2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Die Hard 4.0 - szakmai szemmel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Régóta esedékes, hogy egyszer kiírom magamból a véleményemet a hacker témájú filmekről.

[ ÚJ TESZT ]

Régóta esedékes, hogy egyszer kiírom magamból a véleményemet a hacker témájú filmekről. Nos, a Die Hard legújabb része lökött át a lustaság azon pontján, amikor már billentyűzetet kell ragadnom. És megdicsérnem a filmet.

Lehet, hogy a laikusok úgy tekintenek a filmre, mint egy nonszensz, elképzelhetetlen valamire, pedig igenis teljesen elképzelhető, hogy egy ország(részt) informatikai támadással megbénítsanak. Arra pl. már volt példa, hogy a forgalomirányítási rendszerbe illetéktelen bejutott. A leglátványosabb az volt, amikor egy vírus (talán a Code Red?) összefertőzte az amerikai repülőterek ügyfélirányítási rendszerét. De hallottam már ennél cifrábbat is. Vajon igaz az, hogy a budapesti forgalomirányítási rendszerbe modemmel lehet bejelentkezni? Vagy lehet, hogy csak pletyka? A fene tudja, de bármit el tudok képzelni.

A következő lépés a filmben - a pánikkeltés után - a tőzsde összeomlasztása volt. Ha erre még nem is került sor, de bizonyos spamek esetén láthatjuk, hogy egyes részvények árfolyamát, s így közvetve a tőzsdét is tudják külső támadók manipulálni. Innen csak egy lépés a teljes tőzsdei manipuláció. No és ne feledjük, hogy a részvények már régen nem papírok, hanem bitek és bájtok.

Az utolsó lépés a forgatókönyvben a közszolgáltatások összeomlasztása volt. Valószínűleg ez is bekövetkezhet, méghozzá úgy, ahogy a filmben is leírták. Távolról nem tudom elképzelni, viszont egy belsős ember sokmindent elérhet. Bár erre megtörtént esetet még nem tudok mondani. Szóval ez a katasztrófaforgatókönyv szerintem teljesen reális - persze lehet, hogy soha nem következik be.

Külön pont a hackerek megjelenítése. Úgy néz ki, hogy manapság a hackernek úgy kell kinéznie, mint Keanu Reeves-nek a Mátrixban. Szomorú. És persze van nagy, zöld Access Granted felirat is. Miért nem láttam én még sose ilyet? De ezt leszámítva szintén egészen reálisak azok az életkörülmények és viselkedési minták, amiket az alkotók ábrázoltak. Szóval bravó, Die Hard. És ha esetleg további bizonyíték kell, javaslom Muha Lajos előadását, amit Kovács őrnagy (Zrínyi Egyetem) forgatókönyvével illusztrál. Kísérteties a hasonlóság... [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.