2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Force3D Radeon HD 4850 512MB

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy viszonylag új gyártó termékével ismerkedhetünk meg. De érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

2009. őszén volt szerencsém(?) találkozni egy Force3D gyártmányú VGA kártyával. Kíváncsi voltam rá, hogy vajon hogyan teljesít, mennyire megbízható? Ugyanis az nvidiás testvérgyártójával, az Inno3D-vel kapcsolatban mindenkinek van valamilyen tapasztalata (sokszor erős negatív élmény), és mindenki hallott már az egyes GPU szériákra épült kártyák meghibásodásával kapcsolatos (rém)hírekről. Emlékezzünk, mennyit panaszkodtak a felhasználók az AGP-s Inno3D 6600GT 128MB GDDR3 meghibásodási rátája miatt! Az is igaz, alacsony ára miatt feltehetően sokat adtak el ebből a márkából, és arányaiban lehet, hogy ugyanannyi a meghibásodás, csak éppen számosságban ez jóval több embert érintett, mint más márkák esetében.

Lássuk hát, milyen is a Force3D Radeon HD 4850 512MB GDDR3 grafikus gyorsító!

Csomagolás, felszereltség

A videókártya egy (szerintem) ízlésesen kivitelezett dobozban érkezett, minőségével nem volt gond. Külön örülök, ha nem valami béna tündér, földönkívüli vagy robotbéka van rajta, ez a Ruby design tökéletes az ATI termékhez. A külső borító fényes nyomattal rendelkezik, belül pedig egy barna színű nyomatlan doboz védi a tartalmat.

Tartozékok tekintetében a termék átlagos felszereltségűnek bizonyult: kézikönyv és driver CD, TV-out konverter, RCA-RCA kábel, 6-pin PCIe VGA tápkábel, valamint extraként a STALKER Clear Sky játék lapult a dobozban.

A kártya

Maga a hardver fizikai valója meglepetéssel szolgált számomra, ugyanis én ATI referencia kivitelt vártam. Aztán ahogy az átvételnél kibontottam és megnéztem, az alábbit láttam:

Tehát az Inno3D-féle gazdaságos gyártásúvá nyomorítás elérte a Force3D Radeon HD 4850 grafikus kártyát is! Mondjuk nem okoz ez problémát, ha az eszköz jól teszi dolgát, megbízhatóan és a nagy hűtőtől elvárhatóan csendben dolgozik.
Maga a hűtő egy feketére festett aluminium borda, fehér 8 centiméteres hűtőventilátorral a számára kialakított mélyedésben.

A GPU és a memória referencia frekvenciákon működött (rendre 625 MHz és 1986 MHz), a szokásos 1 ns Qimonda GDDR3 RAM IC-ket párosították az RV770 grafikus processzor mellé, 256 bites memóriainterfészt alkalmazva.
Elmondható, hogy a működési jellemzők gyakorlatilag megfelelnek az ATI referencia specifikációknak annak ellenére, hogy fizikailag teljesen más a kivitel.

A bővítőkártya hátulján memóriáknak szánt hely nincs, tehát ha 1 GB-os verziót készít a Force3D, akkor minden bizonnyal dupla sűrűségű memóriát fog használni hozzá.

A Force3D egyedi tervezésű nyomtatott áramköri lapján más gyártókhoz hasonlóan a feszültségszabályozó FET-ek itt is a GPU és a hátlap közé kerültek, egy megfelelő méretű fekete hűtőborda fedi őket.

A kártya végén néhány feszültségstabilizáló alkatrészt találunk, és az elengedhetetlen 6 tűs tápegység csatlakozót.

Teljesítmény

A Force3D Radeon HD 4850 kártyát 3DMark és a Counter Strike: Source programokkal teszteltem. A teszteket egy ma már inkább alsó kategóriásnak mondható géppel készítettem (mivel ez elég számomra mindenhez, amit csinálok):

- AMD Athlon X2 4600+ (2400 MHz, Windsor-512, F3)
- Abit KN9 Ultra
- 2 x 1GB GeIL Value
- Windows XP Pro SP3

- Force3D Radeon HD 4850 512MB GDDR3 (Catalyst 9.9)
- Gigabyte Radeon HD 4770 512MB GDDR5 (Catalyst 9.9)

Már látatlanban is tudható, hogy a gépem nem hajtja ki egyik 3D gyorsítót sem a fenti tesztekben, így például 3DMark06-ban közelében sincsenek a 10.000 pontnak, de azért 5-10% közötti eltérés felfedezhető az eredmények között. A HD 4770 csak a 2003-as 3DMarkban tudott győzni, a többi tesztet a HD 4850 nyerte. Persze ez nem is csoda, hiszen a nagyobb testvér erősebb, több stream processzora van (640 vs. 800), és a memória sávszélessége is nagyobb (51,2 GB/s vs. 65 GB/s).
A HD 4770 előnye abban rejlik, hogy hűtője manuálisan szabályozható (referencia kivitel), és 35%-ra állítva sem ment játék közben 65 °C fölé a maghőmérséklet, ezen a fordulaton már nem zavaró a hangja, valamint a fogyasztása is kisebb.

Tapasztalatok

A HD 4850 hűtésével kezdem: sajnos nem lehetett szabályozni a ventilátor fordulatszámát, és így ki lehetett hallani a gépből. Mindenképpen csalódást jelent ez a tény.

A legfontosabb és legnagyobb baj pedig az volt, hogy nem működött a PowerPlay, azaz folyamatosan 625 MHz-en ment a GPU minden terhelési szint alatt, változatlan feszültségen. Ez pedig a fogyasztásra nem volt jó hatással, a gép terheletlenül is 100W környékén fogyasztott, míg a HD 4770 kártyával ez 85W köré lement IDLE állapotban. (15W nem nagy dolog, de ha már képes lenne a kártya elvileg az energiatakarékos üzemmódra, akkor elvárná a vásárló, hogy működjön is!)

A kártya kb 3-4 hetet töltött el nálam, aztán hibajelenségek produkálása miatt kicserélték. A hibák:

- 2D és 3D megjelenítés esetén is 2-3-4-szer egymás után elfeketült a képernyő, a program futott tovább, majd aztán visszajött, és működött tovább. Ez nem volt normális működés.

- Outlookban ahogy ugráltak a levelek törlés közben, a képernyő oldalról be-behúzott, vízszintes csíkokat jelenített meg a kártya.

A felsorolt hibákat sem előtte, sem utána nem tapasztaltam más grafikus kártyákkal.

Véleményem a Force3D Radeon HD 4850-ről, a tapasztalt gyári hibákat figyelmen kívül hagyva, a számomra lényeges két hiányosságot szem előtt tartva:

NEM TUDOM AJÁNLANI!

UPDATE: Véleményemet persze nem alapozhatom egyetlen kártya működési hibáira, de kétségkívül kihat a megítélésére. Ettől függetlenül azonban ott van a PowerPlay teljes hiánya, valamint a kontrollálhatatlan hűtő, így ezekből kiindulva kérem figyelembe venni ajánlásomat!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.