2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Cyberpunk, Chippin In

Nem vagyok sem ember, sem gép | csak a kettő között valami pép | forró szerelem, frankó dinamó | tenyerelj a gombra, eressz szabadon.

[ ÚJ TESZT ]

A CP 2020 és RED idővonala és főbb eseményei

Eredetileg a CP2020-ból lett átemelve, de végül a CP RED változásait is próbáltam beleilleszteni, hozzáteszem, egy sor dolog még ellentmondásos.

// A képek többségének nincs közvetlen kapcsolatuk a szöveghez, az Artstationről válogattam őket.
// ____________________________________________________________________________Cifu

1990: Az 1. Közép-Amerikai Háború, az USA katonákat küld Panamába, Nicaraguába, Hondurasba és El Salvadorba.


( Birenderdene Altankhuyag @ Artstation )

)

Németország újra egyesül, a Varsói Szerződés különálló nemzetekre szakad szét.

// Egen, úgy tűnik a Varsói Szerződést valamiféle uniónak látták onnan, a túlpartról...
// ____________________________________________________________________________Cifu

A Szovjetunióból kisebb tagállamok válnak ki, Gorbacsovot Gorborev váltja a főtitkári poszton. Dél-Afrika összeomlik, és négy éves polgárháború kezdődik szörnyű kegyetlenkedésekkel és népirtással.

1991: Az ESA felbocsátja az első Hermes kis-űrrepülőgépet.

// Az ESA a valós European Space Agency vagyis Európai Űrügynökség volt CP2020-ban,
// a CP RED-ben ebből EuroSpace Defense Agency vagyis EuroŰr Védelmi Ügynökség rövidítése lett.
// ____________________________________________________________________________Cifu

A Biotechnica cég kifejleszti a CHOOH2 (egy szintetikus üzemanyag).
Stanfordban kifejlesztik az első mesterséges izomrostokat.

Gorborev elsöpri a radikálisok maradékát a Szovjetunióban.

Elkezdik az első kupolaváros építését Jersey City (New Jersey állam) romjain, hamarosan továbbiak építésébe fognak szerte az Egyesült Államokban.

1992: Létrejön az Európai Gazdasági Szövetség (angol rövidítéssel ECC vagy EC, a CP2020 sokszor így hivatkozik rá), amely védővámokkal fenntarthatósági övezetekre bontja Európát. Egy közös fizetőeszközt, az Eurodollárt (Eb) vezetnek be, értéke a valuták aranyban mért átlagértékén alapszik. Az ECC tagjai kiválnak a NATO-ból, ami miatt az gyakorlatilag szétesik, ugyanakkor gazdasági és humanitárius segélyt nyújt a Szovjetuniónak, amiért cserébe a Szovjetunió is bevezeti az Eurodollárt. Az elszigetelődéstől tartva az Egyesült Államok is csatlakozik a valutaunióhoz, és a dollárt az Eb-re cserélik, majd hamarosan Japán is követi példáját.

A „Négyek Bandája” (CIA, FBI, NSA és a DEA) összefog, hogy a hirtelen jött hatalmi erőeltolódást visszabillentsék, egy Néma Háború veszi kezdetét, amelyben az ECC és az Egyesült Államok a háttérben gazdaságilag, politikailag és szabotázzsal terrorizálja egymást.

A DEA (az Egyesült Államok drogellenes ügynöksége) mesterséges járványokat terjeszt el a világon, amelyek kiírtják a koka- és ópium ültetvények nagy részét.


( Helio Frazao @ Artstation )

Az egész amerikai kontinensen kegyetlen kábítószer-háború tombol az európai cégek által pénzelt drogkartellek és a DEA között.

Chile és Ecuador kormánya összeomlik.

Az ESA egy kezdetleges tömeg-gyorsítót állít fel a Kanári-szigeteken, amellyel elektromágneses sínrendszerrel gyorsítják fel a világűrbe indítandó terhet. A Szovjetunió sikeresen teszteli az első nagyenergiájú lézeres űrhajtó-rendszert (a Földről kibocsátott lézer az űrjármű hatalmas vitorláján generál tolóerőt).

1993: Az első TRC bio-interface chipek kifejlesztése Németországban. Az AV-4 Aerodyne lebegő harcjármű kifejlesztése, amelyeket rögtön be is vetnek az amerikai városokban tapasztalható zavargások letörésére.

Egy kis méretű nukleáris bomba robban fel New Yorkban, több, mint tizenötezer halott. Hivatalosan a kolumbiai kábítószer kartell tagjai hajtották végre a támadást.

1994: A világtőzsde válsága, az Egyesült Államok gazdasága összeomlik, nem kis részben a Néma Háborúnak köszönhetően.

Egy nukleáris baleset történik a pittsburghi atomerőműben, közvetlenül 257-en vesztik életüket ennek köszönhetően, a környéken pedig hamarosan jelentősen megugrik a rákos megbetegedések száma.

A Szovjetunió felbomlik, és létrejön a Független Szovjet Köztársaságok Uniója.

1995: Az ESA és a Pán-Afrikai szövetség közösen egy hatalmas tömeg-gyorsító építését kezdi el a Kilimandzsárón, ami egy új űrversenyt hív életre, a főbb szereplők az Egyesült Államok, Európa (az ESA által) és az Új-Szovjetunió.

Kínában polgárháború tör ki, a Lojális Maoista Összeesküvés veszi át a legtöbb területen az uralmat.

1996: A „Négyek Bandája” egyre nagyobb hatalomra tesz szert, és a választási kampány alatt egyazon napon megölik a regnáló elnököt és alelnököt. Az amerikai politika sajátos szabályai alapján, mivel a törvényes utódok éppen egy bypass-műtéten esnek át, vagy nem vállalják a feladatot, végül a védelmi miniszter veszi át az elnöki pozíciót. Az első dolga, hogy az Egyesült Államokban szükségállapotot hirdet és az alkotmányt felfüggeszti. A munkanélküliség az egekbe szökött, aminek a velejárója, hogy minden negyedik ember hajléktalanná válik. A városi önkormányzatok egymás után mennek csődbe és válnak működésképtelenné. A kormányzat a gigantikus deficittel nem tud mit kezdeni, mindenféle pénzügyi kísérletek ellenére sem tudja stabilizálni a helyzetét.

