2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FX-4100: a legkisebb Bulldozer

Gyors teszten a legkisebb Bulldozer: tuning, szorzólock, TDP fal, alulfesz, turbo core, játék, minden!

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazás tesztek

A SuperPI eredményekre sokan csak legyintenek, mert régi x87-es kódot futtat, ami ráadásul Intel párti. Annál gyorsabb egy proci, minél kevesebb idő kell neki az 1M kiszámításához. Itt most a második eset nem áll meg és legalább megmutatja, hogy ezen a területen mennyit javult az AMD új processzora. A nagy cache segít legyőzni az X3-mat, de alap órajelen az X6 a nyerő. A BE tuningnál a 4.6GHz-es turbo órajel hatása jól látható.

Excel alatt az X6-on futott le a legrövidebb idő alatt a teszt. Az FX csúnyán lemarad a második X3-tól, ami érdekes. Az sem segít rajta, ha egy CPU maghoz hozzárendelem, szóval nem az ütemező tehet róla, máshol van elásva az eb. Update: 4.5GHz-en "megtáltosodik" az FX és 59 másodperc alatt végez, ami még mindig kevés szerintem.

A Winrar tesztben viszont sikerrel villant az Bulldozer. Az Athlon X3 és Phenom X6 között már nem nagy a különbség, nagyjából azonos idő kellett nekik az anyag tömörítéséhez. Az FX előnyéről talán a nagy méretű L3 cache tehet. Csak hogy biztosra menjek megnéztem a beépített benchmark-ot is. Az X6 844/2898 pontot (single/multi) ér el, míg a Bulldozer 989/2730 ponttal dicsekedhet. Úgy néz ki, hogy alapból is gyorsabb az FX, ráadásul a Winrar sem skálázódik lineárisan. Update: 1:39 a 4.5GHz-es eredmény, ami nagyon jó.

A Cinebench teljesítménye már szépen nő a magok számával. Legalábbis ez igaz volt a régi felépítésnél. Az X6 kapja a legtöbb pontot. Multithread-ben nagyjából 5x gyorsabb, mint ha csak egy magot használhat. Természetesen a turbo kicsit torzítja az eredményt. Az X3 az utolsó, szinte lineárisan nő a teljesítménye 3 maggal. Az FX fut be második helyre, de a modulos felépítés teljesítménye már nem nő egyenes arányban a felhasznált magok számával. Az AMD által megadott 80%-os teljesítmény/mag nagyjából pontos lebegőpontos műveleteknél. Az integer észre a most futó linux kernel fordítás majd jobban fényt derít. Update: 4.5GHz-en 1.08/3.59 az eredmény. Az első nem nagy szám, a második már lassan eléri egy 3GHz-es X4 teljesítményét.

A Winff nem csak a sok magot, de az újabb utasításkészletet is ki tudja használni, sok időt megspórolva. A libx264 következő CPU utasításokat használta az FX-en:

using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 FastShuffle SSE4.2 SEMisalign LZCNT

Ezzel sem tudott az X6 elé kerülni a Bulldozer, de nem is vártam, hogy legyőzi. Az X3-mat viszont szépen lehagyja. Az FX BE beállításnál a TDP fal ismét előjött. A teszt közben monitorozva a magok sebességét szépen látható, ahogy visszaveszi a szorzót. Update: A TDP limitet kikapcsolva folyamatosan tartja a 4.5GHz-et és 13:49 alatt végez, amivel egy X4-et simán beér.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Clarkdale - Core i3-530 teszt

    A 1156 egy átmeneti platform volt, ezért kicsit számkivetett, de kíváncsi voltam mit is tudhat.

  • Serious Sam 3: BFE

    Klasszikus játék mai köntösben. Hordákban támad az ellen. Az eredmény romok és testrészek mindenütt.

  • i7-2600 Hyper-threading

    A kérdés: mire jó hyper-threading 2 és 4 mag esetén?

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.