2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fujitsu Siemens Amilo Pa 3515 üzemben

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amilo, avagy mit kapunk százezer forintért. Úgy látszik a Fujitsunál nemcsak a minőség javult, de a...

[ ÚJ TESZT ]

Amilo, avagy mit kapunk százezer forintért.
Úgy látszik a Fujitsunál nemcsak a minőség javult, de a kinézet is egy kitűnő irányt mutat.

Életem második notebookja a következő gépecske. Már vagy fél évvel ezelőtt kinéztem magamnak, nagyon tetszett, de most eljött az idő és megvettem.

Először is a gép főbb adatai:

- Típus: Fujitsu Siemens Amilo Pa3515

- Processor: AMD Athlon X2 QL-62 (1Mb L2 cache, 25W TDP)

- Chipset:ATI 780G északi és SB 700 déli híd

- Video: Integrált Radeon HD3200 (sajnos nem tudom, hogy dedikált videómemóriás e. A kézikönyvben és minden Fujitsu adatlap szerit 64Mb dedikált RAM-al rendelkezik.

- Hang: Realtek High Definition Audio ALC 888

- Kártyaolvasó: JMicron Flas Media Cotroller

- LAN: Realtek RTL8101E

- Wifi: Atheros AR5007 EG

- Webkamera: Logitech 1,3Mp

- Optikai meghajtó: - LG DVD RAM GSA T50N

- HDD: Western Digital 160Gb, 5200 RPM, 8MB

- Memória: 1Gb

Nos kezdjük a csomagolással.


A Doboz követi a notebook színvilágát, fekete-fehér és természetesen a doboz tetején hírdetik az AMD mivoltát a gépben :)

Nos akkkor bontsuk ki a gépet a dobozból.
A dobozban a gépen kívül találjuk, az akkumulátort melyet mi rakhatunk bele + jár hozzá a 90W-telljesítményű tápegység, és néhány kézikönyv, melyben Magyar nyelv is található. Negatívum, hogy driver CD nincs hozzá. Tehát ezek meglétéről nekünk kell gondoskodnunk. A Fujitsu gyári oldalán minden fent van. Vistához. Az XP-hez már nekünk kell összeszedni a drivereket. Én Windows 7-et használok.

BIOS:
Ennyire puritán BIOS.-t nem sok gépnél láttam még.
Az első dolog volt, hogy az 1.13-as gyári BIOSt frissítettem 1.16 ra. Itt már végképp semmi beállítási lehetőség sincs. A Winchester AHCI módja állítható és a Bootolás. Kész kifújt. A videókártya rendszermemóriából lefoglalt memóriamennyiséget is automatán állítja be. Nálam az 1 giga ramból 256 ot csippant le minden zokszó nélkül.

Kezdjük a gépen található csatlakozókkal.

Előlap:

Az előlapon található a fejhallgató ami egyben S/PDIF kimenet is a vonali bemenet és a mikrofon csatlakozója. Tőle picit jobbra látható a 15 az egyben kártyaolvasó. És a jobb sarokban pedig három, igen magas fényerejú kék led található. Az első szinte mindíg világít. Ez a bekapcsolást jelző. Ha pedig töltőn van, akkor még kikapcsolt állapotban is villog. Mellette az akkumulátor jelzője. Mely töltés közben villog, ha pedig feltöltötte akkor csak simán világít. Tőle eggyel jobbra a WIFI visszajelzője.

A beépített kis hangszórók, nemigazán állnak hangerőben a helyzet magaslatán. Ellenben a fejhallgató kimenetet első hangfalnak beállítva, már fél hangerőn is igen tekintélyes jelet ad ki. Viszont van némi alapzaja, dehát ez igazán, minden integrált megoldásnál jelentkezik.

Baloldal:


A baloldalon látható a hűtőnek a szellőzőnyílása, és tőle picivel jobbra az E-SATA foglalat.

Jobboldal:


Itt látható az optikai meghajtó és a kettő darab USB port.

Hátsó fertály:


Balról jobbra található, a DVI, LAN és töltő csatlakozó. A DVI (HDCP) kompatibilis

További képek:


A cseppálló billentyűzet

A billentyűk bár nagyon közel tűnnek egymáshoz. és kicsinek tűnnek, mindettől függetlenül, az első két percben zavaró, hogy az enter távolabb esik, (ellenben majdnem mammut billentyűi vannak, kivétel a felsők.), de ezután, mint az álom olyan vele gépelni.
Nekem még egy picit hiányzik, hogy a touchpad on nincs görgetési lehetősége, ezért kárpótol is a gép a kurzor nyilaknál elhelyezett Page UP/DOWN gombokal :) Kiváló elhelyezés.