A hajléktalanok egy része törzsi csoportokba tömörül, és Nomádoknak hívják magukat. Egyre több ilyen csoportosulás jön létre Amerika-szerte, és elkeseredettségüktől, illetve a gazdagokkal és a politikusokkal szembeni ellenérzésüktől vezérelve több zavargást robbantanak ki.

Megjelennek az első booster-bandák, akik az állami illetve önkormányzati kontroll hiányában a saját területük fennhatóságára formálnak igényt, erőszakkal.

Japánból és Dél-Koreából visszahívják az amerikai katonai erőket, a hatalmi vákuumot Japán próbálja betölteni, amely felfüggeszti alkotmányának 9. cikkelyét (amely gyakorlatilag a háborútól való tartózkodást nyilatkozza ki, és Japán vállalja, hogy soha nem fog támadó jellegű katonai erőt fenntartani).

1997: A Közel-Keleti Katasztrófa: Irán, Irak, Líbia, Csád és az Arab Emirátusok nukleáris csapásmérést tesznek egymásra, aminek köszönhetően az egész Közel-Kelet radioaktív sivataggá válik. A világ olajkitermelésének a fele elveszik.


( James Simmons @ Artstation )

Az Egyesült Államok északnyugati részén mérgező anyagok szabadulnak el, Salmon városának csaknem egész lakossága odavész, Seattle gazdasága pedig megbénul.

Nagy-Britanniában meggyilkolják 'Rocker' Mansont, az egyik legnépszerűbb zenészt, aki a kormányzati korrupcióra és a megacégek visszaéléseire próbálja felhívni a hallgatóságának figyelmét.

Az FBI és a DEA beolvasztásra kerül, a feladataikat a helyi erők próbálják átvenni, illetve a CIA.

A Független Szovjet Köztársaságok Uniójában a KGB államcsínyt hajt végre.

Párizsban az Arasaka gigacég egyik vezető beosztású tagját megpróbálják a helyi hatóságok letartóztatni. Az Arasaka biztonsági szolgálata ezt megakadályozza, 24 rendőrt ölve meg, Jaszubiszu-ügyként elhíresült eset nagy felháborodást vált ki.

1998: Neo-Ludditák újraszerveződése Kentucky-ban, akik éveken át reptereken, gyárakban, tömegközlekedési csomópontokban és országutakon robbantanak pokolgépeket, rengeteg életet kioltva.

Az Egyesült Államok közép-nyugati területein nagy szárazság alakul ki, sivár, füves pusztasággá változtatva a hajdan bimbózó családi farmokat. Az agro-biznisz cégek manipulatív és erőszakos módszerekkel rászállnak a meggyengült farmerekre, földönfutókká téve őket.

Los Angelesben 10,5-ös erősségű földrengés pusztít, a város harmadát elönti a tenger, és legalább hatvanötezren vesztik életüket.

Kitör a Második Koreai-Háború.

1999: A szükségállapotot felfüggesztik az Egyesült Államokban, de a katonai / szövetségi hatalomgyakorlás megmarad. A szövetségi fegyvertörvény bevezetése (korábban az államok maguk határozhatták meg a területükön érvényes fegyverszabályozást). Texas erre válaszul kikiáltja függetlenségét, innentől Texasi Köztársaság néven él tovább, 2000-ben sikerül egyfajta köztes állapotban megegyezni, mely szerint hivatalosan az Egyesült Államok tagállama marad, de teljesen saját belátása szerint hozhatják meg a törvényeiket. Ez a formáció „Szabad Állam” (Free State) néven lesz ismert.

Milleniumi szekták jelennek meg, akik 2000. január elsejére várják a világvégét. Hatalmas tömegek költöznek elszigetelt közösségekbe, hogy imádkozva várják az apokalipszist.


( Kelton Cram @ Artstation )

Az ESA megkezdi a Holdon a Tycho-kolónia építését, egy tömeg-gyorsítót is építenek mellé, amellyel nyersanyagokat és űrhajókat lehet a világűrbe juttatni az ottani orbitális építkezések számára.

2000: A millenniumi szekták január elsején hatalmas vérengzésbe kezdenek. A legtöbb esetben csak a saját (és egymás) életét oltják ki, de egyes csoportok szabályos tömeggyilkosságokat hajtanak végre, Berlinben egy vegyifegyveres terrortámadás 19.000 áldozatot követel.

Megjelennek az első pózerbandák, akik celebek kinézetére műttetik át magukat, és családias bandákba szerveződnek.

Alaszka követi Texas példáját, és szintén szabad állam lesz.

Hatalmas tűzvész pusztít közben az Egyesült Államok észak-nyugati részén, és a hatóságok nem tudják a lángokat megfékezni.

Új járványok jelennek meg, amelyek félelmetes sebességgel terjednek el, a hagyományos antibiotikumok pedig hatástalanok ellenük. Az Egyesült Államokban és Európában százezrek hallnak meg ilyen betegségekben.


( Xiaopeng Shen @ Artstation )

Megkezdik a Föld-Hold L5 ponton a Kristálypalota (egy hatalmas űrállomás) építését.

2001: A Hálózat világméretű lesz, és stabilizálódik a műholdas kapcsolatnak (WorldSat) hála.

Ausztrália kettészakad, Nyugat-Ausztrália kikiáltja függetlenségét, amit az Arasaka cég támogat.

Nagy-Britanniában katonai puccsal megdöntik a kormányt, egyben a Monarchiát felszámolják.

2002: Egy mutálódott növény-vírus elpusztítja a kanadai és a szovjet gabonaföldeket, az Egyesült Államokbéli agro-biznisz cégek egy új biológiai ellen-szérumnak hála nem szenvednek tőle. A Szovjetunió biológiai hadviseléssel vádolja meg az Egyesült Államokat. A világ nagy részén súlyos éhínség alakul ki.

