2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy Superlux teszt II.

Három tajvani fejhallgató méri össze tudását immár két népszerű európaival.

[ ÚJ TESZT ]

A trónörökös: Superlux HD330

Superlux HD330

[Ez már a módosított külső.]

A HD660 mellett a másik nagyon, legalábbis általam, várt fejhallgató. Reménykedtem benne, hogy elérhető áron korrekt nyitott fejest kaphatunk a pénzünkért. Sajnos némi csalódás ért, mert inkább félnyitott a hangzása. Bár ezen lehet segíteni némi barkácsolással. A kagylón lévő rácsot belülről fedő szivacs korong ugyan néhány ponton ragasztott, de eltávolítható könnyedén.
Mivel korábban a 681F-nél nagyon megszoktam a plüss párnákat, így ennél sem hagyhattam ki a beszerzésüket. Mivel ez a fejes is igencsak hasonlít a nagyobb Beyerekre, így kétség sem fért hozzá, hogy a párnák is kompatibilisek lesznek, akár csak más Superluxok esetén az AKG párnák. Nem is volt probléma, maximum az árával. Sajnos azonban a hangba is jelentős módosítást eredményez egy párna csere, de erről majd később.
Mivel ez lett most az elsődleges fejesem, azért az idegesítő spirál kábelt lecseréltettem dudika10 kollégával egy 3 m-es AKG kábelre. Nem profi, de költséghatékony megoldás. A teszt írásakor a gyári állapotokat igyekeztem visszahozni (gyári párnák, szivacskorong vissza), egyedül a kábel eltérő. Remélhetőleg ez nem okozott jelentős változást.

Röviden:
-intenzív, dinamikus mélyek
-kevesebb közép a kelleténél, de csak kicsit
-éles magasak nagyobb hangerőn
-jól eltalált hangzás, populáris
-nyitott-félnyitott határán, circumaural
-közepes szorító erő, a plüss párna nagyon sokat javít a komforton, de nagyon beleszól a hangzásba

Jennifer Warnes – The Hunter – Way Down Deep – VBR MP3 – akusztikus, mély dinamika
Még a 660-astól is dinamikusabb az alsó tartomány. Kb. a 668B-vel van egy szinten, de a Sextett szintjét nem éri el. Kellemes a térérzet, és itt is közelebbinek érzem az egész zenét.

Harcsa Veronika – Red Baggage – Unreachable – 884 kbps FLAC – jazz, női ének
Nagyon jót tesz nagyobb dinamika az alsó tartományokban. Az ének nagyon közvetlen, de nem szakad le a zenéről. Sajnos előjönnek a bántó magasak a rézfúvósnál.

Scorpions – Blackout – When The Smoke Is Going Down – 852 kbps FLAC – klasszikus rock, férfiének
Igazán illik a 330-as karaktere ide. Az éneket éppen csak egy kicsit emeli ki, ami az AKG esetén is jó lett volna még, mivel a felvétel nem a legjobb. A magasak a cineknél megint kellemetlenül piszkálják az ember fülét időnként, de ez még a „belefér” kategória. A tér hasonló a HD555-höz, de jóval kisebb a mélysége, a zene nem marad le.

Coldplay – Rush Of Blood To The Head – Clocks – 942kbps FLAC – alternatív rock, magas teszt, férfiének
A magas többlet itt is megmutatkozik, a részletesség illúzióját erősítve, ami nem feltétlenül baj. Elég sok gyártó használja ezt a „technikát”. A dinamika itt jónak mutatkozik, de a vokál lehetne valamivel hangsúlyosabb is.

Maurice Ravel – Boléro – 586 kbps FLAC – komolyzene, magas rezonancia, abszolút dinamika
A 150 Ohm-os impedancia ellenére közel azonos hangerőt produkál mint a 668B azonos beállítások mellett. Itt is tapasztalhatóak a fúvósok éles magasai, többször is mint kellene. Az erre érzékenyek ezt biztosan nem fogják szeretni. A dinamika végig megfelelő és a térrel is jól bánik. Érezhetően jobban mint a 660, levegősebb, transzparensebb az egész. A mű végén sem omlik össze a zene, megmaradnak a részletek.

Metallica – S&M – Nothing Else Matters – 1013 kbps FLAC – koncert
Az elején még szinte hibátlan taps hang hallható, de a hangerő növekedésével sajnos előjön a csörgő, csilingelő hang. A szeparáció rendben van, szépen különülnek el a hangok. A hangszínpad mélysége közepes és ráadásul közel is van. Sajnos az éneknél a sziszegés bántó tud lenni, de mint ahogyan azt korábban már írtam, a felvétel sajátja ez a hiba alapvetően.

The xx – xx – Islands – 807 kbps – FLAC – indie, experimentális
Ez nem nagy barátja a fejesnek. Érdekes módon itt túl sokat leng és búgós lesz. Az ének részletes.

Liquid Tension Experiment – Liquid Tension Experiment – The Stretch – 966 kbps FLAC – instrumentális rock
Megint csak a magasakból kellene levenni egy kicsit. Jó a térérzet, kellően szellős. A részletessége egy kicsit elmarad a K240 mögött, de a magasakat leszámítva az összhatás mégis jobb, mivel testesebb az egész hangzás.

Within Temptation – The Heart Of Everything – Forgiven – 676 kbps FLAC – női ének
Igaz a tesztben nem szerepel, mint összehasonlítási alap, de az AKG K601-en hallottam először ezt a számot és kb. azóta is ezt tartom etalonnak. Természetesen el-el marad mögötte, de az általam birtokolt fejesek közül ezt érzem leginkább ahhoz hasonlónak. Remekül pozícionált térrel, kellő mélységgel és közelséggel, a részletek felfedésével.

Godsmack – The Other Side – Spiral – 1049 kbps FLAC – akusztikus rock
Szinte kiállt egy jó fejesért ez a szám és meg is kapja. Részletező, jól textúrázott középpel, kellően dinamikus mélyekkel. A többlet magas itt a részletesség érzetét növeli és levegősebbé teszi. A szeparáció ismét remek. A színpad lehetne egy kicsit távolabb is, de legalább a szélessége és mélysége rendben van.

Moddolás:
Ahogyan azt már a bevezetőben írtam, történt némi változás a fejessel. Most erről szeretném megosztani a tapasztalatokat általánosságban. Mint kiderült, a fejhallgató nem nyitott. Ezt sajnos még a szivacskorongok eltávolításával sem sikerült elérnem teljesen, legalábbis a HD555-öt nyitottabbnak érzem, pedig azt is lehetne moddolni. Nem mondom, hogy semmit nem jelentett, de többet vártam.
Annál nagyobb változást hozott a Beyer plüss párna. Egyrészt sokkal kényelmesebb lett a viselet, mivel a fül gyakorlatilag benne van a párnában és nem az fekszik fel rajta. Ezentúl a hangja is megváltozott. Nyitottabb, világosabb lett. Kevesebb mély, tisztább közép és sajnos több magas. Ez az egyetlen komoly hibája, sajnos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.