2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek

Clarkdale (Core i5) tuning kezdőknek, szájbarágósan, képekkel

[ ÚJ TESZT ]

Második lépés

Második lépés

Memóriák sebességének optimalizálása

1. A következő lépésben a memóriák sebességével fogunk játszani. Először is a BIOS-ban állítsuk vissza a BCLK frekvenciát 150MHz-re. Mivel már tudjuk, hogy a BCLK sebességünk az eddigi beállításokkal stabil, ezért a későbbiekben bekövetkező lehetséges instabilitásoknál már tudni fogjuk, hogy ezt ki lehet szűrni és mással lehet a bibi. Ezért is jó betartani ezt a sorrendet.

2. Először is meg kell változtatni a memória szorzóját úgy, hogy a BCLK-t fel tudjuk tornászni a célig, anélkül, hogy túllépnénk a gyári memória értékeket. Manuálisan kell be állítanunk a gyári időzítéseket is. Mindegyik csatornán. Nálam Channel A és B van. Valószínűleg van több időzítés beállítási lehetőség is, de azokat mosta hagyjuk AUTO-n. Mondjuk ha a cél 200MHz BCLK és 1600MHhz, akkor az szorzót állítsuk 8-ra. A memória frekvencia így 8x200=DDR-1600 lesz.
Javaslom, hogy 10%-nál többet ne nagyon húzzunk a memóriák gyári beállításainál.

3. Ahelyett, hogy a memória frekvenciáját emelnénk, inkább az időzítéseket csökkentsük le amennyire lehet. Sokkal nagyobb gyorsulást érhetünk el így. Bár, egy általános gépen, általános felhasználás mellett nem nagyon érezhető nagyobb változás, ha a memóriákat tuningoljuk, ezért nem is megyünk bele ebbe most bővebben.

4. Két feszültség érték van itt, amire fókuszálnunk kell. Az egyik a QPI/VTT, amivel már megismerkedtünk korábban, a másik pedig a DRAM feszültség. A QPI/VTT elég kell, hogy legyen ezekkel a beállításokkal amik most vannak, esetleg ha mind a 4 memória „slot”-ban vannak moduljaid, akkor szükséges lehet emelni. A DRAM feszültséget manuális állítsuk 1.65V-ra ( vagy ha ez nem lehetséges akkor 1.66V-ra ).

Memória beállítások

Memória időzítések

5. Jöhet a memóriák tesztelése.
Indítsd el a tesztprogramot amit használsz, pl.: IntelBurnTest. Mehet megint nyugodtan 5 kört. Ezután gép restart, majd vissza a BIOS-ba.

6. Ha a teszt sikeres volt, akkor emeld a BCLK-t 10MHz-el. Mentés, újraindítás, teszt futtatása megint.
Amennyiben nem volt sikeres a teszt, emeld a QPI/VTT feszültséget 0.0125V-al. Mentés, újraindítás, teszt futtatása újra.

Folytasd ezeket a lépéseket addig, míg el nem éred valamely limitet ezek közül.

- Elérted a kívánt BCLK sebességet és sikeresen lefuttattad a terhelési tesztet

- Eléred a maximum egészséges QPI/VTT feszültséget, vagy már nincs hatással a rendszer stabilitására, az-az instabil marad bármeddig emeled.

7. Itt is finomhangolhatunk, ahogy az első rész végén tárgyaltuk a BCLK-nál.

8. Amint elértük a kívánt célt, mindenképp futtassunk itt is egy 1 órás tesztet.

9. Ha ezzel megvagyunk, akkor had gratuláljak, mivel most már megvan egy stabil BCLK és MEMÓRIA frekvenciánk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.