2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Befektetési kérdések, válaszok!?!?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy jó ideje elkezdtem nézelődni a befektetési piacokon, és arra kellet rájönnöm, hogy...

[ ÚJ TESZT ]

Egy jó ideje elkezdtem nézelődni a befektetési piacokon, és arra kellet rájönnöm, hogy nincs egy olyan Alapkezelő a piacon, amelyik objektív választ adna a kérdéseimre. Milyen kérdésemre? Alapvetően azt a célt tűztem ki magam elé, hogy olyan befektetési alapba fektetnék be majd a jövőben, ami évi 25%-on felül teljesített.
Milyen befektetői cégek vannak Magyarország piacán?

Felhívom minden tisztelt olvasó figyelmét, hogy nem válogattam régió szerint a befektetési alapokat. De ellenben a nevűk mindent elárul.

Update1: Természetesen a kamatadó nélkül értendő, a hozam százaléka.

1, Budapest Alapkezelő:
Ez az alapkezelő a Budapest bank tulajdonában van, azaz a GE Money Bank tagja.
A Budapest Alapkezelőnek csak egy alapja volt, ami meghaladta a csodálatos 25%-os és az is 31,8%-ot hozott az utóbbi egy évben. Amit elég szép teljesítménynek lehet nevezni. De nem az igazi. Én úgy érzem.

2, CIB Alapkezelő:
Amint a neve is sugallja, a CIB Bank tulajdonában van ez az alapkezelő.
Ami megmozgatta a fantáziámat a termékei közül az a CIB Nyersanyag Alapok Alapja, ami 6 hónapos viszonylatban elért 22,3%-os hozamot, de már az 1éves távlatban 15,5%-ot hozott. Ez az alap sajnos nem hozta a 25%-os határt de a jövőbeni tendencia eme alapra nézve CSAKIS SZERÉNY VÉLEMÉNYEM SZERIN magasabb árfolyam elérése (hogy miért? Mindenki végezze el a házi feladatát:). Oszt a CIB-től ennyi.

3, Concorde Befektetési Alapkezelő:
A Concorde alapok közül csak a Platina Alfa/Delta/Pí Származtatott Befektetési Alapok értek el 25%feletti hozamot. Az Alfa 24,73%-ot ért el, a Delta 26%-ot és a Pí 40,61%-os hozamot hozott a befektetők konyhájára az elmúlt egy évben.

4, Credit Suisse Alapkezelő:
Eme svájci alapkezelőnek is vannak érdekes és kiemelkedő alapjai minden igény kielégítésére. Íme egy pár, ami szóra méltó. A 25%-os célt szemelőt tartva, az Asian Tigers B alap ami 47,7%-os hozammal kényeztette a befektetőjét és a Latin America B egy picivel többel olyan 60,6%-ot hozott a konyhára. A latin America I is kecsegtet ínyenc hozammal, hisz 6 hónap alatt 24%-ot hozott, és várom a további fejleményeket az alappal kapcsolatban.

5, Erste Alapkezelő:
Itt öt darab alap felelt meg a követelménynek éspedig az ESPA Stock Brick (VT) ami 1év alatt 32,7%-ot hozott, illetve a Brick (VT) 2. 29,8%-al ajándékozta meg a befektetőket. Az Espa Stock Europe-Emerging (Vt) 1év alatt 25,6%-ot ért el, az Espa Stock Global–Emerging Markets (Vt) 27,8%, és utolsó sorban jöjjön az Espa Stock Global-Emerging markets (VT)** alap 30,6%-os hozammal.

6, Európa Alapkezelő:
Nincs 25%-os hozammal kecsegtető befektetési alapja.

7, Futural Befektetési Alapkezelő:
Csak egy Ibgatlan befektetési alappal rendelkezik, ami elég szép eredményt ért el 20,12%-al.

8, Generali Alapkezelő:
Egy sem ért el 25%-os hozamot.

9, IE Befektetési Alap:
Egy sem érte el a 25%-os hozamot.

10, Ing befektetési alapok:
Az ING-nek nagyon szép befektetési alapjaik vannak, ezt tényként tudom mondani, természetesen a többihez képest.
Az ING (L) Invest Emerging Markets P 33,7%, Invest Emerging Markets P 33,7%, Invest Emerging Markets X 46,9%, Invest Energy X 28,8%, Invest European Real Estate P 31,8%, Invest (L) Greater China P 36,7%, Invest (L) Greater China X 65,1%, Invest Latin America P 59,4%, Invest New Asia P 29,8%, Invest New Asia X 50,2%, Invest utilities P 25,4%,.
Amint látjuk, az ING mélyen vezeti a befektetési alapok listáját elég szép hozamokkal.

11, K&H Alapok:
Az elmúlt időkben a felmerült K&H körüli botrányok nem sok bizalmat nyújtanak a befektetések körül, de ennek ellenére lássuk mit is ajánlanak? Ázsiai Nyíltvégű értékpapír befektetési alap 28,1%-os alapot találtam szóra méltónak. Az ajánlataik közt volt egy pár Zártvégű de azoknak nem láttam értelmét kijegyzetelni, hisz azokat amúgy sem lehet jegyezni.

12, MKB Bef. Alapok:
Az MKB alapjai közül csak a Pagoda zártvégű alapok értek el 75%-os hozamot. A többiek nem voltak ennyire sikeresek.

13, OTP Alapok:
Nem találtam kiemelkedő hozamú alapot a kosarukban.

14, Pioneer Alapkezelő:
Egy picit meglepő de gondoltam, hogy 0,01% híján lévő Pioneer Magyar Részvény Alap 24,9%-os hozamot ért el. Ami elég szép teljesítmény.

15, Questor Alapkezelő:
Nem találtam értékelhető adatot.

16, Raiffeisen Alapkezelő:
Itt is csak egy pár alapot találtam, ami szóra méltó. Raiffeisen Feltörekvő Piacok Részvény Alapok 31,1%, Raiffeisen-Eurázsiai Raiffeisen Alap 43,0%, Raiffeisen-KeletEurópai Részvény alap 26,2%,

17, San Paolo Immi Asset Management:
Eme alapkezelő is tud meglepetést okozni az Obiettivo China** alappal, ami 32,3%-os hozamra volt képes.

Természetesen a jövőben az alapok elérhetnek nagyobb hozamot is, illetve alacsonyabbat is. Ez csak összehasonlítás képen kizárólag tájékoztató jellegű.

Tehát a gyengébbek kedvéért az alapok hozamai nem fixek, azaz rögzítettek, ami azt jelenti, hogy akár a holnapi nappal megváltozhat, hisz a többségében nyílt végű részvény alapokról van szó.
Azért is a 25% -os hozamú alapokat hasonlítottam össze, mert szerintem ez az a kockázat, ami még mérsékelten kockázatos.
Aki nem akar kockázatott vállalni, azok válasszák természetesen a megbízhatóbb Ingatlan/Pénzpiaci/Kötvény alapokat melyek jó pár százalékkal a banki kamatok felett van.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.