2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A 2020-as hegyi-karabahi háború

Az alábbiakban Tölgyesi Beatrix elemzése olvasható, aki a NKE hadtudományi doktori hallgatója, a posztszovjet térség kutatója, műfordító.

[ ÚJ TESZT ]

5. Ki járt jól a tűzszünettel?

A tűzszünetet olyan pillanatban sikerült megkötni, amikor mindkét fél úgy érezhette, hogy inkább nyer, mint veszít a megállapodás aláírásával, vagy legalábbis a kisebbik rosszat választja: Azerbajdzsán visszaszerezte nemcsak a hét, Karabahot körülvevő azeri megyét (ezek egy részét ráadásul harc nélkül), hanem Karabah egy részét is, benne az azeri szempontból legjelentősebb várossal. Az örmény fél hadereje az összeomlás szélén volt, és a stratégiai jelentőségű Susa elfoglalásával gyakorlatilag szabad volt az azeri hadsereg előtt Sztepanakert és azon túl potenciálisan egész Karabah elfoglalására.

A békekötéssel tehát sikerült elkerülniük Karabah teljes elvesztését. Azerbajdzsán számára külön bónusz volt, hogy egy orosz békefenntartók által ellenőrzött korridoron hozzáférést kap Nahicseván nevű exklávéjához, amely az örmény‒török‒iráni hármas határ mentén fekszik, ily módon járhatóvá válik egy fontos közlekedési útvonal Törökország és Azerbajdzsán, illetve Törökország és a Kaszpi-tenger között. Viszont mindkét félnek számolnia kell azzal, hogy mostantól kezdve Oroszország katonailag is jelen van a területen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.