2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Tereink és társadalmi viszonyaink

    Már többször felmerült bennem a gondolat, hogy a múltban és a jelenben (aktuálisan pedig egy jelenleg zajló járványügyi helyzetben) hogyan alakulnak az emberek egymással szembeni interakciói, és a társadalmi viszonyai, "terei".

    Az alábbi írást részben a saját életem ihlette, sok időt töltöttem falun és városban is (utóbbiban jóval többet) egyaránt. Tanulmányaim során (társadalomföldrajz) bepillantást nyertem a szociálgeográfia tudományába is (még ha emlékeim kicsit homályosak is ezen a téren), amelyeket ehhez a kis szösszenethez fel tudtam használni. Írásom sokkal inkább átfogó és a konzekvenciák saját magam általi értelmezésén alapuló érdekesség, mint tudományos értekezés, mert nem vagyok szociológus, így lehet, hogy a lenti megállapítások nem helytállóak (főleg azt is alapul véve, hogy "ahány ház, annyi szokás").
    Mindenképpen érdekelne a Ti véleményetek is a témában: ki, hogy látja saját tapasztalatai alapján a lent leírtakat?

    Folytatás...

    Tuomas 4 éve 0

  • Tragédia! Ez történik a médiával!

    Kedves Olvasó!

    Ha ezen sorokat olvasod, bizonyára Te is felkaptad a fejed ezen blogbejegyzés címére. Mielőtt bárkit is félrevezetnék, indulatokat váltanék ki benne, leszögezném: jelen írás témája nem a "kattintásvadászat" miatt kapta a címét, hanem épp ennek a tendenciának állít (legalábbis próbálkozik) félig-meddig görbe tükröt. Azért félig-meddig, mert sajnos ez nem görbe, és nem is tükör, hanem a valóság. Már amennyire valóságnak lehet nevezni a félrevezető, hatásvadász, túlzó híreket. A folyamat mindenesetre nagyon is valóságos (és véleményem szerint káros is).

    A média szó esetében a nyelvtanórán tanultak jutnak eszembe (nézd el, ha pontatlan vagyok, nem mostanában volt): Tömegek tájékoztatása, valamilyen formában (írott, nyomtatott, képi, stb...).

    Hogy zajlik ez napjainkban?
    Biztos vagyok benne, hogy mindenki találkozott már netes pályafutása során olyan címmel, ami tartalmazott valami őrületesen, félelmetesen, tragikusan túlzó jelzőt. Megkockáztatom, minden nap találkozunk vele ilyen-olyan formában. Aztán ha rákattintunk, és elolvassuk a cikket is (már ha az ilyen címek után képesek vagyunk még erre) vagy ledöbbenünk, vagy...

    Folytatás...

    Tuomas 4 éve 36

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.