2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pundit (939) vs. OptiPlex (478)

Nagyon olcsón hozzá lehet jutni egy régi P4 vagy Athlon processzoros géphez. Érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

GPU X1650PRO

A gépeket felbővítettem egy x1650-el és ismét beeresztettem őket a ringbe. Persze kicsit csalnom kellett, mert a Pundit-nak nincs AGP portja, ezért a 939-es teszteket másik alaplappal futtattam. A Pentium 4-nél sem futtattam le minden esetben a HT és non HT teszteket, a 3Dmark 2001, Counter Strike és a Far Cry esetében ki volt kapcsolva, a többiben a bekapcsolt verzió adott jobb eredményt. A felbontást 1600x900-ra állítottam, már ahol lehetett. Ez nagyjából hasonló terhelést jelent, mintha egy a hardveraprón olcsón megvásárolható LCD 1280x1024-es felbontását használtam volna.

3DMark 2001 alatt az AMD processzorok simán nyertek. A részleteket sajnos nem jegyeztem fel, így egy összesített pontszámmal kell beérnetek.

3DMark 2006 esetén már az SM2.0, 3.0 és CPU pontszámok is láthatóak. A P4 és a 3000+ pontszámai között nincs nagy különbség. A P4-et kicsit jobban szereti a program CPU tesztje. Az X2 CPU-ban mutatkozik csak sokkal erősebbnek, de szintetikus tesztről lévén szó ezt érdemes fenntartásokkal kezelni.

A Counter Strike emelt részletesség mellett is szépen futott. Az X2 szépen elhúzott a minimum és átlag fps tekintetében is. Az egy magos Athlon és a P4 között csak az átlagban van eltérés az AMD processzor javára.

Far Cry alatt szép GPU limitet sikerült mérni, mindegyik CPU-val játszható a játék élsimítás nélkül.

A Far Cry 2 sokkal jobban terheli a gépeket, mint bármelyik eddigi játék. A P4 jobban teljesít, mint az egy magos Athlon, de az X2 elég szépen elhúz. Sajnos a GPU nem elég a beállított felbontáshoz. Alacsonyabbra véve a felbontást az X2-x18650Pro páros már elég erős, hogy kicsit játsszunk a programmal.

A Call of Duty 4 sem futott jobban, mint az előző játék. Ebben a tesztben a P4 maradt alul és a 3000+ futott be a második helyre. Az X2 ismét első lett, de a GPU nem elég erős a játékhoz. Jelentős butítás után 720x480-ban még mindig csak 34.62 az átlag, ráadásul a játék nagyon csúnya.

A Bad company 2 már csak megszokásból és annak bemutatására került be a tesztbe, hogy sose mondhatjuk azt, hogy tiszta GPU limitünk van. Az átlag fps nagyon alacsony, mégis egy jobb processzorral növelhető. Ismét az X2 nyert, második a kisebbik Athlon és utolsó a Pentium. Az X2-1650pro páros 1024x768-as felbontásban 18.15 fps-t képes kisajtolni magából.

A Rainbow 6 Vegas szintén játszhatatlannal bizonyult. A villa pályán kergettem a rossz fiúkat, igaz néha érzésre lőttem őket halomra, mert egy-egy robbanás után átment a játék képregény üzemmódba. A 3000+ valamiért csúnyán lemaradt, de a HT kikapcsolása hasonlóan érzékenyen érintette a P4 minimum fps értékeit, ezért arra jutottam, hogy a több szálú végrehajtásra képes CPU-t nagyon meghálálja a program. Az X2 érzésre simábban futott még a P4-hez képest is. Sokkal jobban, mint azt a számok alapján gondolnátok. Az X2-x1650pro párost ismét kipróbáltam minimális felbontás mellett és már-már játszható értékeket mértem: min/átlag 7/32.66.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • Egy szellem-CPU tuningja

    Bemutatom egy, a piacra soha nem dobott Pentium D Extreme Edition CPU tuningját!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.