2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Az információ: hatalom?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Azt mondják, az élet az tulajdonképpen egy holtig tartó tanulás. Hiszen mindig érnek újabb...

[ ÚJ TESZT ]

Azt mondják, az élet az tulajdonképpen egy holtig tartó tanulás. Hiszen mindig érnek újabb és újabb élmények, olyanok, amelyekkel korábban még nem találkoztunk. Gondoljunk csak nagyanyáink fiatal korára , sok helyen rádió sem volt, nemhogy tévé, meg számítógép. És szépen lassan ők is megiskmerkedtek ezen eszközökkel, mondhatnánk ''haladtak a korral''.

Ma már rengeteg helyről , forrásból szerzünk információkat. Lassan már szinte minden ''tudás elérhető'' , amit korábban mások összeszedtek - felfedeztek -megtanultak.
Vagy mégsem?

Vajon hányan szembesültünk már azzal a problémával, hogy valamit meg szeretnénk tudni, de nem találjuk? Pedig létezik, itt van a kezemben, és mégsem találok róla információt. Vagy túrjuk , túrjuk a keresőket, és már mindenféle hülyeségre rábukkanunk, csak arra nem amit ténylegesen keresünk?

Rengeteg mindent megtanulunk életünk folyamán, sokan már két lábon járó lexikonok, annyi tudást/információt felszedtek . Akik meg nem, azok tudják, hol keressék. Vagy nem.

De úgy istenigazából szükségünk van-e rá? Mivel leszünk többek, hogyha tudjuk, hogy pl. Kiszel Tünde megveszi Zalatnay Playboy-ban viselt bugyiját [link] ? Vagy hogy eltűnt Pamela Anderson kutyája? [link]

Vagy mondhatnám azt is, hogy hány olyan dezinformációval szembesülünk életünk folyamán , ami nem úgy , vagy másképp történt, hamis, vagy értékelhetetlen esetleg mivel csak egy vélemény, esetlegesen elfogult ?
Netalántán essünk át a túloldalra, és csak ''steril'' adatokat kapjunk, és dolgozzuk azt fel?

De kérdem én: elég-e csak az, ha tudjuk egy termék specifikációját például, de fogalmunk sincs mit takar? Mit ér , (ha már úgyis ennyi közünk van a hardverekhez ) ha hallunk valamit, hogy ez ilyen meg olyan csúcstechnológia, de aztán halvány lila gőzünk sincs mi az és mire jó? Mindez persze generálja azt, hogy utánanézzünk, vagyis informálódjunk.

Sajnos vagy sem, olyan világban élünk, ahol az információ bizony hatalom. (KApcsolati tőke, tudás, segítségnyújtás ...) Olyan szinten átszövi életünket, hogy sokszor még bele sem gondolunk. Csak eggyel legyünk tiszában: tudjuk és akarjuk szűrni ezeket, és a számunkra lényegeseket válogassuk ki magunknak, és mindemelett próbáljunk megmaradni embernek, mintsem két lábon járó lexikonnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.