2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer gép vagy elavulófélben lévő középkategória?

Platform- és generációváltás bő lére eresztve: a múltból a jelenbe egy kis jövőbetekintéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Az új hardverekről 1.

Említettem egy korábbi oldalon, hogy a Black Friday alkalmával kicsit megszaladt a lovacska velem. Nem is tudom, hol kezdjem. Valójában karácsonyra terveztem magam meglepni az új ketyerével, így kapóra jött a november végi leárazások hulláma. Írtam, hogy monitort, VGA-t, egeret és billentyűzetet nem terveztem cserélni. Másképp alakult. A monitoros elképzelés dőlt meg elsőnek. Belebotlottam egy jó ajánlatba, és vásároltam egy ívelt megjelenítőt. Ekkor még nem éreztem, milyen lavina készül megindulni velem.

Következő lépésként elhatároztam, hogy a kiszemelt hardvereknek utánanézek, hátha találok "jóárasítottakat" valamelyik webshopban. Miközben keresgéltem, szépen lassan egyre több komponensnél kezdtem feljebb kacsintgatni. Így lett komolyabb az alaplap, a memóriamodulok, és nem utolsó sorban a processzor. Igen, i7-re módosult az i5-ös elképzelés. Nem tudtam egyszerűen ellenállni, annyira jó áron jutottam hozzá. Valahol itt jöttem rá hogy akkor nagy projectet csinálok.

Nem maszatolok. Billentyűzetet és egeret is cserélek. De valami még hiányzik. Mi is lehet az? Hát persze hogy a VGA. Döntöttem, lecserélem azt is egy komolyabbra, viszont ezzel a döntésemmel párhuzamosan a tápegységet illető terveim is változtak. Nagyobb teljesítményű egység beszerzése mellett döntöttem, hogy a teljes rendszer fogyasztása a PSU teljesítményének megközelítőleg 60-70 százalékát tegye csak ki. Mondjuk úgy, a "legyen benne tartalék" elvet követve.

Igazából amennyit az eredeti elképzelésemen a Black Friday alatt meg tudtam volna takarítani, pont annyit költöttem pluszban a hardverek komolyabbra cserélésére. A videokártyacsere viszont megdobta a költségvetést. Ha nincs egy kis segítségem, akkor szóba sem jöhetett volna, de erről majd az utolsó oldalon.

És akkor jöjjenek a főszereplők:

Alaplap: Asrock Fatal1ty Z97X Killer
Processzor: Intel i7-4790K
Processzor hűtő: LEPA AquaChanger 240
Memória modulok: 2x8Gb Kingston HyperX Savage DDR3 1866 MHz
Ház: Aerocool DS200 + window oldallap
Tápegység: FSP Hyper M 700W
Monitor: Samsung S27E500C
Nyomtató: HP LaserJet PRO 125nw
Egér: Thermaltake VOLOS
Billentyűzet: Ozone Blade
VGA: Sapphire R9-390X 8 GB
ODD: LG GH24NSD1 SATA fekete OEM DVD író

+harisnyázott piros kábelek
+Thermal Grizzly Kryonaut paszta

A régi gépből átmentetek:

SSD: [Kingston ssdNOW V300 - 120 GB]
HDD-k: WD Green 2 TB (WD20EZRX) + WD Black 1 TB (WD1003FZEX)

Minden megnevezés link a gyártóhoz és típushoz, hogy nektek ne kelljen keresgélni, ha a specifikációkra vagytok kíváncsiak.

A következő oldalakon részletesebben is mesélek arról, hogy melyik hardverre miért esett a választásom, vagy, hogy miért változtattam az alap elképzelésemhez képest.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.