és ezüstpasztáztam, szerencsére azt nem ragacsozták össze.

A táp is spéci, L alakú kellene bele, de egy merevítő kicsavarozása után 3 nagyobb alátét, meg 4 csavar segítségével pont belepasszol a táp, ráadásul a benne lévő venti, ami a táp alján van és kifele fúj pont az alaplapi hűtők fölé került, így egy ventillátor megoldja a ház szellőztetését. A ház aljába és a hátuljába méretre vágott és megfelelően kilyuggatott parafalapot raktam, nem kellett rögzíteni, megállt magától is. Az oldalakra és a tetejére, a burkolatra belülről ragasztópisztollyal raktam egy darabot. Az előlapi ledeknek meg kellett hosszabbítanom a kábelét, no meg a csatlakozásuk is más kiosztású volt, mint az alaplapé.


Oldalról, hátulról

Teljesítmény:
100MBites másolás hálóról: 5-10% proci
DVBVieverer transpoder streaming(25Mbit) 10-15%/kapcsolat.
Gbit másolás(30MB/s): 30% proci (USRobotics PCI Gbit kártya)
Torrent, NAT: Elhanyagolható, pár %.

Melegedés:
Még az asztalon tesztelve a venti a chipseten 8 000-es fordulaton megy alapból, úgy 41 °C, levettem egy ellenállással 4 000-re, igy 45 °C-ra ment fel a hőmérséklet, de már halkabb mint a vinyó. A házban már egy másik bordával passzívan (de a táp kicsi légmozgást biztosít) 50 °C. Vinyó 40 °C több óra másolás után, proci szintén 40 °C körül.

Akik a Win2003 miatt aggódtak: most járok 2 hét uptime körül, ez is csak egy áramszünet miatt ennyi. Az első bővítés egy szünetmentes lesz hozzá.

Megvalósult költségvetés:
Alaplap: 13 000 Ft
Memória: 3 000 Ft
Ház : 4 000 Ft
Táp: 1 500 Ft
Hálókártya: 1 500 Ft
Összesen: 23 000 Ft HDD nélkül, ez nem sokkal haladja meg egy jobb linuxos router árát, így nagyon elégedett vagyok vele.

Képgaléria

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.