2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

419-scam

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mivel sok ember még mindig nem hallott ezekről a kedves emberekről, ezért gondoltam összedobok valami...

[ ÚJ TESZT ]

Mivel sok ember még mindig nem hallott ezekről a kedves emberekről, ezért gondoltam összedobok valami értelmeset (tanulságosat) a témával kapcsolatban.

Azért lett aktuális számomra a téma, mert laptop eladással küzdök majdnem 1 éve és a héten, a következő gyöngyszem landolt postafiókomban:

--------------
"Garbor Electronica" <ellect_store@hotmail.com>
Hello,
én Mr vagyok Fekete Gabor éhes osztok elektronikus és a számítógépek és én tájékoztatni akarunk téged az én 5-öt adtam el unit laptop ő és ő még mindig 2-re van szüksége unit a boltjában melyik van Nigeriában, ha el tudod adni a laptopodat neki fizetni foglak téged, úgyhogy nyújtani fogsz engem a bankszámlád most ha érdeklődő vagy
Hála

--------------

(Szinte)Bárki első ránézésre meg tudja mondani erről a levélről, hogy aki írta, az nem beszéli a magyar nyelvet. Csalóra való gyanakvásra adhat okot, hogy nyújtani szeretné a bankszámlámat, nigériát emleget, és ráadásul minden emailt 2x küld el (a továbbiakban is).

--------------
sazabi:
WHAT?!
Ha már nem beszél magyarul, inkább írjon angolul..
The text below does not make sense(but it sounds extremely funny). Write in english please
The nigeria part does sound suspiciously like spam...so if it is spam, than it's the funniest spam that I have ever read.

--------------

Nem gondoltam, hogy erre választ is fogok kapni, hiszen elárultam, hogy felismertem az "ártó" szándékot (nigéria,spam). De szűk 1 órán belül jött is a válasz:

--------------
"Garbor Electronica" <ellect_store@hotmail.com>
ez nem reklámposta ok én vagyok az, aki fizetni fog a tételért, ő vásárol tőled ok annyira ha te az kettő a laptop megengedte nekem, hogy most tudjam, hogy el tudjam mondani neki, azt az összeget, amitől azt akarod, hogy adja el azt
Hála

--------------

Itt még tovább próbálkozik a "magyarral". Végülis igazat ír a kis kiborg barátom, mert ez nem reklámposta, hanem ún. 419-Scam

--------------
sazabi:
Elnézést, hogy félreértettem, de nem egészen érthető amit Ön ír. Sőt, kifejezetten érthetetlen, ezért is gondoltam azt, hogy spam. Mintha egy webes fordító programmal fordíttatta volna le a levelet. A laptop irányára 75.000 Forint, ahogy azt a hirdetésben is írtam. Kérem angolul vagy németül válaszoljon, mert a magyarja érthetetlen.
--------------

Próbáltam jól nevelt lenni, persze ez kifejezetten nehéz sírvaröhögés közben..
Na de visszatérve az oktató jelleghez, gyanús lehet, ha valami olyasmire kérdeznek rá(már ha egy hirdetésről van szó, mint pl az én esetemben), ami nyilvánvalóan le van írva. Ez esetben az ár. A scammer valószínüleg nem tudta értelmezni a szlengesen leírt irányáramat("új iá 75e...", "ár: 75 Ft"), vagy csak simán ennyire egyszerű sablon szövegekkel dolgoznak.

--------------

Hello Friend,

Thanks for the mail, Kindly let me know the total cost of the 2 Laptop including the shipment cost via EMS in Euro and your full bank details so that he can procceed with the payment fast because the item is needed very urgently....

Awaiting to read from you soonest mail fast...

Thanks..

--------------

Miután megkértem, hogy most aztán tényleg váltson angolra, ezt a lehetőséget szépen meg is köszöni, és él vele. Angolul szerintem sokkal hihetőbb (nem éppen hibátlan) a szöveg(a béna magyar fordíttóprogramja elbújhat mellette), ráadásul jópofizással (friend, kindly stb) még be is akar vágódni nálam.
Persze továbbra is értelmetlen logikailag, hiszen nem tudom hova küldjem a laptopot, tehát azt sem tudhatom, hogy ez mennyibe fog kerülni. Az meg a hab a tortán, hogy 2 laptopot is venne tőlem, pedig csak egyet árulok.

--------------
sazabi:
2 laptop? I am only selling 1 laptop(did you understand my advertisement?). Shipment to where? you didn't give me an adress, so I cannot tell you how much it will cost.
the price of the laptop is 75,000HUF=324EUR.
--------------

Ismét csak néhány órát kell várni a válaszra, ezúttal már az "adataival” is tud szolgálni, és örül, hogy válaszoltam neki.