Kalifornia is szabad államnak kiáltja ki magát.

A SzovOil (egyetlen, hatalmas állami cégbe tömörített szovjet olajipari érdekeltségek) függetlennek nyilvánítja magát a szovjet kormánytól. Gorborev megszégyenülve lemond, utódja Igor Sztarobiny.

2003: A 2. Közép-Amerikai háború. Az Egyesült Államok megszállja Kolumbiát, Ecuadort, Perut és Venezuelát. A harcokban amerikaiak ezrei vesznek oda.


( Adrian Marc @ Artstation)

Tesla Johannenson, a WNS sztár-riportere feltárja az 1. Közép-Amerikai háború viselt dolgait tartalmazó titkos iratokat, amelyek a „Négyek Bandájának” összeesküvését fedi fel.

Nevada követi a szomszédos Kaliforniát, és ő is szabad állammá válik.

2004: A 2. Közép-Amerikai háború nagyon rosszul alakul az Egyesült Államok számára, a „Négyek Bandájának” hatalma végleg megroppan, Washingtonban hamarosan katonai erővel távolítják el legfőbb embereit. A belpolitikai káoszt a gigavállalatok arra használják fel, hogy ők vegyék át a hatalomgyakorlási teendőket.

Az első klónozott szövetek kifejlesztése, az orvoslás új csodaeszközöket kap, mint a mikrovarratok és a sterilizáló mezők.

Tesla Johannensont Kairóban meggyilkolják.

Az Első Céges Háború (First Corporate War) - 2004-2006

2004 augusztusában az Electronic Business Machines (EBM) gigacég megpróbálta felvásárolni a Transworld Airlinest (TWA), és annak vezérigazgatója kötélnek is állt volna. Az Orbital Air nevű gigacég szintén igyekezett a TWA-t megszerezni, és mindenáron meg akarta akadályozni, hogy ez az ügylet tető alá kerüljön, így blokkolta a felvásárlás engedélyeztetését. Az EBM mikor rájött, hogy ki akar keresztbe tenni nekik, döntő lépésre szánta el magát: zsoldosokat bérelt fel, hogy terroristának álcázva magukat rabolják el a TWA-val tárgyalásra induló Orbital Air üzletembereit. A támadás balul sült el, ráadásul hamar kiderült, hogy a zsoldosok az EBM-nek dolgoztak.

Az Orbital Air látva, hogy nehézsúlyú ellenfélbe botlott, megbízta a Zetatech céget, hogy kibertámadást hajtson végre az EBM ellen, legalábbis ideiglenesen lebénítva azt. A támadás nem alakult jól, az EBM alaposan fel volt készülve, és rövid úton szabályosan kiszorította a Zetatech-et a kiberhálóról. Az EBM és az Orbital Air ezután céges és felbérelt katonákkal kvázi nyílt háborút kezdett egymás ellen, megtámadva a másik infrastruktúráját, értékeit. A cégek eurodollár százmilliókat veszítettek e közben.


( Vadim Sadovski @ Artstation)

Az első nagyobb nyílt háborús támadás az egyik EBM űrállomásának elfoglalása volt az Orbital Air által. Az eset után az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) felszólította a feleket, hogy hagyják abba a Föld körüli világűrben a háborús cselekményeket. A második és végül a háborút befejező komolyabb harca 2006 februárjában volt: az Orbital Air megostromolta az EBM müncheni központját, és elfogta az egyik fő tulajdonosát illetve vezérigazgatóját, Ulf Grünwaldert. Ennek eredményeképpen (egy tárgyalássorozat után) végül pont került a konfliktus végére.

// Itt szabadult ki a szellem a palackból, 's jött létre az új világrend a Cyberpunk világában.
// A mega- és gigavállalatok számára egyértelmű lett, hogy a nyílt fegyveres- és kibernetikus háború
// egy életképes üzleti megoldás lehet. Immár nem az ügyvédek voltak a katonák, és a bíróság a harctér.
// Innentől a fegyverek döntik el az üzleti vitákat céges katonák által, a harctér pedig az egész világ...
// ____________________________________________________________________________Cifu

2005: Az első Kibermodem (közvetlenül az idegpályákra csatolt hálózati interface) kifejlesztése.

A Második Koreai Háború befejeződik, a déliek egyesítik a Koreai félszigetet.

Az EBM gigacég kikiáltja Hamburg városát független államnak, amit ők irányítanak.

2006: Az első emberi klónozás, öntudat nélkül születik, és mindössze hat órát él.

2007: A Braindance kifejlesztése.

2008: A Szovjet Mir XIII. orbitális fegyverplatformot megtámadja az Egyesült Államok, ám a Szovjetunió és az Európai Gazdasági Közösség jó kapcsolata miatt az ESA a szovjetek oldalán száll harcba, és űrháború kezdődik az „Eurók” és a „Jenkik” között. Egészen addig, amíg a Tycho hold-kolónia tömeg-gyorsítójával egy hatalmas, két tonnás sziklát nem dob Colorado Springsre. Ezután kínos csönd áll be...

Közben Tajvan kikiáltja függetlenségét, amelyet az Arasaka cég támogat.


( Petter Steen @ Artstation )

Az Egyesült Államokban több, mint egy évtized után újra választásokat tartanak.

A Második Céges Háború (Second Corporate War) - 2007-2010

Még 2006-ban a SovOil állami cég is megkezdi a CHOOH2 tömeggyártását. A CHOOH2 addigi legnagyobb gyártója a Petrochem, akik felajánlják az általuk kifejlesztett hatékonyabb eljárást és modern olajfúró és feldolgozó technológiát, cserébe a még feltáratlan szibériai olajmező részleges olajkitermelési jogaiért.

A tárgyalások jól haladtak, de közvetlenül a szerződés aláírása előtt a SovOil bejelentette, hogy új kitermelési és fúrási eljárásokat fejlesztettek ki, így nincs szükségük a Petrochemre, és az egyezséget felrúgják.

2007-ben a Dél-Kínai-tengeren mindkét cég terjeszkedni kezdett tengeri és part menti olajkitermelő kutakkal. Az egyik Petrochem fúrótornyon, a Sabina Bravón robbanás következett be, majd teljesen leégett és elpusztult – és a cég a SovOilt vádolta azzal, hogy robbanószerkezetet csempészett fel rá, vagyis ők felelősek a történtekért. A vádaskodásra szóbeli pengeváltás volt a válasz, majd a Petrochem katonai búvárai egy SovOil fúrótornyot robbantottak fel válaszüzenetként. Olaj a tűzre, ha szabad így fogalmazni – a két cég nyílt háborúba kezdett egymással.


( Dmitry Vishnevsky @ Artstation )

Pár hét után a Dél-Kínai-tengeren található olajkitermelő infrastruktúra nagy része elpusztult, de a harcok nem csendesedtek. A Spratly-szigeteken tartózkodó SovOil alapítót és cégvezetőt, Anatolij Novikovot a Petrochem sikeresen meggyilkolja, amihez Malajziától bérelt repülőgépeket használ fel. Az eredmény még véresebb SovOil katonai válaszcsapások a régióban, amelyek után 2008 októberére a Petrochem kénytelen volt feladni utolsó, már alaposan meggyengült állásait, és kivonult a Dél-Kínai-tengerről, de facto átengedve azt a SovOilnak.

Nem sokkal később lezárul a Sabina Bravo robbanás vizsgálata, amely megállapította, hogy egy baleset történt a fedélzetén, így a SovOil teljesen ártatlan volt az esetben.

// Aztán vagy elhisszük ezt, vagy nem. Mert mi van, ha a háttérben békét kötöttek, és ez volt az ára?
// Sose tudjuk talán már meg...
// ____________________________________________________________________________Cifu

A második céges háború új szintre emelte a cégek hatalmát. A SovOil és a Petrochem is úgy váltotta le és használta bábként a környező országokat, mintha csak sakktáblán játszanának, és nem milliók életéről lenne szó. A háború után a SovOil még kártérítést is hajlandó volt fizetni némelyik államnak az elszenvedett károkért. A háború mellékterméke pedig az lett, hogy a Csendes-óceán nyugati partrészét beborította az olaj, tönkre téve az élővilágot és a partmenti gazdaságot.

2009: Közös Euro-Szovjet expedíció indul a Marsra.


( Gavin Whelam @ Artstation )

A gigacégek felszámolják a Night City-t ekkorra teljesen megkaparintó olasz maffiát, és átveszik a város irányítását, egy báb-polgármester látszólag demokratikus megválasztásával.

Egy látszólag független (de valójában az Egyesült Államok által támogatott) terrorista csoport megpróbálja az L5 Kristálypalotát megszerezni, de az ESA időben leleplezi azt. „Figyelmeztetésül” egy 5 tonnás sziklát dobnak Washington D.C. partjára.

2010:Véget ér a 2. Közép-Amerikai háború. Az Egyesült Államok összesen vagy egy millió zsoldost hagy magára a régióban, akik jó része ezután önerőből próbál hazajutni, ezt a „Nagy Séta Haza” (The Long Walk Home) néven emlegetik.

Az Egyesült Államok összes médiájának immár kétharmada a Network 54 kezében van.


( Helio Frazao @ Artstation )

Az éhínség miatt Denverben zavargások törnek ki, 52 halálos áldozat.

Romániát hatalmas földrengés rázza meg, Bukarestben 267 áldozatot jelentenek.

2011: Befejeződik az L5 Kristálypalota építése.


( Dofresh @ Artstation )

Az Euro-Szovjet expedíció leszáll a Marson.

2012: Biojárvány pusztít Chicagoban, 1700 halott.

Kalifornia kettészakad, Északi és déli része két független államként folytatja tovább.

A „Hosszú Séta Haza” véget ér, alig százezer ember (10%-a az útra kelőknek) éri el az amerikai határt.

2013:A Netwatch „hálózati rendőrség” létrehozása egy közös amerikai - európai egyezmény alapján.

A Microtech cég Sunnyvale-ben létrehozza az első Mesterséges Intelligenciát (MI).

2014: Bandaháborúk Night City-ben a terület újrafelosztásáért.

Utah is szabad államnak kiáltja ki magát.

Dél-Kína nagy részén átveszi a hatalmat a Népi Felszabadítás Pártja, Hong Kongot is beleértve.

Megalakul a Lengyelországi Keresztény Egyház, kiválva a Vatikántól.

Az I-G transzformáció újra alakítja a Hálózatot (a Netet), Rache Bartmoss titokban a DataKrash vírus magjait elülteti a rendszer alapjaiban.

2015: Megjelennek az első kiber-zsoldosok, Litvánia velük állítja meg és veri vissza a lett nacionalisták invázióját.

Japán kilép az Eurodollár valutaunióból, és saját pénzt, az Új Jent vezeti be. Európa válaszul korlátozza a területén a külföldi (főleg Japán) vállalatok lehetőségeit.

A Harmadik Céges Háború (Third Corporate War) - 2016


( Adrian Marc @ Artstation )

A gigacégek a Hálózaton egymás adaterődjeit támadják meg. A harcok szinte csak a Hálózatra korlátozódnak, de ott számtalan Netzsoké leli halálát 2016 februárja és novembere között.

Skócia fellázad, és függetlenségi szabadságharc kezdődik.

2017: Az első öntudattal rendelkező emberi klón létrehozása.

A Temze árvízvédelmi vonalát több pokolgép-támadás éri, London jó részét elárasztja a víz. A korábbi katonai juntát száműzik, és visszaállítják a Monarchiát Nagy-Britanniában.

2018: Összecsapások Kelet-Európában, Csehszlovákia megtámadja Lengyelországot, de a támadást visszaverik, Románia pedig megszállja Bulgáriát. Az ESA emberes űrmissziót indít a Jupiterhez.

2019: Az L-5 űrkolónia kinyilvánítja függetlenségét, óvatosságból az L-4 űrkolónián rögtön utána szükségállapotot hirdetnek.

2020: Night City-ben kitör a Szén-Pestis (Carbon Plague), miután egy céges AV jármű balesetet szenved, de két hét után a fertőzés egyszer csak eltűnik.

Chicago újraépítése megkezdődik, a pénzügyi támogatás főleg Dr. Richard Storm cégétől, a Storm Technologies érkezik.

Sose Tűnj El (Never Fade Away), Johnny Silverhand menő zenész, és felcsípett egy bomba nőt, bizonyos Alt Cunninghamet – fogalma se volt róla, hogy újdonsült barátnője az egyik legmenőbb hacker. Az egyik koncertjük után az utcán pár punknak látszó fazon látszólag barátságosan közelít feléjük, de bajt neszel – ám késő, a három punk felkoncolja, ők valójában Altért jöttek. Silverhand életét egy riporter, Thompson menti meg, aki felajánlja, hogy segít a rockernek. Thomson felfedi, hogy az Arasaka egy módosított SoulKiller programra vágyik, amely mozogni is képes a hálózaton, és ehhez kell nekik Alt. Silverhand ezután az Atlantis nevű bárba megy, hogy megkérje korábbi barátnőjét, Rogue-t, hogy segítsen neki kiszabadítani Altot. Rogue most a Santiago nevű Nomáddal együtt dolgozik, és bár Johnny szerint tartozik a rockernek, nem mellesleg 30.000 Eb-t is ajánl a segítségért. Így a csapat négy fősre bővül. A találkozón viszont rajtuk üt egy adag céges rosszfiú, majd miután velük végeznek a lebuj előtt egy AV-4 rohamjármű támadja meg őket, de ezt is túlélik.


( Richard Bagnall @ Artstation )

Másnapra előkészítik a tervet: az Arasaka 22 emeletes helyi központi épülete az, ahol feltehetően fogva tartják a hackernőt. Johnny összerántja a Samurai együttest a toronyház elé, és leadja a drótot, hogy nagy koncert lesz. Majd egy fergeteges bulit rendez, feltüzelve a hallgatóközönséget lerohanja velük a bejáratnál álló biztonsági őröket. Közben Altot Toshiro, a helyi egyik Arasaka fejes arra kényszeríti, hogy megírja a programot – majd rögtön alkalmazzák is rajta, ám Alt túljár Toshiro eszén, kordában tartja a SoulKillert, és átveszi a felső szinten lévő lézeres védelmi rendszer felett az irányítást, megölve Toshiro testőrét és a három netzsokét, akik felügyelték eddig. Alt szerencsétlenségére viszont pont akkor robbantják fel a lifttel felküldött robbanóanyagot, a pillanatnyi zavart kihasználva pedig Toshiro leveri a kiberdecket az asztalról, egy pillanatra megszakítva a kapcsolatot Alt teste és tudata között – emiatt Alt elveszti az irányítást a SoulKiller felett, és vad harcba kezd vele. Johnny belépve azt hiszi, hogy Alt már elveszett, fejbe lövi Toshirot, kihúzza a csatlakozót a nő fejéből (ezzel elvágva végleg a tudatát a testtől) és távoznak...

// Ez eredetileg egy küldetésminta, amelyet fel lehet használni egyfajta betanuló-játéknak. A játékosok
// lehetnek egy-az-egyben a történet karakterei (akár Johnny is), vagy a Johnny által felbérelt zsoldosok
// (Rogue és Santiago helyett vagy mellett) vagy akár az Arasaka fogdmegjei – ez már a mesélőn múlik...
// Érdekesség, hogy eredetileg 2013, majd 2020 lett az időpont, az adott szabálykönyvnek megfelelően...
// ____________________________________________________________________________Cifu

2021: Az NASA létrehozza az első Mars-bázisát, Chryse Base-t.

2022: Rache Bartmosst megölik egy céges támadásban, a halála után két nappal aktiválódik a DataKrash vírus. A vírus hamarosan megfertőzi a Net háromnegyedét, használhatatlanná és életveszélyessé téve azt.

Az ESA és SovOil bázist épít a Marson, neve Isidis Bázis. A Mars körül megjelennek az első űrgyárak.

A Chicago újjáépítési projekt összeomlik, mikor az Arasaka által támogatott csoportok egy vírusbombát robbantanak fel a közepén, hogy a Militech ne használhassa a várost és annak erőforrásait.


( David Knapp @ Artstation )

A világűrben lezajlik a Hét Órás Háború, az Egekben Járók (Highriders), főleg afrikai hátterű űrmunkások kinyilvánítják a függetlenségüket az O'Neill 2 űrállomáson. Az Egyesült Államok és Japán elismeri függetlenségüket, Európa tehetetlenül nézi, hogy csúszik ki a kezéből a világűr irányítása. Az Egekben Járók azonban nagyon óvatosan politizálnak, mindenkivel békés kapcsolatra törekednek.

A Negyedik Céges Háború (Fourth Corporate War) - 2021-2025

2021 vége felé két tenger-technikai cég, az amerikai OTEC (Ocean Technology and Energy Corp) és az európai CINO (Corporation Internationale Nauticale Et Océanique) egy harmadik, éppen felszámolás alatt álló cég, az IHAG (Internationale Handelsmarine Aktiengesellschaft) romjai felett marakodnak, hogy melyikük is vigye el annak értékeit. A kezdeti szó- és üzleti-háború hamarosan fegyveres konfliktussá bővült, ami a nehézfiúk megjelenését váltotta ki. Az OTEC mellé beszállt a Militech, míg a CINO mellé az Arasaka. Az Óceán-háború beindult.

Az első komolyabb csapásokra a Hálózatban kerül sor, ahol a NetWatch figyelmeztette az Arasaka és Militech cégeket, hogy vonuljanak vissza és 12 órás embargót vállalva a hálózati hadviselésben. Közben Morgan Blackhand aláír egy szerződést a Militech-kel, mely szerint az OTEC Biztonsági Szolgálat kinevezett vezetője lesz.

