2024. február 27., kedd

Gyorskeresés

26 év játékos történetem, PC-től a Konzolig - II. - Az Ókor

Írta: | Kulcsszavak: Játék . PlayStation . PC . történelem

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

26 évem nagy részét képezték a PC-s és konzolos játékok, ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy készítek egy összefoglalót, a 90-es évek közepétől, napjainkig, a főbb mérföldkövekkel, és azokkal az emlékekkel, amelyek akármilyen régen is voltak, nem koptak ki az emlékezetemből, ennyi év után sem.

Korábbi részek: I. rész

Az Ókor

Ahogy az előző részben is írtam, a 286-os után nem lett egyszerre új gép, 2-3 év szünet következett, majd a 90-es évek végén, kb. 1999-ben átléptem a második korszakba.
Ez egy műszaki szaküzletben megvásárolt gép volt, szakmailag még ekkor sem értettem hozzá, hogy mi miért és hogyan van egy számítógépbe pakolva, fogalmam sem volt mi számít jónak, tehát bementünk és kihoztuk, az "előre gyártott" gépet...

...Ami nem volt más, mint egy 550 Mhz-es, már álló házas gép, 64 MB RAM-al, 8 MB-os videokártyával, 7 GB merevlemezzel, és CD olvasóval ellátva, egérrel, billentyűzettel, monitorral – ez utóbbi természetesen még crt monitor volt - és járt a géphez még egy Windows 98 ME is.
Én csak "pocakos gépnek" hívtam, mert a ház eléggé érdekes kialakítású volt, az alja, ahol a bekapcsoló gomb volt, kihasasodott.

Ebben az időszakban a játékok mellett egyre erőteljesebben növekedett az érdeklődésem a gép belsejének irányába is.

A korszak játékai az erősebb hardvernek és a kor divatjának köszönhetően már lecserélődtek:

Need for Speed III: Hot Pursuit
Ez volt az első autós játékom, rengeteg időt beleöltem, és rendesen rácsodálkoztam az akkori grafikára, az előttem menő autó után felröppenő levelekre, az autó ütközésekor a keletkező szikrákra (törésmodellről akkoriban még nem is beszélhettünk).
Ha jól emlékszem volt benne osztott képernyős mód is, kontroller viszont nem, úgyhogy egy billentyűzetnél kuporogva volt megoldott az egymás elleni versengés.

Settlers II
Az első stratégiám. Többet nem is nagyon lehet hozzáfűzni, egyből magába szippantott, az épületek, utak építése, hadsereg toborzása minden. Még amikor a betegség ágynak döntött (volna) és belázasodtam, akkor is vonultam a csatába, sokszor titokban, hiszen a szüleim nem szerették, és emiatt nem is nagyon engedték, hogy órákat ülök a gép előtt.

Empire Earth
A stratégiai vonalat nagyon megszerettem, az empire earth ugyan úgy magával ragadott, mint a Settlers II. Számtalanszor indultam el őskortól és kezdtem új hódításokba a történelem évezredein át.

FIFA 2002, 2003
Az éra vége felé bele tudtam kóstolni a virtuális foci világába is, a 2002-ben hatalmas gólokat lőttem félpályáról, persze akkor még nem voltam azzal tisztában, hogy ez inkább egyfajta bug, mint az én ügyességem, a 2003 pedig pont generációváltás volt a sorozat életében, ha jól tudom attól az évtől vezették be a valódi labdavezetést (értsd, nem ragadt többet a játékos lábához a labda).

Mafia
Itt már egyre inkább érződött a régi hardver miatti korlát, hiszen a játék inkább hasonlított egy képnézegető alkalmazáshoz, mint játékhoz, de legalább elindult. Mindenesetre érett az elhatározás, hogy kellene egy új gép.

A fentieken túl természetesen nagyon sok játékot kipróbáltam pl. Age of Empires, Europa Universalis, Risk, Viper Racing (Mire volt jó az autóból kilőhető focilabda szerűség? :DDD ) Warcraft II, Earth 2150, Gorky 17, és a listát még nagyon sokáig lehetne folytatni…

Hozzátenném, ebben a korszakban sem volt olyan játék, amit elejétől a végéig kijátszottam volna, itt már jelentkezett a bőség zavara, folyamatosan jöttek az új játékok, amikkel tudtam játszani, és pont az újdonság varázsa miatt a régebbieket már nem tartottam annyira érdekesnek, igaz újból és újból feltelepítettem őket, ha valamelyikhez mégis kedvet kaptam volna.

De ahogy fentebb írtam, a tudásvágyam egyre inkább nőtt, szakmai újságokat kezdtem el hónapról hónapra megvenni, és a kezdeti félelmek legyőzése után sikerült rávennem magam, hogy szétszedjem a gépem (persze a garancia lejárta után). Részben kényszerből, elromlott a CD meghajtó, a lemezeket csak nehezen olvasta be. Ezért szétcsavaroztam, kiszedtem a meghajtót, és megtisztogattam az optikát. A procedúra után egyből jó lett, igaz a probléma időnként visszajött, és egyre gyakrabban.

Mindenesetre ahhoz jó volt, hogy feltárjam a gépet és megismerkedhessek egy ilyen szerkezettel belülről is, 13 évesen, még ha nem is szedtem szét teljesen, de az mindenesetre jól esett, hogy a ház megbontása után is elindult a gép.

Ebben a korban volt életem első komolyabb szoftveres beavatkozása is (hiszen valljuk be, egy játék feltelepítése nem az), amikor a 98-as op.rendszert egy Windows XP-re cseréltem.

A hardvercsere viszont 2003 után elkerülhetetlenné vált, az egyre több el nem induló játék, és az egyre rosszabb CD meghajtó miatt, így léptem be, immár évek kihagyása nélkül a középkorba...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.