Hirdetés

2021. február 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

X38 Vs. X48: Harc a csúcskategóriában

 • (f)
 • (p)
Írta: |

Már igencsak szállingóztak az LGA tokozású processzorok, és a hozzájuk tartozó alaplapok, mikor sikerült...

[ ÚJ TESZT ]

Már igencsak szállingóztak az LGA tokozású processzorok, és a hozzájuk tartozó alaplapok, mikor sikerült hozzá jutnom, a már korosodó 875 chipkészletes Abit IC7 alaplaphoz.
Igyekeztem igen sokáig megmaradni a jó öreg AGP+DDR1 szabványú konfigomhoz, nem törődve azzal, hogy az AGP-s VGA kártyák egyre ritkábbak, és egyre drágábbak voltak. Jött is az Ati 9800pro után az X800GTO majd az X1950pro.
Elhatároztam, ha majd lecserélem az egész gépem, olyanra fogok váltani, ami ismét 3-4évet ki fog húzni, az által, hogy lehet fejleszteni, úgy ahogy az akkori PC-met.
Megjelent a core2 és majd’ egy időbe vele (Picit korábban) az Intel csúcslapkája, a 975X. Ekkor én még mindig a P4emmel töltöttem unalmas perceim. Teltek múltak az idők, de a 975X-nek csak nem akadt ellenfele, leváltója, legalábbis Intel fronton. Majd megjelent a csúcskategóriába az X38-as chipkészlet. Tudtam, most jött el az én időm, ha a 875ös lapom kihúzott vagy 4évet úgy hogy nem volt játék ami ne ment volna legalább közepes grafikai részletességben, és a 975X chipset is majdnem 2évet volt a csúcson, akkor az X38 is nagyon sokáig a király kategória marad. Gondoltam én...
Meg is vettem Tavaly októberben az X38-as Asus P5E alaplapom, és szép lassan fejlesztetem fel, ahogy anno azt a P4emmel is tettem. Büszkén, mellkasom-vertem, hogy csúcskategóriás alaplapom van!
Alig tellt el pár hónap, és az Intel bejelentette, hogy kiadja az X38-as alaplap feltupírozott változatát, az X48-at. Ilyen az én szerencsém, végre feljutok a felsőkategóriába, erre egyből jön a ráncfelvarrt változat. Nemrég elhatároztam, váltok X48-ra, hogy saját szememmel meggyőződhessek arról, hogy tényleg szükséges volt-e legalábbis számomra ez az újabb kiadás.
Tehát mivel volt X38-as lapom és most van egy X48-as alaplapom, úgy gondoltam, megosztom veletek is a tapasztalatom!
Először is pár szót írnék arról nagyvonalakban, hogy mik a különbségek:
Az X48-as északi híddal szerelt alaplap HIVATALOSAN IS támogatja az 1600Mhz-es FSB-vel rendelkező processzorokat, míg a kis tesó csak 1333Mhz-ig skálázódik. Bár egy bios frissítésnek köszönhetően az X38-asoknak sem akadály ugyanez. Továbbá a nagy testvér DDR2 memória fronton támogatja az 1200Mhz-es modulokat is. Ami az X38as lapkának ismét nem különösebb akadály
DDR3as memóriából pedig a frissebb chipkészlet „megeszi” az 1600-as modulokat is.
És most így hirtelen más újdonságot fel sem tudnék sorolni. Így első látásra a különbségek elég kevésnek tűnnek, de majd mindjárt kiderül, valós körülmények közt profitálunk-e még esetleg némi extra teljesítményből
Az X38-as alaplap személyében az Asus féle P5E lapot választottam, hisz ez még DDR2 memóriákat fogad, aminek az ára a béka feneke alatt van, cserébe szinte semmivel sem lassabb a DDR3-as társánál. Továbbá nekem fontos volt, hogy tudjon 2 videokártyát crossfire-be hajtani teljes sávszélességgel.
Maga az alaplap szép nagy fekete dobozban bújik meg, Az Asustól megszokottan a dobozon ló nagy betűkkel rá van írva hogy AI, illetve feltűntették hogy támogatja 45nanométeren készült processzorokat is az alaplap. Továbbá igyekeztek azt is feltűntetni, hogy ezen az alaplapon megtalálható az EPU, ami bekapcsolásával energiát spórolhat meg nekünk

nagyban

Kibontva a dobozt elénk tárul a hatttalmas (Direkt 3 t-vel) hűtőbordákkal szerelt alaplap, kibontásnál odafigyelést igényel az alaplap, mert a súlyának köszönhetően könnyen kifordulhat a kezünkből.

nagyban

A dobozt tovább nézegetve elénk tárul a sok-sok kiegészítő, Sata kábelek tömkelege, IDE kábel, Floppy kábel, ASUS-os matrica, jó vaskos kézikönyv, és a telepítő lemez.

nagyban

Ha megnézzük az alaplap csatlakozóit a hátlapon, első ránézésre igen szegényesnek tűnik. 6USB, 1LAN, 1Firewire, és egy szem PS2 csati a billentyűzetnek, az egér csatlakozóját lespórolták, USB-re cserélték, továbbá található még egy koax csatlakozó is

nagyban

Hirdetés

A hangkártya jelen esetben NEM integrált, külön egy PCIe x1 foglalatba illeszthető hangvezérlőt mellékelnek, aminek igen jó a minősége. Az alaplapon találunk 2 hagyományos PCI foglalatot, 3db 1x-es sávszélességű PCIe foglalatot, amiből az 1ik alapból kiesik a hangkártya miatt, továbbá 2 16xos sávszélességű aljzatot VGA kártyáknak.

Bekapcsolás után a biosba lépve, AMI bios fogad minket. Én egyből a 2. menüpontot választottam (Advenced) itt lehet a processzor és a memória órajeleit babrálni igen széles skálán, természetesen még szélesebb skálán a hozzá tartozó feszültségek beállítási lehetősége sem maradhat el. Aminek felére máig nem jöttem rá, hogy mire jó.

nagyban

nagyban

Második versenyzőnk a Gigabyte műhelyéből származik, Gigabyte X48 DQ6 alaplap személyében, ez az egyik legjobban felszerelt deszka Gigabyte-éknál.
A Doboza egyből azt sugallja, hogy valami igazán komoly cucc van benne. Lényegesen vastagabb a doboza, mint az Asusé volt, továbbá szélesebb is, és egy fület is tettek rá a doboz tetejére, hogy könnyebben cipelhessük kézben!

nagyban

Szükség is van a fülre, mert bizony ez az alaplap sem kispályás, akkora hőcső van rajta, gondolom full rézből, hogy ha leadnám a méhbe, garantáltan vissza jönne az alaplapom méregdrága árának legalább a fele.

nagyban

A Dobozt bontogatva itt is találunk egy csomó Sata kábelt, Esata kivezetést, Kézikönyvet, telepítőlemezt, és az elmaradhatatlan matricákat. A 2db PCI a 3db PCIe x1 és a 2db PCIe x16os foglalatok ennél az alaplapnál is fellelhetők.

nagyban

Ha az alaplap csatlakozóit nézzük a hátlapnál, ennél a lapnál szó szerint Kánaánban érezhetjük magunk. Szinte megszámlálhatatlan USB kapuk mindenhol, na jó meglehet számolni nagy nehezen, 8db van, 2 LAN csatlakozó, 2db PS2port, 1db FireWire, az előbb említett koax csati, meg egy optikai csatlakozó, amikkel a hangot lehet kiküldeni egy erősítőnek, tévének.nagyban

Ha eljutunk a bekapcsolásig, tiszta nosztalgia hangulatom támad, a POST képernyő gigáéknál még mindig ugyanolyan szinte, mint 15évvel ezelőtt! A kék színű Award támaszkodó emberke logója a bal felső sarokban, jobb felsőben pedig az Energy star embléma látható, dettó, mint régen, továbbá külön kiemelték a Dual biost jelenlétét is, szintén a POST képernyőnél.nagyban

Ha a BIOS-ba belépünk, a jó öreg Award, azaz most már Phoenix BIOS köszönt minket, kb. Ugyanazokkal a beállításokkal, találkozunk, mint az Asus alaplapnál, csak természetesen más kezelőfelülettel. Számomra legfontosabb menübe vezetett elsőnek az utam: az MB inteligent Tweaker (M.I.T) itt lehet állítani a processzor és a memória órajelét, és a hozzájuk tartozó feszültségeket, ennél az alaplapnál is annyi beállítási lehetőség van, hogy az alaplap gyártója sem tudja mindegyikre, hogy az mire is való szerintem ;-)nagybannagyban

A 2 alaplap rövid ismertetése után egyértelművé válik, hogy nem teljesen egy kategóriájú a 2 alaplap felszereltség terén, de ettől most jelen esetben szerintem eltekinthetünk, hisz az alaplapok sebességére vagyok, vagyunk kíváncsiak
Pár szó most arról, hogy mit „eszkábáltam” össze egy csomó ketyeréből:

Asus P5E alaplap X38-as északi híddal illetve Gigabyte X48 DQ6 alaplap X48-as északi híddal (Utóbbiért ezeregy hála BandiT-nak)
4X1GB Cruical Ballistix Tracer 1066Mhz-es memória
Core2Duo E8400 illetve E8500-as processzor
Ati Radeon HD3870 512MB VGA kártya
Windows Vista ultimate oprendszer, szervíz csomag NÉLKÜL

Mind a 2 alaplapnál a processzor 3825Mhz-en üzemelt, 450Mhz-es FSB-vel (tehát ismét eltekinthetünk attól, hogy az egyik esetben E8400 a másik esetben E8500-as processzorral teszteltem) A Memóriák 900Mhz-en üzemeltek cl4-4-4-12es időzítések társaságában.
Szokásomhoz híven, elsőként Everestben néztem meg, mit tud a 2 lap memóriaírás/olvasásban ugyanazokkal a memóriákkal, ugyanazon az órajelen:

Egy kicsit meghökkentő látni, hogy a régebbi X38-as alaplap jobban teljesített memória műveleteknél.
Természetesen a mérést 3szor is lefuttattam, és nagyon minimális eltéréssel mindig ugyanez jött ki. Talán a Gigabyte alaplapot leterhelhette valamivel jobban a sok plusz mütyür, amit rá integráltak, az Asusra meg nem.
Megnéztem Everestben a szintetikus proci tesztet is, CPU Quen és FPU julia-ba milyen különbségek jönnek ki?!