A rendszer, nagyon hamar felkúszott rá, semmi zaj semmi különleges dolog nem történt.

Windows 7 alatt kemény 3,4 pontot kapott a gép.
Valószínűleg az egy darab 1 gigás modul visszafogja, nem kicsit a videókártyát és a procit is.

A gép működése, normál használat mellett szinte hangtalan. A venti amúgy elég sokat, megy ok nélkül, hiszen még van, hogy langyos levegőt sem tol ki. Ellenben, nagyon meg kell hajtani ahhoz, hogy feljebb vegye a fordulatot. Ha pedig ez gondot okozna, hogy hangos, csak rányomunk a kis ventilátort ábrázoló gombra, és egy OSD kiírás formályában tájékoztat minket a rendszer, hogy Silent azaz Csesdes módban működik számítógépünk.

Saját tapasztalat, hogy most a cikket írom, néha néha bekapcsol a venti, de többnyire semmi tevékenységet nem végez. A sima netezéses időbe, egyfolytában megy a venti, csak tényleg mikor a szobában is ilyen 22 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor már le is áll.

Figyelem! A Csendes mód aktiválásával, a rendszer automatikusan visszaveszi a gép telljesítményét, de a filmnézésben ez nem fog akadájozni.

A winchester szinte hangtalan.. Nagyon halk cicergés hallható, de fülelni kell. De megmondom, hogy nem érdemes ezért odabiggyesztenünk a fülünket a géphez.

- Anyaghasználat: Szerintem abszolút jó. A gép háza elég masszív és keménynek érződik. A billentyűzet az én megítélésem tekintetében szuper.

- A webkamera képe egész jó, bár zajos, de még korom sötétben is szinte kitűnő képet ad. Viszont a kamera lencséje mellett található, kék, illetve a bekapcsolt állapotot jelző piros led a szó szoros értelmében vakít. A kijelző tetején a webkamera két oldalán található mikrofonok, kiválóak, iszonyat érzékenyek.

Az összeszereléshez tartozik még, hogy a kijelző zsanérjai nagyon erősek
Sehol semmi nyiszorgás kopogás, lötyögés. A zsanérok még talán túl erősek is. Amikor lefele csukom, illetve össze, akkor van hogy szinte a kezemből kikapja és mire felpcsúdnak az ember, hangtalanul összecuppan.

Konklúzió:

Ezt a gépet a Fujitsu már nem is annyira alsó, inkább majdnem közép kategóriás gépnek szánja. Őszintén szólva, minden tekintetben megfelel ennek a gép.
Hiszen van egy dupla magos erős proci, egy HD képes ATI videókártya, És nem elhanyagolható tény, hogy a kijelző képe, nagyon szép, és nagyon erős fényereje van.

Pozitívumok:
- Erős kijelző fényerő
- Sötétben is jól látó kamera
- Erős processzor
- HD képes videókártya
- Cseppálló billentyűzet
- Kártyaolvasó
- Masszív összeszerelés

Kiváló dolog, az hogy akksiról vígan elmegy 3,5 - 4 órát netezéssel pl.

Negatívumok:
- A gép baloldala a billentyűzetnél érezhetően jobban melegszik mint a jobboldal.
- A működést jelző ledek, Túlzottan erős fényerejűek.
- A beépített hangszórók halkak.

Ez az első cikkem, valószínű található lesz benne helyesírási hiba. Még mindíg sok dolgot nem írtam le róla. Ez egy bemutató, hogy mit is kapunk 100 000 jó Magyar pénzért.

Köszönöm szépen, hogy elolvastad a cikket. Az észrevételeket várom a lajosvigh@gmail.com email címre.

Írta: Vígh Lajos

Update: A gépet kicseréltettem a boltban. Az új gép még halkabb, nem tudom még jobb a ventije. Igen szinte állandóan megy. De többen mondták, hogy a dupla magos procis gépeknél, ez már majdnemhogy alap.

Az akku üzemidő kiváló. 3-4 óra között nyugodtan :)

Update 2009-02-10
Ha valakinek, a WIFI nem kapcsolódik be magától a WIN alatt, akkor rakja fel az 1.6 os BIOSt. Viszont így már nem állítható a videókártya mérete, fixen 256 ot foglal a rendszermemóriából.

Ha bárkinek, bármilyen kérdése van a géppel, illetve a működésével kapcsolatban, nagyon szívesen fogadom egyrészt emailben: lajosvigh@gmail.com ,vagy akár MSN is magicradio@hotmail.com

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.