2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Az elektromos cigaretta

Az elektromos cigarettával kapcsolatos tények, tévhitek, pletykák, avagy öntsünk tiszta vizet a pohárba!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Elég régóta nem írtam már a Logoutra. (Illetve leszedtem a régebbi írásaimat is.) Ennek megvannak az okai, amibe nem mennék most bele, mert ez most nem lényeg. Ami igazából fontosabb, hogy most miért is ragadtam virtuális tollat. Egyik apropója, hogy egy kicsit jobban be tudjam mutatni az általam már lassan másfél éve űzött „hobbyt” azoknak, akik eddig ezt nem igazából tudták hova tenni, illetve félinformációkból, tévhitekből, hallomásból tájékozódtak. A másik oka, hogy nem titkoltan egy kis segítséget is szeretnék ettől a közösségtől kérni (de erről majd egy kicsit később).

Az alább leírtak legnagyobb része nem az én ötletem, gondolatom, sokszor még nem is az én megfogalmazásom. Nem kívánom ezeket saját magaménak feltüntetni, sem más tollával ékeskedni. Az itt leírtak többsége mások jól összeszedett írásaiból, videóiból, kommentjeiből származik, én mindössze egy helyre gyűjtöttem őket, a forrásokat megpróbálom a végén korrektül megjelölni, ha valakik mégis kimaradnának valahol, az érintettektől előre is elnézést kérek.

FONTOS: nem kívánok senkit megtéríteni, sem bárminemű vásárlásra, átállásra, vagy kipróbálásra buzdítani. Mindössze annyit szeretnék elérni, hogy a fejekben tátongó űrt ezzel a témával kapcsolatban egy kicsit kitöltsem, és a tévhiteknek egy részét megpróbáljam eloszlatni. Nem fogok konkrét típusokat vagy boltokat ajánlani, akinek ilyen igénye lenne, az az írásban talál majd egy-két hasznos linket, ahol további információhoz juthat, ha többet szeretne megtudni a témáról.

Mi az az e-cigaretta?

Az elektromos cigaretta nem más, mint egy árammal működő eszköz, amivel a dohányzás imitálására nyílik lehetőségünk, nikotin bevitele mellett, avagy a nélkül.

Az elektromos cigaretta legnagyobb része az akkumulátor, ezen helyezkedik el a porlasztó (kazán), mely közvetlenül kapcsolódik a patronhoz, melyben a gőzképzéshez szükséges folyadék (liquid) tárolódik. Bizonyos esetekben a patron és a porlasztó egy egységben található, ezeket nevezzük integrált patronoknak. A működés rém egyszerű: az akkumulátoron elhelyezett kapcsolóval (vagy vákuumkapcsolós akkumulátor esetén pusztán a szívással) az akkumulátor üzembe helyezi a fűtőszálat, mely izzani kezd, és a szívással rá juttatott folyadékból gőz, avagy pára keletkezik. Ez látszatra és érzésre is megtévesztésig hasonlít a füstre, de nem az. Ennyi és nem több.

Egy egyszerű vázlat az elektromos cigarettáról:

Ugyanez integrált patron esetében:

Mind az akkumulátorokból, mind a különböző porlasztókból/integrált patronokból több tucat változat van, érintőlegesen erre is ki fogok térni, DE:

Most bizonyára rengeteg ember fejében megfogalmazódott sok kérdés, eddig hallott, avagy tapasztalt információk jutottak eszébe, éppen ezért még a szkeptikusokat, a „haverom haverja mondta, hogy találkozott már olyan emberrel, aki e-cigizett” és a „nekem ne mondják, mert…” embereket is megkérném, hogy legalább a következő oldalt olvassák még el.
Szabad véleménye mindenkinek lehet mindenről, nekem is van elég sok dologról, de megalapozatlanul, hallomásból ítélkezni nem bölcs dolog. Éppen ezért, ha legalább érintőlegesen is érdekel a téma, vagy véleményed, esetleg ellenvéleményed lenne a dologgal kapcsolatban, kérlek, LAPOZZ!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.