2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pundit (939) vs. OptiPlex (478)

Nagyon olcsón hozzá lehet jutni egy régi P4 vagy Athlon processzoros géphez. Érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

Pundit

Az Asus nagyjából lexikon méretű Pundit P1-AH1 gépe elég ütős hardvert rejtett a megjelenése idején.

A táp FSP gyártmányú és maximum 250W-ot képes leadni. Ez bőven elég egy ekkora géphez főként, ha figyelembe vesszük, hogy a felvett energiát hővé alakítás után ki kell valahogy juttatni a házból. Sajnos a kis méret miatt a szellőzés korlátozott. Az alábbi képen a PCI riser és a háttértárolókat tartó keretet nem látható. Leginkább a merevlemez és az optikai meghajtó korlátozza a légáramlást a táp előtt. Érdemes SATA meghajtókat használni, hogy legalább a kábelek keresztmetszete csökkenjen. Normál méretű DVD meghajtó és 3.5'' merevlemez csavarozható be a házba. Apropó csavarozás. A gépet csavarok fogják össze, csak az előlap és a talp az, ami kézzel lepattintható. Az alaplapon a chipkészlet az Nvidiától származik. Ha egész pontos akarok lenni, akkor a North Bridge nVidia Crush 51PV, míg a South Bridge MCP 51. Az alaplap kialakítása érdekes L alakú, ugyanis a táp helye hiányzik a téglalapból. Sajnos pár milliméter híján nem helyettesíthető ITX alaplappal. Csatlakozások szempontjából elég szépen fel van szerelve a gép. Két SATA és két PATA eszköz köthető a lapra, amihez mellékeltek egy-egy nyúlfarknyi kábelt is. Szerelésnél a SATA-val vigyázni kell, mert nagyon szűk a hely és nem szerencsés megfeszíteni a csatlakozót a lapon.

Az alaplap 939-es processzorokat támogat, a listán 110W-os darabok is szerepelnek, leggyorsabb közülük a két magos X2 4800+. A házhoz jár egy réz magos hűtő, ami az álló ház bal oldalán szívja a levegőt. A BIOS első verziójánál gond volt a fordulatszám szabályozással, de ezt gyorsan orvosolták és egész halkan teszi a dolgát. Természetesen ez addig igaz, amíg kisebb teljesítményű processzorral használjuk a gépet, mert az X2-őt kánikulában megkergetve igencsak elkezdett tekerni a ventilátor. Nekem évekig hajtotta egy 1.8GHz-en futó Athlon 64 3000+ a kis gépet teljes megelégedésemre.

Csatlakozók

Az előlapon egy lebillenthető ajtó mögött bújnak meg a csatlakozók. Sajnos az ajtó műanyag zsanérjai elég gyengék, könnyű őket eltörni. A megszokott hang és USB mellett kártya olvasó, S/PDIF kimenet és firewire csatlakozó található.

A hátoldalon a megszokott csatlakozókon kívül szintén van pár extra. Multimédiás felhasználásnál régebben nagyon jól jött a TV kimenet, kompozit és S videó csatlakozással is ellátták a fejlesztők. TFT monitora kötésnél érdemes megemlíteni a DVI csatlakozást, ami sokkal szebb képet ad, mint az analóg D-sub.

IGP

Az Nvidia integrált grafikus vezérlő a maga korában elég erősnek számított, persze csak az IGP-k között. Két pixel és egy vertex shaderrel rendelkezik. Legnagyobb előnye, hogy ugyan nem gyors, de DX 9.0c kompatibilis, tehát elvileg a Windows Aero felületét is támogatja.

A Pundit értékelése

Sajnos a kis gép messze nem tökéletes. Említettem már a hűtését, amin sokat segít, ha a nem használt DVD meghajtót és a PCI riser-t eltávolítjuk a gépből. A csavaros megoldás csak akkor zavaró, ha szerelni kell, de a ház burkolatának visszaszerelése gyakorlatot igényel. Ki akar ugrani a helyéről, így két kézzel kellene tartani, miközben összecsavarozzuk, de kinek van három keze? Az előlap gyengesége a mindennapi használatban zavaró, érdemes figyelni rá. A 4db USB port sem rekord mennyiségű, de meg tudtam vele békülni. Sokkal jobban hiányzik egy PCI-E csatlakozó, így a gép bővítése újabb VGA kártyával gyakorlatilag lehetetlen. Amivel nem tudok mit kezdeni, az az Nvidia chipseteket sújtó forrasztási probléma. Néha csak a chipset vezérlőt nyomva hajlandó indulni, így használhatatlan a gép.

A BIOS-tól sok extra nem várható. Tuning terén a memória időzítésekkel lehet játszani, illetve a HT sebessége emelhető. A mag feszültségének emelése kimaradt, így a 3000+ (gyári órajel: 1.8GHz) 230MHz-es referencia órajelig stabil. Ezzel 2.07GHz-et lehet elérni, de a megnyert 15% gyakorlatilag elhanyagolható. Overclock helyett sokkal jobb választás a CPU csere egy X2-re. A két mag erejét kihasználó programoknál jól lehet majd látni a csere jótékony hatását. A tesztben használt X2 3800+ alap órajele 2GHz, amiről 2.2GHz-re sikerült tuningolni, de nem láttam sok értelmét a tuningolt eredmények szerepeltetésének.

Csatlakozók listája

Előlapon:

1 x CF card reader
1 x 3-in-1 Card Reader
1 x S/PDIF-out
2 x IEEE 1394 (6pin/4pin)
2 x USB 2.0
1 x Microphone
1 x Headphone

Hátlapon:

2 x USB 2.0
1 x Line-In/Line-Out/Mic-in
1 x PS/2 Keyboard
1 x PS/2 Mouse
1 x Parallel Port
1 x Serial Port
1 x D-sub (VGA Out)
1 x DVI-out (VGA Out)
1 x S-Video (TV Out)
1 x Composite (TV Out)
1 x RJ45 LAN

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • Egy szellem-CPU tuningja

    Bemutatom egy, a piacra soha nem dobott Pentium D Extreme Edition CPU tuningját!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.