2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-4100: a legkisebb Bulldozer

Gyors teszten a legkisebb Bulldozer: tuning, szorzólock, TDP fal, alulfesz, turbo core, játék, minden!

[ ÚJ TESZT ]

Tuning

Türelmetlenül várom, hogy lefussanak az alap órajeles tesztek és nekiugorhassak a tuningnak. Tudom, hogy furcsán hangzik, hogy nem azzal indítottam, hogy kitapossam a lelkét, de így kicsit izgalmasabb. A Phenomot nem tuningoltam a mérésekhez, az így is más teljesítmény kategória. Az X3 már nem titok, hogy 25% órajel emelést (3.75GHz) bír el normális feszültség mellett. Az FX-4100 alap frekvenciája 3.6GHz és 4.5-öt tuti, hogy fut. A magok feloldásáról viszont még sehol sem olvastam. most már tényleg befejezhetné a kernel fordítást...

Ok, végzett a make, jöhet az overclock. Sajnos a klasszikus Core unlock nem működik, tehát első körben kihasználom, hogy szorzózár mentes a processzor és megnézem mit fut alap feszültségen energiagazdálkodás mellett. 4.4 GHz-en már nem stabil, de még betölt az Ubuntu. Az Orthos viszont csak 4.2GHz-en stabil. Ez magasabb, mint amit a 4170-nek terveznek, szóval nem rossz. A szorzó emelés miatt a BIOS kilőtte a turbo core funkciót, de kis tesztelés után 4.6 GHz-re sikerült belőni, ami jót tesz az egy szálon futó programoknak. A leggyengébb a 3. mag, vagy a 2. aktív modul, ha úgy jobban tetszik.

A tesztelgetés közben érdekes dolgot figyeltem meg. Nekifutottam a TDP falnak. Sajnos a BIOS még nem az igazi, így nem tudom kikapcsolni a TDP keret figyelését. Ez azt jelenti, hogy hiába emelem az órajelet az egekig a CPU visszaveszi a szorzót, aminek az értéke 16.5. most már értem a kis méretű hűtőt... Azt hiszem ez jó tanulság, hogy hogyan jár aki hamari és viszonylag olcsó lapot keres. A jobb 990-es deszkáknál ez nem probléma, mert simán ki lehet kapcsolni.

Most azon töröm a fejem, hogy mit lehet a TDP fallal kezdeni. Hiába adok neki további feszültséget nem fog jobban menni, csak magasabb órajelről skálázódik vissza. Mondjuk egy 4.6GHz-es órajel kevés szálnál számíthat. A legtöbb program, aminél számít a sebesség viszont nem egy szálon fut, két magnál viszont megint elérem a limitet.

Megoldás lehet az, hogy nem a szorzót, hanem a HT órajelet növelem, mert azt nem figyeli a védelem. Sajnos a lap nem éppen tuningra termett, 250-es HT referencia a maximum X3-mal, de a Bullal csak 240-en merem stabilnak mondani. Pontosabban 250 MHz-es HT-nél is stabil, ha adok több feszt a Bulldozernek, de azzal visszajutok a kiinduló mezőre. Szóval marad a 240MHz és a 4.2GHz-hez tartozó szorzó, ráadásként kicsit csökkentem a CPU feszültségét is. Gyorsan be is rakom a CPU-Z mentést.

A Core Temp ugyan megint fals értékeket mutat, de jól láthatóan magasabb az órajel és kevesebbszer is veszi vissza az órajelet. 4.4GHz-hez a kis feszültség emelés nagyobb veszteséget hozna, mint amennyi előnyt. Valószínűleg az is számíthat, hogy 4.2GHz fölött ki kell kapcsolnom a CnQ-et. Persze a valós terhelés ritkán éri el egy stressz program szintjét, de így legalább összehasonlítható a két (szorzó vs. HT-szorzó) beállítás.

Természetesen nem maradhat el a CPU feszültségének csökkentése. 1.15V-on még elindul mind a két OS, de a 3. mag megint rendetlen, ezért 1.175V-on stabil csak. Az eredeti 1.3V-os értéhez képest ez jelentős eltérés. Minden mást alap értéken hagytam, gondolom jót tesz az alacsonyabb feszültség a fogyasztásnak. Egyre kíváncsibb vagyok az eredményekre, még egy kernel fordítást el indítok és mára elég volt a technika világából.

Update

Oliverda leírása alapján az AMD Overdrive-val deaktiváltam a turbo core-t, ami vitte magával a TDP limitet is. 4.5GHz-en még Orthos stabil a gép. Magasabb órajelet is vinne, de szimplán túlmelegszik, látható ahogy belép a thermal throttling, pedig csak 1.4V-ot kap. Ezt nem tartom normálisnak egy ekkora borda mellett, még ha be is van zárva a ház. Feltételezem valami mást is kikapcsol az OverDive, amit nem kellene. Gondoltam nem nagy dolog kibővíteni a grafikonokat, de nem teszem meg. A játékokat nem lehet lemérni, mert azok is elkezdtek szaggatni. Azt hiszem le kellene cipelni az egész miskulanciát valami vízhez, hogy meglegyen a megfelelő hűtés. Amit tudok mérni, azt az adott fejezeteknél olvashatjátok update jelöléssel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Clarkdale - Core i3-530 teszt

    A 1156 egy átmeneti platform volt, ezért kicsit számkivetett, de kíváncsi voltam mit is tudhat.

  • Serious Sam 3: BFE

    Klasszikus játék mai köntösben. Hordákban támad az ellen. Az eredmény romok és testrészek mindenütt.

  • i7-2600 Hyper-threading

    A kérdés: mire jó hyper-threading 2 és 4 mag esetén?

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.