2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Digitális TV nézés 2010 derekán

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Alcor DTV-1000 DTV-B és a digitális tv nézés ma.

[ ÚJ TESZT ]

Korábban már született itt a Prohardveren! egy teszt az Alcor eme digitális tuneréről amiről részben ma is szó lesz de ebben a tesztemben nem a készüléket bemutatására teszem a hangsúlyt. Azt vizsgálom, hogy mennyit fejlődött maga a szolgáltatás az előző teszthez mérten eltelt több mint egy évben, valamint összefoglalom a legfontosabb tudnivalókat. Így könnyen gyorsan tájékozást kap az Olvasó a technológiáról és annak valós alkalmazhatóságáról napjainkban.

2008-ban indult a digitális műsor szórás, ami - elvileg - 2012-ben teljesen kiszorítja a földi szórású műsorszolgáltatást. Ez már egy módosított céldátum, eredetileg 2011-től lett volna száműzve a földi analóg műsorszórás. Jelenleg a szolgáltatás szórási bázisai - folyamatos bővülése mellett - már a budapesti és kabhegyi három sugárzási torony mellett Tokaj, Kékes, Pécs, Nagykanizsa, Vasvár, Uzd, Kiskőrös, Győr, Szeged, Szentes és immár Debrecenben is üzemel. Ezzel elérik a - jelenleg - közel 90%-os elméleti országos lefedettséget ami igen jónak mondható.

(Nagyban)

Maga a technológia előnye egyrészt a kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőség: nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás ami szobaantennával bizony nehezen elérhető az esetek többségében. E mellett lehetőség van a csatornák HD minőségű vételére és rögzítésére is. Nem kell lemondanunk a teletextről sem, illetve már megjelenik a digitális műsorújság (EPG) is. Érdemes hangsúlyozni, hogy eme technológia eléréséhez egy digitális tv tunerre (vagy televízió készülékek esetén dekóderre) van szükség.

Jelenleg 7 televízióadó érhető el ingyenesen ezek között találjuk az összes közszolgálati adót valamint 3 kereskedelmi adót is. A közszolgálati csatornák: m1, m2, Duna TV és a Duna TV II adók HD felbontásban valamint, az RTL Klub, TV2 és a Euronews (angol, német és francia nyelven egyaránt) SD felbontásban. A közeljövőben pedig mégtöbb csatorna csatlakozásra számíthatunk. E mellett jelenleg kettő televízió csatorna van amely díj ellenében nézhető csak digitális minőségben, ezek a Hír TV valamint az ATV.
Az elérhető televízióadók mellett - ugyan jelenleg csupán - a három közszolgálati rádióadó érhető el (MR1, MR2, MR3) de itt is további bővülés várható. A technológia egyre magasabb arányú elterjedésével szavatolható, hogy a kereskedelmi rádió adók is hamarosan megjelennek a digitális frekvenciákon.

Ez a jövő, az vitathatatlan, hiszen már forgalomban vannak olyan autók is amiknek van digitális rádióvevőjük. Szomorú tény, hogy nálunk jóformán még csak az RDS sem honosodott meg (legalábbis a műsorszórók részéről igen csekély aktivitás mutatkozik eme technika használatában).

Az ingyenesen nézhető TV és rádió adók listája, illetve azok elérési frekvenciái.

Sajnos a cikkem itt - nem tervezetten - de gyors véget ér. Ennek oka nagyrészt ha már neki álltam közzé is teszem, ne dolgozzam hiába. Másrészt sok embert kímélek meg felesleges pénzkidobástól. Mert bizony ez így jelenleg nem működőképes. Akkor következzék egy kis magyar valóság, szerencsére happy-end-el a végén. Bár katartikus beteljesülésre ne számítson a T. olvasó.

Szinte örömittasan kezdtem bontogatni a dobozt mely az Alcor tunert rejtette, ekkor még nem sejtettem, hogy hamarosan arcomra fagy a mosoly. A gyors installálás olyan zökkenőmentesen ment mint a ph! tesztben, még a Win 7 sem okozott problémát a drivernek. Majd jött a hideg zuhany. Nem talált egyetlen tv állomást sem. Ezen felháborodtam de mi van ha mégis én rontok el valamit? Gyorsan átszaladtam a másik szobába, ahol egy Win XP SP3-as gép várt (hátha a W7-et nem szereti) és egy első emeleti, Széchenyi-hegyre néző ablak (innen sugároz ugye az Antenna Hungária). Gyors installálás de az állomás keresés ismét nem hozott sikert. Se rádió se televízióadóból egyetlen darabot sem sikerült behoznia.

A konklúzió? A legfontosabb ne higgyünk a minidigtv.hu lefedettségi adatainak. Nálunk tökéletes vételt ígért ehhez képest semmit nem sikerült behozni. Második fontos dolog, hogy olvassunk utána alaposan mielőtt vásárlásba kezdünk. Csak úgy elrettentés képpen érdemes elolvasni ezt a cikket. Azt hiszem így már érthető a miért. Minden esetre sajnálatos, hogy 2010-ben Magyarországon ez sem működik, bárhol máshol Európában igen, ott is ahol Ferihegynél jó kétszer nagyobb repülőterek vannak.
No és a beígért happy-end? Igen, visszavették a tv tunert és kicseréltem egy nyomtatóra. Azóta legalább nem kell a szomszédba rohangálni ha nyomtatni akarok viszont a televíziózás eme formájáról továbbra is le kell mondanom. Addig is marad az Index olvasgatás.

Qru

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.