2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

2010: Kütyüsszeia 2.0

  • (f)
  • (p)
Írta: |

ahol minden és mindenki egy... Bevezető Előző cikkemben képzeletben egy évet ugrottam...

[ ÚJ TESZT ]

ahol minden és mindenki egy...

Bevezető

Előző cikkemben képzeletben egy évet ugrottam előre az időben, hogy rámutassak az asztali pc-hardverek következő generációinak egyidőben történő megjelenésére, és ennek jelentőségére. Akkor az volt az álláspontom, hogy az otthoni számítógép funkciói, lehetőségei ugyan már definiáltak (audió, videó, játék, internet, irodai alkalmazások stb.), azonban a minőség terén olyan urásszerű fejlődés várható, hogy az után nehéz dolguk lesz a gyártóknak, ha érvelni akarnak az új gép beszerzésének szükségessége mellett.

Meg merem kockáztatni, hogy 2008 karácsonyára a cikkben felsorolt, még az idén megjelenő új generációs technológiákkal bíró, és akkor már csak 1000 eurós áron beszerezhető gépek alkalmazásai már olyan minőségűek lesznek, hogy „annál jobbra már nem is lesz szükség”. Tudom, hogy ez a mondatom nem lesz túl népszerű, valóban minden évben jönnek újabb és újabb, gyorsabb és szebb pc-s izék, de lássuk csak, mit is kezdhetnénk velük.

[kép]

Hisz a gépünk már teljesen HDTV kompatibilis lesz, valós időben vesz fel (és közben játszik le) nagyfelbontású TV adásokat, és írja ki kéklézerlemezre. Az iroda és az internet nagy teljesítményigényű alkalmazásai már rég nem jelentenek neki gondot, 7.1-es térhatású hangrendszer szól belőle, kommunikál bármelyik vezetékes vagy vezetéknélküli csatornán, és mindezt egyidőben és „belassulás” nélkül teszi. Ráadásul az optikai meghajtója az egyetlen, ami mozgó alkatrészeket tartalmaz, tehát gyakorlatilag zajtalan. Persze a játékokhoz továbbra is egyre erősebb gépekre lesz szükség, és azt sem állítom, hogy a pc eladások megtorpannának, sőt éppen ellenkezőleg. Azonban a következő évtized elején bizony valami nagyot kell újítaniuk a gyártóknak ahhoz, hogy rávegyék a vásárlókat „elavult” számítógépeik cseréjére. (Gondoljunk csak szoftverfronton a Vista lassú elterjedésére, aminek egyik fő oka, hogy - a DirectX10-es feladatokon kívül - az XP-vel is futtatható minden említett alkalmazás.)

[kép]

Mi kell még?

Ilyen területek lehetnek a valódi háromdimenziós megjelenítést kínáló eszközök és tartalmak megjelen(ít)ése, vagy a vezérlés forradalmasítása, azaz az egér-billentyűzet páros nyugdíjaztatása.

http://holografika.eu/images/Home/Home_640RC_dl.gif

Most viszont egy harmadik nagy sodrást fogok górcső alá venni, a mobilitás kiteljesedésének útját. A konvergencia, azaz a „mindent egy készülékbe” elv kiemelése végett egy költői fordulattal élve az 1-es szám köré szerkesztettem (1000 szóban) mondanivalómat.

[kép]

Mobil jövő

Jelen álláspontom szerint a mobil készülékek 2010-re elérik az említett alkalmazások fentebb vázolt (méreteiknek megfelelő) színvonalát. Vagyis a képernyő és a vezérlő eszközök méretbeli korlátozottságától eltekintve kis masinánk (kis jóindulattal) képes lesz kompromisszumok nélkül kiváltani az asztali pc-nket. A paramétereket úgy írtam össze, hogy némileg hihető legyen, hogy addigra (de inkább 100 héttel később) lesz ilyen készülék, és hogy a teljesítménye maradéktalanul kielégítse mindazokat a kívánalmakat, amiket egy kézi jószágtól remélhetünk.

[kép]

The One

Természetesen telefonálásra még épp alkalmas méretet kell választanunk. Ennek megfelelően az előlapon egyes egyedül helyet foglaló képernyő 10 cm átlójú. További jellemzői: HD felbontású multi-touch OLED kijelző, közel 1 millió képpont (1280x720p), 1 ms válaszidő, 1000 cd/m2 fényerő, 100 Hz képfissítés és több mint 10000 : 1 kontrasztarány (ahogy az a szerves kijelzőknél lenni szokott). A képernyőbillentyűzettel történő szövegbevitelt prediktív módszer segíti, ami a közel álló betűk közül kiválasztja azt, amit valószínűleg egy szó írásához megérinteni akartunk. Asztalnál ülve a készülék elé vetítet 100 ''gombos'' QWERTY billentyűzet könnyíti meg a gépelést. Ezen kívül további 10 funkciógomb és egy görgetőgomb található a készülék keretén.

