A használt VGA piac kincsei - 23/Július II

MSI GTX 960 100ME zöldben, GTX 1080 Sea Hawk X a Corsairtől és sok egyéb kártya a 2023 júliusi Hardverapróról.

Bevezető, vizes 1080ti, RX 5700 Challenger D

Az előző iromány pozitív fogadtatása után, bátorkodtam újabb 6 GPU-t összeszedni, hogy jól induljon a nap (ha reggel olvasod). Lesz ebben minden; a korábbitól eltérő módon ez alkalommal két vizes kártyát is hoztam, valamint valamennyi kártyánál a korábbinál részletesebb adatokat, grafikonokat készítettem.

Hogyan is került hozzám ez a sok kártya? Ha valaki szereti a számítástechnikát (úgy igazán), az tudja a választ; ott a piacon a sok színes szagos alkatrész (amit én nem engedhetek meg magamnak :DDD ), szóval felmegyek apróra, és (nyilván kellő körültekintés mellett) megpakolom a szekrényt. Sajnos nem abból, amit szeretnék, hanem ami épp szembejön. De az előnye is megvan ennek, ugyanis akár veszteség nélkül lehet forgatni az egészet, és így sem a pénz, sem a hely nem fogy el. Alább az ilyen vasak teljesítményébe lehet belelátni.

Hirdetés

1.Kártya:Gainward GTX1080ti Golden Sample + NZXT Kraken G12

A nagy nyári meleg ellenére egy valóságos hőerőgép adódott első kártyának, mely az NZXT kraken G12 hűtéssel állta a sarat.



Magát az 1080ti-t nem kell bemutatni senkinek. Az Nvidia egykori zászlóshajója a 10XX széria csúcsán mindmáig megállná a helyét. A hűtést az előző tulaj szerezte/szerelte rá a (véleményem szerint egész szép) Golden Sample bloweres hűtés helyére. Értelemszerűen ez teljesen új távlatokat nyitott meg az alapvetően igen szerény, csupán 2%-al húzott órajelnek.


Stresszteszt 2 perc után


Stresszteszt 20 perc után

Ahogy a fenti képekből látszik, még a nagy melegben sem sikerült megizzasztani a kártyát a Kombustorral egy testesebb OC-vel sem. Így akármilyen körülmények közt ideális teljesítményt nyújtva hagyta kihasználni a 11GB-nyi GDDR5X memóriát, és nem mellesleg a teszteken is fényesen muzsikált.


További adatok: Techpowerup

2.Kártya: AsRock RX 5700 Challenger D OC

Következzék egy megosztóbb kártya egy RX 5700 képében. A használtpiacon sosem tudott kilépni az XT árnyékából, hiszen az a pár extra %, amit az XT nyújt, valamennyiünknek megér 3.000 Ft-ot.



A kártya a Navi10 XL variánsára épít, és a chip technikailag egyezik az 5700XT-vel, csak "a célteljesítmény elérése érdekében" letiltottak néhány shadert. A fogyasztása ugyan nem komoly (180W), azt mégis 8+6pinen veszi fel az Asrock kártyája. A GPU a Challenger sorozatot bővíti, ami a gyengébbik a Phantom sorozat után, és valóban egy meglehetősen könnyű, minden csicsát, fan stopot mellőző darab.


Stresszt 2 perc után


Stresszteszt 20 perc után

Ugyan a hűtése pehelysúlyú, de a fém backplate segít, és 65 fok körül tudja tartani a kártyát, ami egy igen korrekt érték. Alapvetően egy jó ár/érték arányú kártyáról beszélünk, ha valakinek nem kellenek az extrák. És nem mellesleg, a Legendary minősítést is el tudta érni 3Dmarkban.


További adatok: Techpowerup

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények