2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Creative Stage 2.1

Szinte bárhová elfér, szép és mutatós, ráadásul tényleg olcsó a Creative alacsony árfekvésű terméke.

[ ÚJ TESZT ]

TECHNIKAI RÉSZ, HANG (2. RÉSZ)

A használatba vétel másnapján, egy délután történt, hogy hazaérve idegen hang csapta meg a fülem. Az újdonság volt működésben, ami aznap teljesen reggeltől, nagyjából 8 órán keresztül szólt. Kérdeztem a párom, hogy babrálta-e a beállításokat, vagy bármi mást, amire ő nemmel válaszolt. Nos, merem állítani, hogy nincs szó semmiféle megszokásról, ez tipikusan az a rendszer, aminek kell közel 20 órányi időt adni arra, hogy kibontakozhasson.

A magasai sokkal természetesebben, könnyedén jöttek elő a védőrács mögül, tipikusan a "teljesen rendben van" jelzővel illetném. A középtartományt illetően annyi változás történt, hogy megszűnt az afféle "műanyag doboz" hatása, ellenben bőven hagy kívánnivalót maga után és fog is. Természetesen ennyi pénzért nem várhatjuk el, hogy olyan hangminőséget fogunk kapni, mint amit a prémium rendszerek nyújtanak.

Méretéből adódóan a sztereó-térhatás szinte nulla, a középhangok bizonyos tartományban csak minimálisan, vagy egyáltalán nincsenek jelen. Ez nálam, mint rockzene rajongónál abban nyilvánul meg, hogy míg az énekhangot kellően képes kiemelni, a hangszerek háttérbe szorulnak. Egyes műfajoknál, egyes daloknál alig hallatszik a gitár vagy a dobok hangja, míg más műfajokon belül, modernkori zenét illetően például pop, vagy elektromos zenét hallgatva sokkal kevésbé szembetűnő, az összkép mondhatni, egészen kellemes. Ugyanúgy a filmezésre se lehet panasz, szorgalmasan teszi a dolgát. A játékélményről sajnos nem tudok beszámolni, az egy tőlem távolálló világ.

Hangerőre szintúgy nem lesz panasz, senkinél. Elárulom, a kihasználatlansága és a számomra borzalmas hangminősége miatt egy Genius 6000 5.1-es rendszert váltottam a Stage-re. Összehasonlításképp a kevesebb, mint fele összteljesítménnyel bíró kis dög simán bír akkora ricsajt csapni. Lehet, hogy a kevesebb néha tényleg több.
A hangerő 0 és 35 között állítható, abszolút elegendő érzékenységgel. Nem mondanám, hogy teljes hangerőn hallhatóan torzul a hang, a mélyláda viszont megközelítőleg 60 százalék felett egyáltalán nem, vagy csak minimálisan hangosodik tovább.

Laptopra kötve egy Asus Xonar U7 hangkártyával is kipróbáltam, hoz-e némi javulást hangminőség terén. Több hangrendszerrel is kisebb csodát művelt már, többek között a már korábban emlegetett Genius 5.1-gyel is. Furdalt a kíváncsiság, hogyan fogja megszólaltatni.
Hallható különbség, az van, ahogyan hangerőtöbblet is, de a csoda itt elmarad. A magas hangok némileg jobban dominálnak, valamint kevésbé színezett hangot kapunk, a hangszerek is hallhatóan jobban elkülönülnek, de összességében az összkép számomra valamiért mégsem tűnt egyértelműen jobbnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.