Az EuroBank üzletet lát a konfliktusban, és mindkét fél irányába hitelek kihelyezését kezdeményezi, amelyen persze majd jót kaszálhat. A hitelkonstrukciókra egyik fél sem tart igényt. Végül az EuroBank inkább békegalambot küld, és tárgyalásos alapon próbálnak közvetíteni a két fél között. Csakhogy ez ekkor már nem az OTEC-ről és a CINO-ról szólt, hanem az Arasakáról és a Militechről. Noha papíron a háború véget ért, mielőtt elkezdődött volna, a két gigacég pedig árnyékháborúba kezdett.

Az Arasaka befejezte a Soulkiller 2.5 kifejlesztését, amellyel a Militech projektjeiről és infrastruktúrájáról igyekeztek minél több információt begyűjteni. A Militech kétségbeesésében a leghíresebb hackerhez, Reche Bartmosshoz fordul segítségéért, aki viszont visszautasítja a felkérést. Ezután Alt Cunninghamhez fordulnak (akinek a tudata elviekben most már a Hálón „él”), aki hajlandóságot mutat az együttműködésre – különösen, hogy bosszút állhat az Arasakán, illetve elpusztíthatja a Soulkiller 2.5 mesterprogramját. Alt ráveszi Rache-t, hogy csatlakozzon hozzá a harcban. Utóbbi átveszi az irányítást az Arasaka harci műholdjai (Gyilkos Műholdak, KillSats) felett, hogy az Arasaka saját űrgyárait elpusztítja. Válaszul a japán cég gigászi vérdíjat tűz ki Rache fejére, de közben annak sikerül lokalizálnia a Soulkiller mesterprogramot, viszont nem sokkal ezután műholdakkal elpusztítják Roche ismert tartózkodási helyét (elviekben megölve őt), miközben azért az utolsó pillanatban ismeretlen programokat indít el.


( Maik Beiersdorf @ Artstation )

Az árnyék háború kisebb fegyveres összecsapásokat, szabotázsokat és terror-támadásokat leszámítva nem hozott túl nagy változást a konfliktusban, így 2022 júniusában nyílt konfliktussá fajult. A nyílt fegyveres összecsapások következményeként több városban is hatalmas károk keletkeztek, Hong Kong és Rio de Janeiro egyenesen porig lett rombolva.

Közben a Hálózaton súlyos adathibákra (data corruption) derült fény, amit a DataKrash vírus okoz. Rache Bartmoss visszatér, mint Hálózati Megszemélyülés (Net Persona), majd mind az Arasaka, mind a Militech adaterődjeit kezdi el támadni. A Hálózati hibák miatt, az abból fakadó hibás címzéseknek köszönhetően mindkét gigacég rossz célokat kezd el támadni, tovább fokozva a káoszt. Egyes cégek elkezdik lezárni a Hálózati kapcsolatokat, hogy megóvják magukat és az infrastruktúrájukat, így tesz a Militech és az Arasaka is. Rache és Alt sikeresen elpusztítja az elszabadult Soulkiller 2.5-át, de Altot (ismét) elfogják, és az Arasaka arra kényszeríti, hogy megalkossa a Soulkiller 3.0-át. Ez már nem csak mozogni képes, de egy Mesterséges Intelligenciává fejleszti, ami képes magát egy élő Netzsokénak vagy más programnak álcázni, miközben úgy viselkedik, mint egy valódi Netzsoké, vagyis különféle programokat futtat.


( Alaeksey Mazur @ Artstation )

Egy KillSat majdnem elpusztítja az ESA L5 Kristálypalotát. Az O'Neill 2 Orbitális Kolónia kinyilvánítja függetlenségét, amit fegyverekkel is megerősít (melyek ismeretlen forrásból kerültek hozzájuk) abban bízva, hogy így nem lesznek célpontok a harcokban, az Egyesült Államok és Japán elismeri a függetlenségét. Dél-Kalifornia (SoCal) erőszakosan államosítja a területén lévő Militech és Arasaka értékeket és infrastruktúrát. Texas és Japán hamarosan követik ezt a lépést. A Militech hivatalosan is szövetséget köt az Egyesült Államokkal, pontosabban államosítják a céget. Az Arasaka vesztésre áll a harcokban. A maradék erőit Night City-ben gyűjti össze, amelyet körbekerít a Militech és az Egyesült Államok hadserege.

Ez vezeti fel a végső harcot...


( Nick Hiatt @ Artstation
)

A végső harc pedig egy küldetéscsomag, ami a korábban megismert NPC-ket veszi elő újra: Johnny Silverhand, Rogue, Shaitan, Spider Murphy és Thomson lesz az „Alfa” csapat, akik a Night City-béli Arasaka felhőkarcolót fogják megostromolni, hogy a 120. emeleten lévő SoulKiller laborban megsemmisítsék a SoulKiller 3.0-t, és kiszabadítsák Alt Cunninghamet. A játékosok, vagyis a „Béta” csapat feladata elvben a figyelem-elterelés lett volna, az épület alagsorában lévő Soulkiller-tárolót kell lementeni és egy nukleáris töltettel elpusztítani. A hosszú történet röviden: a dolog nem sült el jól, valójában az NPC-k az elterelés, és a játékosok feladata a fő cél: az Arasaka adatbázisában található információkkal korrupt vezetőket és kormányokat lehetne megdönteni, és egy új, jobb világot lehetne végre felépíteni. Az adatbázist a Hálózattól elzártan tartották, ezért van szükség a letöltésére. Csakhogy találnak valami mást is: Jorinobu Arasakát, Saburo Arasaka lázadó fiának tudatát, amelyet a SoulKiller segedelmével téptek ki testéből. Az adatbázis, amelyben a kényes információk vannak, nem elérhető. A játékosoknak két lehetősége van: vagy a SoulKiller 3.0-át mentik le, vagy Jorinobut, a kettő együtt túl nagy a náluk lévő adattárolóhoz. Az atombombát beélesítik, és...

