2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

A megtévesztés foka 2.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy már a koncepció telefonokat is klónozzák!

[ ÚJ TESZT ]

Az emberi butaságnak, a leleményességnek és a pofátlanságnak nincs határa. Ezek közül az utóbbi kettővel a kínai mobiltelefon gyártók élnek is! Hozzám jutott egy Nokia 8820 Erdos mobil ami valójában nem is létezik; a Nokia a 8800-as sorozat új, minden földi jóval felvértezett modelljének szánta, de aztán "visszalőtték" a rajtját, mert úgy gondolták: aki prémium telefont vesz annak nincsen szüksége az okostelefonok "fícsörjeire". Ellenben a kínai gyártók nem hagyták ennyiben; készítettek egy prémium(nak látszó), nem annyira okostelefont az interneten elterjedt koncepciók alapján. Azért igyekeztek mindent megtenni, hogy nem szenvedjen nagy csorbát az eredeti penge elképzelés. E dagályos bevezető után lássuk a szerkezetet!

A telefon alja teljesen fém a felső részén -ami feltételezhetően műanyag lehet- van vagy fél centi vastag krómozás! Tehát ragyog mint a Salamon ...... és összecsukott állapotban ha a fejünkhöz emeljük szinte tökéletesen leárnyékolódik. Mivel azonban bejövő híváskor reflex szerűen széttoljuk a telefont (ami fel is veszi) ezért ilyenkor jut a rádióhullámoknak is hely kiszökni a páncél alól:

Az 5 Megapixeles csúsztatásnak senki se dőljön be; a telefon olyan képeket csinál, amit inkább nem publikálnék mert bannolás lenne belőle. A flip mechanikája viszont tökéletes, fémesen "klattyan" a nyitásra-zárásra és a milliméter töredéke pontosan illeszkedik a helyére. Nagy pozitívum a teljesen Nokia kompatibilis micro-USB aljzat ami tölti a telefont és fülhallgató csatlakozóként is szolgál (gyk: az USB-s kommunikáció feladatát is ellátja)

A szoftver viszont kellemes meglepetést okozott. Nagyon alaposan lekoppintották a Nokia Series 40 (X-edik features pack) platformját. A menürendszer másolása nem csak a főmenü és a készenléti képernyőre korlátozódott, hanem a menürendszer többi elemei is "Nokiásan" festenek. Persze az ikonok mögötti funkciók itt-ott elég furcsa dolgokat csinál. Mint ahogyan az OVI ikonja a híváslistát nyitja meg és Nokia Maps meg a profilok kiválasztásában segít:

Mentségükre szolgáljon, hogy azért ezek tényleg a Nokia telefonok kiváltságaik, és biztosan "nézne nagyon" a Nokia szervere, mikor egy nem létező típusuk próbálna a szolgáltatásaikhoz hozzáférni.
Viszont a zenelejátszó elég kulturált, levedlette a csicsás dizájnos kínai felületét:

És mint ahogy írtam, a menü nagyobb mélységekben is Nokia-szerű marad:

A készülékhez a kínai telefonokra jellemzően mindenféle extrát csomagoltak: töltőt, adatkábelt, headset-et (tiszta Nokia ez is), asztali dokkoló-töltőt, nagyon profi füles-kihúzós bőr tokot! Maga a csomagolás is profi lenne, de itt erősen érződött a költséghatékonyság a szép 8800-ás telefonokhoz tartozó dizájnt átvették, de a szinte selyempapír-vékonyságú doboz sokat ront az összképen.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.