2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer gép vagy elavulófélben lévő középkategória?

Platform- és generációváltás bő lére eresztve: a múltból a jelenbe egy kis jövőbetekintéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Elöljáróban

Felvezetném számotokra, miért is fogant meg bennem a gondolat, hogy cikket írjak arról, hogyan cserélem le a konfigurációmat. Sokat gondolkoztam és agonizáltam, hiszen ki lenne kíváncsi arra, hogy egy vadidegen számítógépet rak össze magának. Azt sem szerettem volna, ha bárki is azt érezné, ripacskodni akarok. Párommal is megosztottam az elképzelésem, és csak annyit fűzött hozzá: "Ha az örömödet megosztod másokkal, az nem bűn." Ekkor döntöttem el, meg fog születni a cikk.

A történet valahol 2013 januárjában kezdődött. Akkoriban még egy Sapphire Ati Radeon HD4850 512 MB videokártyával küzdöttem át magam a játékokon. Úgy éreztem, kezd elfáradni a gépem. Kompromisszumokkal tudtam már csak futtatni a programokat.

Elhatároztam hát, grafikai fronton fejlődni kellene, így 2013 májusában a születésnapomra megleptem magam egy Sapphire Ati Radeon R9-270x OC-boost 4 GB kártyával és egy Kingston 120 GB-os SSD-vel.

Őszintén szólva, már akkor kacérkodtam azzal a gondolattal, hogy egy Intel alapú új rendszert építsek, de akkori anyagi forrásaimat már a fent említett két új eszköz is teljesen kimerítette. Természetesen nem mondtam le ezen irányú terveimről, csak elnapoltam őket. Sőt, mit elnapoltam, "eléveltem" az elképzeléseimet.

Ez az írás többnyire az én saját szubjektív véleményemet fogja tükrözni. Igyekszek majd a lehető legkevésbé elfogult lenni. Szeretném továbbá leszögezni, hogy nem óhajtok túlzott "számmisztikába" belemenni. Nem lesznek komolyabb tesztek és fps-vadászós eredmények. Véleményem szerint elég kompromisszummentes az új konfiguráció ahhoz, hogy ilyen e-penis méregetésbe feleslegesen bele kelljen mennem. Remélem, ezt megérti mindenki.

Az áttörés

2015. október végén felragyogott a csillagom. Tündöklő fényében megcsillant egy új konfiguráció lehetősége. Rengeteg guglizás, specifikáció-bújás és olvasgatás után eldöntöttem, egy i5 alapokon nyugvó rendszer lesz a megoldás. Ennek megfelelően szépen elkezdtem fejben összeállítani a kívánságlistám az alábbiakból:

Alaplap: Asrock Fatal1ty Z97 Killer/3.1
Processzor: Intel i5-4690K
Processzor hűtő: Raijintek Nemesis Tisis
Memória: Kingston 2x8 GB 1600 MHz
Tápegység: FSP Hyper M 600 W
Nyomtató: HP LaserJet Pro M125a CZ172A (nem volt se nyomtatónk, se scannerünk)
Ház: Valami csini, ezt talán az utolsó pillanatban döntöttem volna el
Videokártya: megtartottam volna az R9-270X-et
HDD és ODD: maradt volna, ami már eddig is megvolt
Monitor: szintén a régi
Billentyűzet és egér: a már meglévő jól bevált darabok

Mire november lett, szinte már láttam magam előtt az új gépet, de zavar támadt az erőben. Találkoztam a Black Friday nevű jelenséggel. (Igen, ezidáig teljesen a látókörömön kívül volt ez a fogalom.) Mint minden értelmes ember, lehetőséget láttam a spórolásra. Ettől a pillanattól kezdve szabadult el a pokol. De erről később, mert nem szeretném lelőni a "poént".

Maradjunk annyiban, hogy minden addigi elképzelésem borult.

A továbbiakban a régi gépemről olvashattok egy rövid leírást, ezt követően mutatom be az új rendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.