2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A 2020-as hegyi-karabahi háború

Az alábbiakban Tölgyesi Beatrix elemzése olvasható, aki a NKE hadtudományi doktori hallgatója, a posztszovjet térség kutatója, műfordító.

[ ÚJ TESZT ]

2. Ki kezdte?

Az 1988-1994 közötti örmény‒azeri háború hátteréhez meg kell említeni, hogy bár az azeriek örmény területekről való deportálása az egész szovjet időszakban folyt, örmény szélsőséges nacionalisták már 1987-88-ban kezdték elűzni az azerieket Örményország több településéről, ami több mint százezer embert érintett, és Örményország etnikai homogenizálását szolgálta. 1988-ban indult el az Arcah Mozgalom nevű örmény nacionalista tömegmozgalom, mely azt tűzte ki célul, hogy Hegyi-Karabahot csatolják az Örmény SZSZK-hoz (illetve később Örményországhoz).


Arcah Mozgalom
Forrás: Aravot

Minden bizonnyal ezekre az eseményekre válaszul 1988 februárjában az Azerbajdzsánban található Sumgaitban örményellenes pogrom tört ki, melynek során a garázdálkodó bandák több száz embert mészárolhattak le, miközben az azeri rendőrség ezt tétlenül nézte. Korábban februárban Askeranban szintén örményellenes megmozdulásra és azeriek és örmények közötti összecsapásra került sor, melynek két azeri halottja és mintegy 50 örmény sebesültje volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.