Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek

Bevezetés

Bevezetés

Elsősorban szükséges, hogy legyen egy kis alapismereted az alaplapod BIOS-áról. Ez általában a Del billentyű megnyomásával érhető el, amikor a géped bekapcsolod és megjelenik egyből az első képernyő. Nézz szét bátran, csak hogy ismerős legyen a környezet ;) Bármit elállítasz, a Load Optimized Default opcióval ( vagy valami hasonlóval ) a főmenüben mindig vissza tudod állítani az eredeti felállást ne aggódj. A MB Intelligent Tweaker ( M.I.T. ) menüpont alatt fogunk ügyködni a későbbiekben.

Post Screen

BIOS főmenü

Hirdetés

A következő feladatod, hogy képes legyél CMOS resetet csinálni, ha nem indulna a gép tuningolás közben vagy más nem optimális következne be. Ezzel is vissza lehet állítani az eredeti beállításokat. A jobb alaplapokon szokott lenni egy gomb, ami Cmos resetet csinál. Az enyémen sajna nincs, így pl. egy jumperrel vagy egy csavarhúzóval is meg lehet oldani a szitut. A két felálló tűhöz kell hozzáérinteni egy kicsit és kész is. Az alaplap kézikönyvében le van írva, hogy hol találod meg.

Megoldás lehet még az alaplapi elem kivétele, majd visszahelyezése is ;)

Szóval mindenképp tudd, hogy hol is helyezkedik el ez a Cmos reset hely, mielőtt elkezded a tuningot. ;)

CMOS reset

Alapabb tuninghoz elég kell hogy legyen az alap proci hűtő, de egy közepes vagy komoly tuninghoz nem árt egy jobb léghűtés, vízhűtés.

Programok amik kelleni fognak:

- IntelBurnTest vagy Prime 95

Ezek terhelik meg a rendszert, mint processzor, memória, stb., hogy elég stabil-e.

- CPU-Z

Ezzel a programmal láthatod az alapvető feszültségeket, órajelállásokat, memória beállításokat és sok mást is ami kellhet.

- RealTemp

A jelenidejű hőmérsékletét láthatod a processzorodnak a program segítségével.

Nagyjából ezek elegek lesznek így elsőre.

Egy meghatározott sorrendet fogunk követni. Meghatározott részeket fogunk tuningolni, így biztonságosan, bár néha lassan fogunk előre haladni a célunk felé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!