Mind a 2esetben szinte ugyanazt az értéket kaptam, szinte nem volt különbség.
Everest után, jöjjön a Super PI, ami Pi értékét számolja ki tetszőleges tizedes jegyig, jelen esetben 1M-et választottam:

Kemény 1 tized másodperccel szerepelt jobban a Gigabyte alaplap, igaz nagyon minimális különbség, de ezt most nem számolnám a mérési hiba tartományba.

Következő tesztem a 3Dmark Vantage volt, ami pontozza a processzort külön, a VGA kártyát külön, és ad egy összpontszámot is

Az X48-as Gigabyte-al összpontszámban bő 150pontal GPU pontban 130 CPU pontban pedig majd’ 400pontal kaptam kevesebbet.. Itt egy picit megijedtem, hogy lehet, mégsem kellett volna cserélnem az alaplapot?

Jött utána egy kis csomagolás Winrarral, hogy ne csak szintetikus teszt legyen. Egy 100Mb-os mp3 file-t csomagoltattam mind a 2 esetben át rar-ba:

2,5másodpercel gyorsabban végzett az X48-al szerelt Giga lap, ami jelen esetben nem elhanyagolható különbség. Felcsillant a remény, hogy mégsem olyan rossz ez a lap!

A Végére pedig egy rövidet játszottam a Crysissal 800X600as felbontásban közepes grafikai részletességgel, hogy még véletlenül se legyen VGA limit. A fraps, és az FPS-ek beszéljenek helyettem:

Szépen leolvasható, hogy minimum FPS szám közel azonos volt mind a 2 esetben, viszont a maximális, illetve az átlagos képkocka/másodpercből 10 százalékkal több volt a ráncfelvarrt Gigabyte alaplapnál

Végeredményben elmondhatom, hogy nincs sok különbség teljesítményben a 2 északi híd közt, bár igen érdekes, hogy szintetikus tesztekben a régebbi lapka szerepelt jobban, és valós körülmények közt meg az X48 volt a nyerő. Ezt persze annak is be lehet tudni, hogy más felszereltségű a két alaplap, illetve, hogy a Gigabyte-nál integrált a hangkártya, és jobban leterhel(het)te a processzort

Pár szót írnék, hogy mi tetszet, illetve mi nem a 2 alaplapnál!

Asus P5E:
Ami tetszett: Tuning barát, jó minőségű hangkártya, tudásához képest most már egész jó árban van. Crossfire kiépítéséhez tökéletes.

Ami nem tetszett: Szegényes hátlapi csatlakozók, eleinte kiforratlan BIOS, 500Mhz-es FSB fölött időnként gondok akadhattak, és csak igen magas feszültség hatására maradt stabil a rendszer, Már nem ez a csúcskategória,

Gigabyte X48 DQ6:
Ami tetszett: Feelinges POST képernyő, és BIOS, irdatlan sok CPU és memória Finomhangolási opció, automatikusan emeli az északi híd feszültségét, ha szükséges, látja a BIOS-ban is az IDE eszközöket (Sajna az Asusnál csak a SATA perifériákat jelezte) Nem lesz olyan, hogy az alaplap lesz a szűk keresztmetszet, Jó sok USB csatlakozó, és a dupla LAN kártya, UV aktív SATA és IDE csatlakozók az alaplapon (UV cső fény hatására szépen világítanak)

Ami nem tetszett: Irdatlanul forrósodó északi híd, nem magyar fizetéshez van igazítva az ára. (És még egyszer köszi BandiT, hogy jó áron megszámoltad nekem!)

Összegségében nem bántam meg, hogy cseréltem, de csak, azért mert én ilyen fanatikus vagyok, és most TÉNYLEG NEM cserélek 3évig alaplapot, ezt üzenem a kedves feleségemnek is! De másnak, akinek X38as deszkája van, nem javaslom a váltást, hisz szinte semmi különbség nincs a 2 széria közt, főleg ha az előző szériás alaplapból is valami igen jól felszerelt példányra esett a választás.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Hűtsünk laptopot passzívan!

  Manapság egyre gyakoribb a játékos laptop, amikben ezért igen komoly VGA kártya dolgozik...

 • Crysis P3-ason? IGGEN!!!

  Crysis… Ez az a játék, amelyet (Szinte) Mindenki ismer. Ezt a játékot lehet nagyon szeretni, és nagyon...

 • Ég veled Abit

  Mostanra már nagyon sokan tudjátok, olvastatok róla, hogy az Abit befejezi az alaplap gyártását.

 • Compaq Contura: Egy Nosztalgia laptop

  Nem is olyan rég írtam egy tesztet, ahol a Pentium4 és az AMD Barton volt a főszereplő Igaz nem a...

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.