2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pundit (939) vs. OptiPlex (478)

Nagyon olcsón hozzá lehet jutni egy régi P4 vagy Athlon processzoros géphez. Érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, értékelés

Fogyasztás

Három rendszert láthattok az grafikonon. A Dell Optiplexet gépét 478 felirattal IGP-vel, ki és bekapcsolt HT-vel, illetve külön videókártyával HT nélkül. Az MSI alaplapot x1650Proval párosítva, amit egy 350W-os FSP PNF látott el árammal. Végül a Punditot egy és kétmagos Athlon 64-el, kizárólag IGP-vel.

Az IGP-s eredményeket összehasonlítva látható, hogy a Pentium 4 fogyasztása sokkal magasabb. Üresjáratban 16, terhelve pedig már több, mint 30W az Athlon 3000+ előnye. Még a két magos X2 3800+ is kevesebbet fogyaszt nála. A HT hatása terhelésnél mérhető, de a 7-8W különbség már nem számít.

1650Pro-val párosítva az AMD alapú gép már alig van előrébb, a hatásfoka sokkal rosszabb a nagyobb táppal és ATX alaplappal. A P4 fogyasztását a 1650Pro nagyjából 40W-al növeli.

Értékelés

A tesztekből megismerhettétek a két gépet, illetve az egymáshoz viszonyított teljesítményüket. Ez viszont nem ad választ az írás elején feltett kérdésekre:

Megérik-e a pénzüket?

Ezek a gépek szerintem pár ezer forintnál ma már nem érnek többet. Soha nem lehet tudni, hogy mikor hal meg bennük valami. Erre a Pundit tökéletes példa. 10k HUF-nál többet nem adnék értük, hacsak nincs rájuk legalább egy hónap garancia. Szétszedve tartalék alkatrésznek talán többet érnek, mint egyben.

Használhatóak-e és ha igen mire ezek a gépek?

A teljesítményük mai szemmel elég kevés, az egymagosok nagyjából arra alkalmasak, amire egy atomos netbook.

A Pundit jobb IGP-vel rendelkezik, szebb a képe és hála a DVI-nek elég éles is. A fogyasztása is sokkal jobb. Netezni, filmet nézni simán lehet vele, ha nem követelmény a HD felbontás. X2-vel még filmet, képet is lehet vele konvertálni úgy, hogy közben használható marad a rendszer.

Az OptiPlex jól elmuzsikál egy CRT-vel, de 1024x768 felett ronda a képe és az IGP sem tudja tartani a lépést. Sokkal több kompromisszumot kell kötni a használatával, mint a Pundittal. Egy elpusztíthatatlan csataló érzését keltette bennem, ami nyöszörög, nehézkesen nyílik, de ezt újabb 10 év múlva is megteszi. Maga a 478-as Pentium 4 a fogyasztásával nem lopta be magát a szívembe.

Érdemes költeni a bővítésükre?

A válasz inkább nem, mint igen. Pár ezresnél többet költeni ezekre a gépekre nem érdemes. A memóriát érdemes 1GB-ra upgradelni mind a két gépben.

A Punditban a melegedés miatt megfontolandó egy X2. Ha normál méretű gép lenne, akkor ez utóbbit tiszta szívvel javasolom, megéri a pár ezer Forint pluszt a két mag. Sokkal gördülékenyebb lesz tőle a gép még sima netezésnél is.

A Pentium 4 bővítése kevésbé éri meg. Processzort cserélve talán 15-20 százalékot lehet nyerni, de horror áron kínálják a gyorsabb darabokat. A legértelmesebb upgrade egy fél magas, normálisabb AGP-s kártya, hogy ne az IGP rongálja a szemünket. Ezer forintért kapható ATI 7200, 9250. Nem gyorsak, de netezésre tökéletesek és a villanyszámlát sem dobják meg.

Összefoglalás

A válaszokat nézve azt kell mondjam, hogy már csak abban az esetben ajánlanám valakinek ezeket a platformokat, ha nagyon nincs pluszban 1-2 ezres a pénztárcában, vagy ha nagyon keveset megy a gép. Ugyan a tesztben nem szerepel egy sem, de a 775-ös P4-es gépeket is ide sorolnám. Minden más esetben hasonló árban jobb választás egy AM2-es gép, vagy akár egy atom is. Természetesen a fanatikusok, oldschool vasakat kedvelők is kivételt képeznek.

Úgy tudom, hogy van lehetőség a nagyobb lélegzetvételű cikkek végén a bemutatott eszközt meghirdetni. Ezzel szeretnék élni, az OptiPlex-re várok rászoruló jelentkezőt. Csak annyit szeretnék cserébe, hogy tényleg jó helyre kerüljön a gép. Részletek pm-ben.

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • Egy szellem-CPU tuningja

    Bemutatom egy, a piacra soha nem dobott Pentium D Extreme Edition CPU tuningját!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.