...a 120-adik emeleten az Alfa csapat bajba kerül, Kei Arasaka értesülve arról, hogy a tornyot támadás érte, megpróbálja elküldeni a SoulKiller 3.0-t egy biztonsági szerverre. Morgan Blackhand utasítást ad arra, hogy az átjátszó állomást semmisítsék meg, de ezzel megerősítést nyer, hogy a támadók a SoulKiller 3.0-t akarják. Altot sikerül letölteni, de megérkezik Adam Smasher és egy rakásnyi Arasaka nehézfiú. Spider Murphy feltölti Altot a Hálózatra, abban reménykedve, hogy egyszer sikerül megtalálnia, miközben Johnny Silverhandet lelövi Smasher, akire Shaitan veti rá magát, hogy így nyerjen időt a túlélőknek (Murphy, Rogue és Thomson, utóbbi súlyosan megsérült közben). Smasher az Alfa csapat maradékát kezdi üldözni, mikor megérkezik Morgan Blackhand, és a két legendás Szóló gigászi párharcba kezd. Ekkor robban fel az atombomba, és az Arasaka torony ledől, romba döntve Night City jó részét, fél millió embert ölve meg, és további negyed millió veszti életét a következményekben. Az eseményt „Night City Holokauszt”-nak nevezik el.

Shaitan, Thomson, Rogue és Spider Murphy sikeresen túlélik a harcot, ahogy Kei Arasaka is. Utóbbi nem sokáig – Spider, Rogue és Shaitan felkutatják és szeppuku (rituális öngyilkosság) végrehajtására kényszerítik, miközben agya a hálózatra van kötve, Spider a SoulKiller utolsó másolatával a tudatát lementi és egy virtuális börtönbe zárja, amit anno még Rache Bartmoss eredetileg Saburo Arasaka számára hozott létre – majd Spider az utolsó Soulkiller másolatot is törli.

// A 4. Céges Háború eredetileg a Cyberpunk 2020 és a Cyberpunk V3.0 közötti átmenetet
// akarta elmesélni. Három küldetéskönyvet terveztek (Firestorm Stormfront, Firestorm Shockwave és
// Firestorm Aftershock), de csak az első kettőt adták ki 1997-ben, a harmadik tartalma a Cyberpunk V3
// szabálykönyvébe lett beolvasztva.
// Pondsmith bevallotan kissé megunta a Night City-féle, eredetileg még az 1980-as években megálmodott
// környezetet, ezért is döntött úgy, hogy a FireStorm (vagyis Tűzvihar) keretében lerombolja a várost,
// hogy tiszta lappal kezdhesse újra. Na eredetileg ez volt a Cyberpunk V3.0, amit szapultam eleget…
// A dolog szépsége, hogy a CP RED számtalan téren újraírta a történetet, például hogy ki is Kei vagy
// Jorinobu Arasaka, tehát a fentiek nem biztos, hogy naprakész információk...
//_____________________________________________________________________________Cifu

2023: augusztus 20-án ledől az Arasaka-torony Night City-ben egy atom-robbanószerkezetnek hála, az amerikai elnök, Elizabeth Kress az események hatására államosítja a Militechet, és száműzi az Arasaka céget a kontinensről (őket teszik felelőssé a robbanásért). A többi ország is hasonló módon igyekszik megszabadulni a két fő résztvevő cégtől.

A nemzetközi kereskedelem összeomlik, velük együtt a régi megavállalatok is megroppannak, sokuk közülük kisebb cégekre bomlanak.

A NASA kereskedelmi utazásokat indít a Marsra. Szintén a NASA emberes küldetést indít a Jupiterhez.


( Tarmo Juhola @ Artstation )

A háborúskodásnak hála a légkör vöröses árnyalatot kap, innen jön a „A Vörös Ideje” meghatározás. Nagyjából két évbe telik, amíg a légkör annyira megtisztul, hogy ez a vörös árnyalat megszűnik.

2024: Washington, Oregon, Idaho, Észak-Kalifornia és Brit-Kolumbia államok megalapítják a Csendes-óceáni Konföderációt (Pacifica Confederation).

2025: A Militech és az Arasaka közötti utolsó helyi harcok is lezárulnak, véget vetve a 4. Céges Háborúnak. Papíron a Militech győzedelmeskedett, valójában viszont legalább annyira kimerítette a háború, mint japán ellenlábasát.

A Hálózat gyakorlatilag halott, Alt Cunningham létrehoz egy Szellemvilágot (Ghost World) a bioterrorizmus miatt amúgy kihalt Hong Kong romjain, Kína válaszul egy hatalmas falat emel Hong Kong köré.

Japán kénytelen megregulázni az Arasaka céget, hogy az ország jó hírét megóvják, a történteket nem tudják másképpen kezelni. A cég szétbontása következtében maga az eredeti Arasaka cég csak Japán területén működik tovább. A szétbontás után a három frakció a Bakafu Frakció (vezetője Hanako Arasaka), a Hercegnő Frakció (vezetője Micsikó Arasaka, Kei Arasaka legfiatalabb lánya) és a Lázadó Frakció (vezetője Jorinobu Arasaka, aki Kei rebellis fia).

// Nem, én sem értem hogy lett Micsikó és Jorinobu hirtelen Kei fia a CP RED-ben, eredetileg Micsikó
// ugyanis Jorinobu és Hanako édesanyja volt, apjuk pedig Saboru Arasaka...
//______________________________________________________________________________Cifu

Európát eléggé megviselte az újabb gazdasági összeomlás, de sikerült talpon maradniuk, és stabilizálniuk a gazdaságot. Kiszállt viszont Olaszország, Spanyolország és Görögország, ahol a konzervatív populizmus rítusai törtek fel. Nagy-Britanniát megfojtja a gazdasági válság és a bevándorlók hada.


( Miroslav Misic @ Artstation )

2026 - 2030: A Diaszpóra megkezdődik, a lerombolt, fertőzött városok lakossága korábban elhagyott városok romjaihoz vándorolnak, hogy ott kezdjenek új életet. A Nomádok elősegítik a vándorlást, és a városok között folyamatos konvojokat indítanak, biztosítva az emberek és az áruk mozgását, de közben folyamatosan zajlanak a kisebb-nagyobb összecsapások.


