2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Pundit (939) vs. OptiPlex (478)

Nagyon olcsón hozzá lehet jutni egy régi P4 vagy Athlon processzoros géphez. Érdemes?

[ ÚJ TESZT ]

OptiPlex

A Dell OptiPlex GX270 méretesebbre sikeredett, mint az Asus gépe. A gyártó Small desktop computerként definiálja. Nagyjából 10kg nehéz, a háza pedig 10.6x38.9x44.7cm méretű.

A táp 210W-ot képes leadni. Ebből 108W juthat az 5.5 és 3.3V-os ágakra maximum, 12V-on 12A a limit. A házat két gomb megnyomásával lehet szétnyitni, így elég jól hozzá lehet férni mindenhez. A házban láthatóan mindennek megvan a helye. Egy 3.5"-es merevlemez, normál DVD és floppy meghajtó van a ház felső részébe rögzítve. A PCI riser, a táp és az alaplap nagyon egyszerűen, csavarozás nélkül eltávolítható. A hűtés jól tervezett, érdekes, hogy a procin a megszokottól eltérően radiális ventilátor van. Sajnálatos, hogy a csavarmentes megoldást trehányul gyártották le, így míg a gépet izomból kell szétnyitni az alaplap könnyen elmozdulhat. Az alaplapon Intel 865G chipset teljesít szolgálatot. A csatlakozó kínálat szegényesnek mondható, gyakorlatilag a minimumra szorítkozik. Ez üzleti PC-ként használva nem gond. Az alaplapon két csatlakozó érdemel említést. Az egy szem SATA segítségével tudtam használni a megszokott teszt meghajtómat. A low profile AGP csatlakozóval pedig a GPU-t sikerült upgradelni.

Az alaplap 478-as foglalattal rendelkezik és Pentium 4-es processzorokkal dobták piacra. Természetesen voltak Celeronnal szerelt példányok is, de a korrektség kedvéért egy teljes értékű Northwood-os példányt eresztettem be a ringbe. A 2.8GHz-es processzorban aktív volt a hyper threading, de a tesztek jó részét lefuttattam deaktiválva is, mert sokszor a HT visszafogja a programokat. A gép alap zaja magasabb volt, mint a Punditnak. Terhelve a hangja a 3000+ és az X2 között volt félúton, pedig a Northwood jobban melegedett, mint bármelyik Athlon 64.

Csatlakozók

Az előlapon mindössze egy hang és két USB csatlakozó található, de csak akkor lehet hozzáférni, ha sikerül feltépni az ajtót. Azt nem értem, hogy a mikrofon bemenetet miért nem lehetett előre is kivezetni.

A hátlapon nincs semmi extra kivezetés. USB-ből 6 darab van, ami a Pundithoz képest elég bőkezű, valamint a szokásos VGA, keyboard, mouse, hang csatlakozók.

IGP

Az Intel 865G-be integrált Intel Extreme Graphics 2 IGP nem túl acélos. Pontosabban fogalmazva elég harmatos, vertex shader híján csak DirectX 7-et támogat. Elvileg DirectX 9 is elérhető szoftveres emulációval, de a sebességéről jobb nem beszélni. A teszteknél egyértelműen hátrányban lesz a 6150-hez képest.

Az OptiPlex értékelése

Az OptiPlexet egyértelműen munkára tervezték. Már megjelenésekor sem a legmodernebb, de stabil gépezet volt, amit könnyű szerelni. Két apróság rontja el a képet. Az első az, hogy a könnyű szerelhetőséget rontja a nehezen nyíló szerkezet. A második a borzalmas képminőséggel megvert IGP.

Tuningolni az OptiPlexet nem lehet. Egyetlen megoldás az erősebb CPU, de szerintem nem nagyon éri meg néhány százalékért cserélni a 2.8GHz-es Pentium 4-et. Ha esetleg Celeronos géphez jut hozzá az ember, akkor megéri egy 3GHz körüli P4. BIOS-ban a HT kikapcsolható, ami programtól függően lehet előny, illetve hátrány.

Csatlakozók listája

Előlapon:

2 x USB 2.0
1 x Line-Out

Hátlapon:

6 x USB 2.0
1 x Line-In/Line-Out/Mic-in
1 x PS/2 Keyboard
1 x PS/2 Mouse
1 x Parallel Port
1 x Serial Port
1 x D-sub (VGA Out)
1 x RJ45 LAN

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • Egy szellem-CPU tuningja

    Bemutatom egy, a piacra soha nem dobott Pentium D Extreme Edition CPU tuningját!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.