[kép]

A kijelző vezérléséről egy DirectX11-es kártya gondoskodik 1 GHz-es maggal és 1 GB memóriával, ami 1 millió poligon mozgatását teszi lehetővé másodpercenként. A többmagos processzor összesen 10 GHz-en zümmög 10 MB cache-sel és 1 GHz-es FSB-vel, amin keresztül a 10 GB rendszermemóriával kommunikál. Az adataink és a programok tárolására 100 GB áll rendelkezésünkre, 100 MB/s átviteli sebességgel.

Az utóbbi három mondatban felsorolt paraméterek akár teljességgel el is hagyhatók, ha tökéletes lefedettséggel bíró környezetben, városban, országban élünk: hiszen a negyedik generációs rendszer már 1 Gbps sebességgel kommunikál a központtal, így ezeket a hardveregységeket akár ki is helyezhetjük oda. A vezetéknélküli kommunikációról 10 további szabvány (IrDA, GPRS, EDGE, HSDPA/HSUPA, Wireless USB, UWB, Bluetooth A2DP, WiFi, WiMAX, Wibree) támogatottsága gondoskodik a két SIM kártyás telefonban. Ezek mellett elektronikus pénztárcaként is használható, no meg bejáratos az RFID rendszerekbe is. A navigációért felelős GPS 10 méter pontossággal adja meg helyzetünket a térképen, és kiegészül halradar funkcióval is. Emellett teljeskörű DMB támogatással (adó/vevő) is bírunk. A készülék oldalán HDMI kimenet található, és a memóriája illetve a funkciói SD mini kártyával, USB 2.0 és eSATA kapukon keresztül bővíthetők. Az infraport segítségével távirányítóként is megállja a helyét az eszköz.

[kép]

A hátlapon egy 10 megapixeles érzékelő kapott helyet xenon vakuval (zseblámpa) és mechanikától mentes 10x-es optikai zoommal, míg az előlapon egy a kijelző felbontásával megegyező kvázi 1 megapixeles kamera figyel arcfelismerő képességgel. Az előbbi 1080p minőségű felvételek készítésére alkalmas. A kor divatjának megfelelően egy apró projektor is kerül a masinánkba, ami 100 cm átmérőjű képet képes a falra vetíteni HD felbontásban, 1000 Lumen fényerősséggel. A kamera segítségével a kép megérinthetővé válik, azaz ujjunkkal vagy egy lézerpointerrel navigálhatunk rajta.

[kép]

Egy kis fizika

A mindösszesen 100 g súlyú és 1 cm ''vastag'' készülékből nem hiányozhat az ujjlenyomatolvasó sem. Akkumulátora legalább 1 napig bírja a folyamatos strapát, viszont a készenléti ideje 10 nap. A menet közbeni töltésről egy gravitációs elven működő áramfejlesztő működik, ami a rázkódásokból nyer energiát, illetve támogatott a vezeték nélküli töltés is külső energiaforrásról. A beépített digitális vízszintmérő érzékeli, hogy vízszintes vagy függőleges helyzetben van, és aszerint forgatja a kijelző képét, illetve ha megdöntik a gépet, a dőlésszöggel arányos sebességgel görgeti az aktuális dokumentumot, de akár hagyományos barkács célra is alkalmas. A kütyünkből előhúzható 10 grammos golyóstollbetétes stylusban (PDA ceruza) beépített Bluetooth headset és lézerpointer lapul, az utóbbi segítségével mérhetünk távolságot is 10 méterig milliméterre pontosan. A víz-, por- és ütésálló készülék extra funkcióinak sorát gazdagítja még a digitális iránytű és a digitális hőmérő is.

[kép]

Látod? Nem látod? Na látod!

Gyakorlatilag minden olyan feladatra alkalmas, amihez képernyő szükséges, illetve jó, ha van. Apropó képernyő: a jelenleg legmeghatározóbb korlát a mobilitás tekintetében. Két lehetséges megoldás a készülék méretének csökkentésével egyidejűleg a megjelenítő növelésére: az egyik a vetített kép, a másik a hajlékony, feltekerhető kijelző.

[kép]

Azonban ne higgyük, hogy a méretének növelése volna kizárólag, ami forradalmasíthatja a megjelenítést: a jövő az átlátszó, akár mindkét oldalán más-más 3D képet adó, a nyomóerőt is érzékelni képes, és a gombokat ujjbeggyel érezhető dudorokként megjeleníteni képes multi-touch, hajlékony kijelzőé, ami áram nélkül megtartja a képet, a ráeső fényből nyert árammal képes az aksit tölteni, és képpontjai nem csak kibocsátani képesek a fényt, de együttesen 3D kameraként vagy szkennerként is tudnak működni. Ráadásként a képernyő négy irányból négy különböző képet tud adni, így asztalra helyezve és körülüve akár négyen egyszerre netezhetünk rajta egy-egy egér segítségével. A technológiák külön-külön már léteznek, már csak némi időre van szükség (mondjuk 10 évre), hogy egybegyúrják azokat. Ahogy az lenni szokott.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.