--------------

"Garbor Electronica" <ellect_store@hotmail.com>
Hello,

Thanks for your mail,.and I'm very glad to hear from you that you have interest in doing business with me,and i will be glad if you would make these possible,because i really need the item for my Store is in Nigeria i have allreadybuy for from this man ok,and i want the item to be shipped out through EMS speed Post delivery

So kindly let me know the total cost of the item including the shipment cost via EMS SPEED POST in Euro

However i will be paying you through Royal Bank Of Canada Online Wire Transfer directly to your bank account,so i want you to provide me your full bank details so that i can able to proceed with the payment as soon as possible.
Here is my shipping address below:

Name:Abiola Sebe
Address:25 Adelaja Street Mokola
City:Ibadan
State:Oyo State
Country:Nigeria
Zip Code:23402
phone # : +2348074292172


So i will be waiting for the below informations so that the payment can be
made as soon as possible.

Account Holder's Name
Account Number
Bank Name
Bank Address
Swift/Bank Code
Total Cost + shipping:


Awaiting to from you soonest mail asap.
Thanks

--------------

Most, hogy kinyögte a címet (ezekre az adatokra könnyebb rákeresni), még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy csalóval van dolgom. A legkönnyebben scammereket úgy lehet felismerni, hogy az email egy részletét bemásoljuk valamelyik webes keresőbe.
Első(mostmár a 2. :D, mert ez az írás az 1.) találat
Internet fraud advisory

"The general rule is "MAKE THE SCAMMER DO ALL THE WORK!"
A fenti 419eater-es tanácsot megfogadva, gondoltam, szórakoztatom magam még egy kicsit.

--------------
sazabi:
Hello
I have checked every possible way of transport from Hungary, to Niger, but I could not find a service, that would be cheaper than the notebook itself. It would not make any sense to send this notebook to your location. Sorry. If you know a delivery solution that is cheaper than those that I have found, than contact me.
I checked: hungarian post service, dhl, ups, speedpost...
--------------

Vajon mit kezdenének az adataimmal? A bankomtól ennyi adattal amennyit a csaló kér, semmit sem tud elérni. A bank nem ad ki se telefonon, se emailben adatot, pénzes műveletet meg főleg nem végeznek. (Internetes pénzes utaláshoz más adatkora lenne szüksége, de ha ezeket kérné, akkor túlságosan nyilvánvaló lenne, hogy csaló.)
Akkor meg mi az értelme? Ez esetben a scammer Tőlem akar venni valamit, Ő akar pénzt küldeni. Csak akkor lenne ennek értelme, ha azt akarná, hogy előbb elküldjem a laptopot, és csak utána fizetne, de ehhez meg minek kell neki a nevemnél és a bankszámlaszámomnál több adat? Bizonyára ha a fenti adataimat megadnám, el tudná azokat adni valakinek néhány dollárért, aki ezután elárasztana személyre szabott kéretlen levelekkel...

Lehet, hogy van helyi magyar munkatársuk? Valaki csinált nekik, egy magyar-akármi fordítóprogramot, vagy csak simán találtak egyet a neten?

Utánaolvastam a dolognak, és ha jól sejtem, a következő levelében(egy megfelelő postázó cég ajánlása, és a postai költségek iránti aggodalmaim eloszlatása után) fog kitérni arra, hogy ahogy visszajelzést kapna a postázó cégtől, hogy feladtam a csomagot, azonnal küldené a pénzt. Tehát arra megy ki a játék, hogy feladjam a csomagot, ők meg majd küldik a pénzt.

Több változata is van ezeknek a csalóknak, nekem eddig ez tetszik a legjobban. Gondolom szinte mindenki aki legalább fél éves email címmel rendelkezik, kapott már távoli rokonoktól, esetleg milliomosoktól emailt, miszerint nagyon gyorsan, nagyon sok pénzt szeretnének küldeni nekünk, de előtte nekünk kellene pénzt küldenünk. Ez azért valljuk meg, nem annyira hihető, mint egy apróhirdetésre való reagálás, úgyhogy ezúton szeretnék gratulálni a fejlődésükhoz!

Angol "szakirodalom":
Nigériai scammerekről, és az ellenük történő fellépésről egy jó oldal(419=a csalást büntető paragrafus száma a nigériai büntető törvénykönyvben):
Ebayes nigériai scammerekről egy cikk
How to spot a con artist
Mugu=big fool
Oktatófilm :D

Magyar "szakirodalom":
Egy újságcikk a nigériai levélről a Magyar Narancsban
Nigériai vaterások
Nigeriai scammerek(?) tudnak magyarul? :D

ui.:Majd megírom, ha válaszoltak ;)
ui2.:ha esetleg valaki érdeklődne a laptopom iránt :D

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.