( Neil Branquinho @ Artstation )

A cégek megkezdik a zárt VPN hálózatok újjáépítését, a Mesterséges Intelligenciák a hongkongi Szellemvárosban vernek tanyát.

Az Egyesült Államok (amely ugye most inkább a jelenlegi Egyesült Államok keleti partját takarja) gyakorlatilag diktatúra lesz Elizabeth Kress elnöksége alatt, amit szükségállapot bevezetésével támaszt alá.

2030-2035: Night City újjáépítése zajlik, amit főleg az Aldecaldo nomád törzs és a StormTech cég tesz lehetővé. A város sugárszennyezett központjából viszont mindenki a külső peremkerületekbe menekül, ami miatt általános a túlzsúfoltság. A központot beterítő romokat lebontják és elszállítják. A Konföderáción belül egyfajta szabadkereskedelmi gócpont lesz a városból, amely nem felejtette el Elizabeth Kressnek, hogy magukra hagyta őket.


( Alexander Dudar @ Artstation )

A Nomádok kikötőket és velük hajókat szereznek meg, újjáépítve a nemzetközi áru- és emberforgalmat.

Az első CitiNet (Városi háló) megjelenése, a főleg rádióhullámú adatkapcsolatra épülő megoldás lokális és erősen ellenőrzött, de újra lehetővé válik a hálózati kommunikáció.

Pletykák szerint egy testbankban azonosítják Johnny Silverhand maradványait, ám ez sose nyer megerősítést.

2035-2069: Elizabeth Kress engedélyezi a helyi választásokat, de a hatalmat nem engedi ki a kezéből, amíg a Szabad Tagállamok nem térnek vissza teljesen az Egyesült Amerikai Államokba.

Az újjáépítések egyre nagyobb iramban zajlanak az Egyesült Államokon belül, azon városok, ahol a legkevesebb erőforrás szükséges ehhez, és a leghamarabb talpra állnak, Első Hullámos Városoknak (First Wave Cities) nevezik.

Morgan Blackhandet állítólag felismerik több Első Hullámos Városban.

A Netwatch egy utolsó kísérletet tesz, hogy a régi Hálózatról kiűzze a R.A.B.I.D.S. vírusokat, de kudarcot vallanak. Lekapcsolják az utolsó ismert csatlakozási pontokat, és hivatalosan is lezárt területnek nyilvánítják azt. Egy virtuális zárómezővel, az úgynevezett "Fekete fallal" (Blackwall) választják le a régi hálózatot egy új rendszerről, így biztosítva az új hálózat biztonságát.

Az első Adat Alapok megalkotása, ezek ingyenes, nyitott tartalmakat kínáló zárt, lokális hálózatok egy városon belül, amely a régi internet weboldalaihoz hasonló felhasználást tesznek lehetővé.

Night City újra talpra áll, ám ezt a saját lakosainak, a nomádoknak és pár kisebb cég hatalmas áldozatvállalásának köszönheti. Az Arasaka szépen lassan visszaszivárog a mindennapi életbe - egyre több jel mutat arra, hogy az Egyesült Amerikai Államok a 2023-as nukleáris robbanást valójában csak rákenték a megacégre. Meg hát amúgy is, a civilek szemében nagyobb a bizodalom egy megacég felé, mint a Kress kormányában.

A természet erői közben vad tombolásba kezdenek - az óceánok területein hatalmas hurrikánok tombolnak, amelyek miatt 2062-ben Haitit ki kellett űríteni, és több százezren vesztették életüket. Szinte minden földrészen problémává válik az elsivatagosodás. Eközben az árvizek is hatalmas károkat okoznak, és a tengerszint megemelkedése is sok kárt okoz a partmenti vidékeken. A termőföldek területe drasztikusan lecsökken, gigászi éhinséget hozva Afrikában és Ázsiában, amit végül úgy-ahogy a mesterséges termesztési eljárásokkal tudnak orvosolni.

2069-2070, Az Egyesítési Háborúk (Unification Wars) / Fém Háborúk (Metal Wars)

2069 végén új elnöke lett az Új Egyesült Államoknak (New United Stated of America, röviden NUSA): Rosalind Myers. Zászlajára tűzte, hogy újra egyesíti az államokat, így kvázi háborút hírdetett a korábban kivált területek ellen, mint Montana, Wyoming, Észak-Kalifornia vagy Arizona. A háborút az államosított Militech támogatja, míg a túloldalon támogatóként feltűnik az Arasaka, aki fegyverrel és "tanácsadókkal" támogatja a szabad államokat. Night City a háború tűzvonalába kerül, ahogy Dél-Kalifornia felől a város határához érnek a NUSA erői. A város megszállásának hadműveletét végül egy, az Öbölbe befutó Arasaka szuper-repülőgép-hordozó megjelenése állítja meg - a Militech ilyen volumenű háborúba nem kíván beszállni.

Végül 2070-ben Myers és a Szabad Államok megegyeznek - nem fog csorbulni a Szabad Államok autonomitása, sőt, nagyobb szerepet kapnak a NUSA kormányában, de cserébe többet kell adóként beleadni a közös költségvetése. Myers kelletlenül megy bele ebbe a kompromisszumba, de az Arasaka támogatta háború rövid úton kivéreztetné a NUSA-t, így ez a legjobb módja, hogy valahogy gátat szabjon az új erőre kapó megavállalat térnyerésének.

Night City egy független, szabad városnak lett kinevezve - sem az Észak-Kaliforniai Szabad Állam, sem a NUSA törvényei nem vonatkoznak rá. Cserébe viszont kvázi a megacégek játszótere lesz, ahol egy egymással való együtműködésre és versengésre is van módjuk. Szimbólikusan a 2023-ban ledőlt Arasaka torony helyére kezdik el építeni a japán megacég új főhadiszállását 2070-ben...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.