2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooler Master Elite 110 ház

Az Elite 100-as széria legújabb és egyben majdnem legkisebb tagja, amely szépen helytállt a tesztjeimben.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztelés

A tesztkonfiguráció nem egy mai darab, nem is tartalmaz nagyon komoly hőtermelő elemeket.

Alaplap: AsRock H67M-ITX s1155
CPU: Intel Pentium G2020
RAM: 8 GB Kingmax DDR3 1333 MHz
SSD + HDD: Kingston V300 60 GB + 250 GB-os 2,5"-os Seagate Winchester.
VGA: Sapphire HD7790 1 GB GDDR5
Táp: FSP Hexa 400 W
CPU hűtő: Intel gyári hűtő
És ugye a ház, a Cooler Master Elite 110

A következő tesztekben inkább arra próbálok rávilágítani, hogy a ház mennyire képes azt a feladatot ellátni, amire való: a gép komponenseit hűvösen tartani.
A méréseket minden esetben próbáltam szobahőmérsékleten elvégezni. A leírt értékek úgy jöttek ki, hogy a kiugró értékeket elvetettem, majd a 20 legnagyobbat átlagoltam (kivéve az üresjárat).

Üresjáratban a gép "hidegindítás" után 10 perccel kb. ezeket az értékeket produkálta minimális ventilátor fordulatszám mellett (csak akkor lehet hallani a gépet, ha odahajolok és erősen figyelve hallgatózok): CPU: 39 °C, Chipset: 27 °C, VGA: 28 °C HDD: 29°C . A tápot úgy forgattam a házban, hogy belülről szívja ki a levegőt.

Azután egy kicsit meghajtva a gépet, külön-külön a részeit, ugyancsak leolvastam az értékeket.
A CPU "kínzására" 1 óra Linx AVX-et használtam, a VGA-t pedig 10 perc Furmarkkal dolgoztattam meg.
Az első (CPU) teszt végére 52 °C-ra sikerült felmelegednie a procinak. A második teszt végére a GPU-nak a 62 °C-os hőmérsékletet sikerült elérnie. Érdekességként: a ház eleje, ahol a videokártya hozzáér a házhoz (mert hozzáér a mérete miatt), ott elég sok hőt át is vesz a kártyától, és még a ház elején lévő rács is langyos lett. Ezt nem tudom, hogy most pozitívumnak, vagy inkább negatívumnak kellene felfogni. Én személy szerint ezt pozitív dologoként élem meg, mert segít hőt elvonni a videokártyától.

A harmadik teszt (CPU+VGA) eredményeképpen, amiben 30 perc erejéig sanyargattam szegény gépet, hogy rendesen átmelegedjen, ott az történt, amit vártam. Ugye a VGA átmelegíti a házat egy kicsit, és még a procihűtő és a VGA között is csekély távolság, ami megnehezíti a procihűtő dolgát az átmelegedett gépház okozta langyos levegő beáramlásának következtében. Szóval a mostani eredmények a következők: CPU: 58 °C, VGA 65 °C HDD: 41°C

Zajszintekkel kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy a ventilátorok által keltett szélzaj nagyon minimális, a VGA és a CPU-hűtő volt a leghangosabb az egész gépben, miközben elegendő mennyiségű levegő áramlik át a gépházon. A merevlemezről még csak nem is hallottam. Azt hittem, hogy elfelejtettem bekötni a tápot. :D Azok a puha gumi alátétek nagyon jól teszik a dolgukat. Rezonanciát nem tapasztaltam, még a kemény műanyag talpak ellenére is. Persze aki még tovább akarja csökkenteni az amúgy is csekély zajszintet, az még tehet a talpakra is gumitalpakat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.