2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy Superlux teszt II.

Három tajvani fejhallgató méri össze tudását immár két népszerű európaival.

[ ÚJ TESZT ]

Bumm a fejbe: Superlux HD440

Superlux HD440

Ez a fejes valahogy kilóg a sorból. Legalábbis eddig nem sikerült rájönnöm, hogy honnan vették kölcsön a dizájnt. Ez eddigieket ismerve kicsit meglepő lenne, ha saját szerzemény lenne. Mindenesetre nem nagyon tudtuk, hogy mit is lehet tőle várni. A leírások alapján egy igazi „barna medve” (brummog). Meglátjuk.

Röviden:
-intenzív, kevéssé dinamikus mélyek, búg
-közép kissé háttrében
-magas kevésbé kiemelt
-zárt, bár nem szigetel jól, circumaural
-közepes szorító erő, a plüss párna nagyon sokat javít a komforton, de nagyon beleszól a hangzásba

Jennifer Warnes – The Hunter – Way Down Deep – VBR MP3 – akusztikus, mély dinamika
Űba..…. na jó ezt lehet nem írom ki. Öblös, masszív mélyek, nem sokkal kevesebb dinamikával mint a 660. Pár évvel ezelőtt egy koncerten többet kapott a jobb fülem a kelleténél egy hangfaltól. Azóta baromi érzékeny a mély tartományra mennyiségileg. A szám felénél már fáj. Kb. annyi részletet kapunk mint a 660 esetén, de a hangsúlyos mélyek miatt kevesebb érzünk valójában.

Harcsa Veronika – Red Baggage – Unreachable – 884 kbps FLAC – jazz, női ének
A nagybőgő minden egyes pendítése berezegteti az agyadat. Durva. Furcsa hármasa válik le a zenéről: a nagybőgő, az ének és a rézfúvós. Ennek ellenére a magasak moderáltabbak, mint a 330-ban. A többi valahol elveszik a háttérben.

Scorpions – Blackout – When The Smoke Is Going Down – 852 kbps FLAC – klasszikus rock, férfiének
Érezhetően kevesebb részletet ad vissza a Sextetthez és a HD555-höz képest. Itt most nincs akkora különbség a mélyek között, bár az AKG egyértelműen dinamikusabban kezeli az alsó tartományt. A színpad viszonylag szűk és közel is hozza.

Coldplay – Rush Of Blood To The Head – Clocks – 942kbps FLAC – alternatív rock, magas teszt, férfiének
A mélykiemelés egyértelműen rányomja a bélyegét a egész zenére. Nem rossz, de nem biztos hogy igényli ezt a melegséget. A közép alja megint a háttérbe húzódik.

Maurice Ravel – Boléro – 586 kbps FLAC – komolyzene, magas rezonancia, abszolút dinamika
A végére megszeretem ezt a művet, annyiszor hallottam már. :D Itt is megkapja a melegséget a zene, de mivel az eleje nagyon feszes ezért ez kevésbé tűnik fel. Később, ahogy egyre több mély hang jelenik meg úgy lesz egyre határozottabb és búgósabb. A magas még éppen nem túlzó, de lehetne kevesebb is. A teljes zenekar működésekor veszít a meleg tónusból és a közép itt is háttérben marad. Ez hamis mélységet kölcsönöz a színpadnak.

Metallica – S&M – Nothing Else Matters – 1013 kbps FLAC – koncert
Egész jó a taps reprodukciója, bár a végére kicsit csobogóssá válik. Már az elejétől érezhetően teltebbek a mélyek, ami nem mutat túl jól. Az ének sziszegése még kellemetlen, de közel sem annyira, mint a HD330 esetén volt. A tér kellően széles, és most is hamis a mélysége, illetve „fülledt”.
A szeparáció kielégítő, de részletességben most sem tündököl.

The xx – xx – Islands – 807 kbps – FLAC – indie, experimentális
Ez is dobhártya gyilkos. :D Elég hasonló hangzást ad mint a Senni, de alul sincs annyi részlet. A többivel különösebb gond nincs.

Liquid Tension Experiment – Liquid Tension Experiment – The Stretch – 966 kbps FLAC – instrumentális rock
Kíváncsi voltam, hogy itt és majd a Godsmacknél hogyan domborít. Meglepő módon nem terhes a melegsége. A basszusgitár elég nagy hangsúlyt kap így, ami szokatlan. A színpad mélysége most is csalóka, de valahogy jónak tűnik. Ahogy a Metallica esetén, itt sem elég szellős a zene.

Within Temptation – The Heart Of Everything – Forgiven – 676 kbps FLAC – női ének
A részletek. A részletek. Sajnos nem elég. A zongora túlságosan a háttérben marad, ahogyan a többi kíséret is. Az éneket egészen közelről érezzük, ami némi bensőséges érzést kölcsönöz. A szeparáció itt jobb mint a LTE vagy a Metallica esetén.

Godsmack – The Other Side – Spiral – 1049 kbps FLAC – akusztikus rock
Leginkább a 660-ashoz húz hangzásban. Most jót tesz a mélykiemelés, ad egyfajta lüktetést a zenének. A színpad mélysége talán itt a legpontosabb és a szélessége is elegendőnek tűnik. A zene nincs annyira sűrű mint a The Stretch-ben. A lüktetése jól elfeledteti, hogy nem hallunk minden részletet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.