2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer gép vagy elavulófélben lévő középkategória?

Platform- és generációváltás bő lére eresztve: a múltból a jelenbe egy kis jövőbetekintéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Az új konfiguráció felépítése

A fent látható képet csak amolyan összehasonlításképpen készítettem, de annyira demonstratív, hogy végül bekerült a cikkbe. A 390X egy óriás a 270X mellett, pedig alapvetően az sem kis példány.

Az új konfiguráció összeszerelését egy bontással nyitottam. Szétrobbantottam a házat, hogy a gyári rendszerhűtő ventilátorokat kivegyem, és az újakat be tudjam tenni. Kellett pár perc, mire feltérképeztem a helyes sorrendet a hámozáshoz. Első lépésben a felső elemet kellett eltávolítani, majd az előlapi burkolat következett a porszűrővel egyetemben.

A friss levegőt két darab 140 mm-es légkavaró juttatja a kuckóba, hátul pedig egy 120 mm-es. Beszerelésük pillanatok alatt elvégezhető volt.

Miután végeztem a rendszerhűtés installálásával, következhetett az alaplap. A házba gyárilag mATX-re voltak beszerelve a távtartós rögzítők, ezért továbbiak becsavarása vált szükségessé, hogy az ATX-es lapomat biztonsággal és stabilan tudjam rögzíteni. Ekkor szembesültem egy nagy kedvességgel az Aerocool részéről, mert mellékeltek egy kupakot, amibe pontosan beleillik egy ilyen rögzítőelem, és a tetején van egy keresztfejű csavarhúzóhoz való bemarás, így nagyon egyszerűen behajthatóak az alaplapi tálcába. Szerencsére az Asrock úgy tervezte meg a lapot, hogy a rögzítési pontok közelében nincs semmilyen alkatrész útban, így a beszerelés gyerekjáték volt.

Következő lépésben beszereltem a tápegységet és csatlakoztattam rá a szükséges mennyiségű moduláris kábelt, amit számszerűen két nyolc pines VGA és két SATA tápsor tesz ki. Az összeszerelésnek ezen a pontján a 390X-et a leendő helyére mértem. Bánatomra a középső HDD fiók útban van neki, valamint a videokártya pont eltakarja az alaplapon lévő SATA csatlakozókat. Ezzel az információval két dolog vált nyilvánvalóvá. A HDD rekesznek mennie kell, és a VGA lesz az utolsó beszerelendő hardver. Az Aerocool gondolt az olyan emberekre mint én, így a középső HDD tartót ki lehet szerelni, amit meg is tettem.

Bár külön képek nem tanúskodnak, de a Lepa hűtőt összeszereltem az előzetes terveim és elképzeléseim szerint az asztalon. Ventilátorok a radiátor tetejére olyan elrendezéssel kerültek, hogy az egyik majd a házba befelé, míg a másik kifelé fújja a levegőt. A memóriamodulok beszerelését követően beraktam a CPU-t a helyére, szépen bepasztáztam, majd befűztem a processzorblokkot és rögzítettem. Szemre úgy tűnt, a ház felső burkolata pont a helyére fér, de azért tettem egy próbát. Jól tettem, mert bizony tévedni emberi dolog. Megközelítőleg 3 mm volt az extra magassága a "szendvicsnek". Újra kellett gondolni az elrendezést.

Amíg a processzorhűtésnél felmerült gondon elmélkedtem, addig az SSD-t és a két HDD-t a helyére szereltem, valamint a tápellátásukról is gondoskodtam.

Mint látható, végül a CPU-hűtést illetően a felső váz és az alaplap közé került a radiátor, a ventilátorok pedig továbbra is a már leírt elrendezéssel a vázon kívülre. A hőcserélőt természetesen nem a szentlélek jó akarata tartja a helyén. A Lepa mellékelt kellően hosszú csavarokat, így a légkavarókon túlnyúlva a radiátor csavarmeneteibe belekapatva össze lehetett húzni őket. Miután letudtam ez a módosítást, a helyére kerülhetett a VGA.

Következhetett a záróakkord, a kábelezés. Számomra ez a legutálatosabb rész egy PC építése során. Főleg akkor, ha az esztétika is számít. Jelen esetben pedig fontos volt, hogy a szem számára is szépet alkossak. Remélem, sikerrel jártam, és nem csak számomra lett gusztusos a látvány.

A rendszerhűtéshez két alaplapi csatlakozást használtam fel. Egyet az elől lévő két 140 mm-es ventilátorokhoz Y-elosztóval, egyet pedig a hátsó 120 mm-es légkavaróhoz. A CPU-hűtés beüzemelésében nagy segítség volt, hogy az alaplapon két darab CPU_FAN csatlakozás van, így a pumpa és a két radiátorra szerelt ventilátor külön csatlakoztatható. A házon van egy külön fordulatszám-szabályzó és hőmérő, melyek bekötését nem végeztem el. Nincs rájuk szükségem a front panel kivezetéseivel ellentétben, ezért azokat bekábeleztem. Végezetül pedig minden tápellátásért felelős vezetéket elvezettem a helyére, és csatlakoztattam azokat.

A komplett összeszerelést követően így néz ki az új PC-m.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.