2024. február 26., hétfő

Gyorskeresés

26 év játékos történetem, PC-től a Konzolig - III. - A Középkor

Írta: | Kulcsszavak: Játék . PlayStation . PC . történelem

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

26 évem nagy részét képezték a PC-s és konzolos játékok, ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy készítek egy összefoglalót, a 90-es évek közepétől, napjainkig, a főbb mérföldkövekkel, és azokkal az emlékekkel, amelyek akármilyen régen is voltak, nem koptak ki az emlékezetemből, ennyi év után sem.

Korábbi részek: I. rész, II. rész

A Középkor

Ez a korszak volt az, amikor már nem gyárilag összerakott gépet használtam, hanem bementem egy "számtech" boltba és a már előre kinézett alkatrészekből összeszereltettem egy gépet. Mindez 2004 magasságában történt, amikor tombolt a sulinetes láz.
A korszakokat tekintve messze ez a gép bírta a legtovább, hiszen 2012 nyarától kezdtem ritkábban használni, és végül 2014 telén váltam meg teljesen a géptől.

Na de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen ebben a 10 évben rengeteg minden történt.

A gép egy 2,4 Ghz-es Celeron processzorral, GeForce 4 MX 440-es, 64 MB-os videokártyával, 256 MB RAM-al, 40 GB-os winchesterrel (amely mellé még beszereltettem az előző gépből megmaradt 7 GB-osat is, de ezt idővel kiszereltem, hogy ne fogja vissza a másik teljesítményét), DVD olvasóval (később DVD íróval is) került összeállításra.
Az előző gépnél használt perifériákat (monitor, egér, billentyűzet, stb) megtartottam, ahogy a Windows XP-t is.

Ebben a korszakban, a 10 év alatt számtalan játékot, valamint az addig megjelent összes operációs rendszert (Windows XP, Vista, Windows 7, és kitekintést tettem a Linux világába is egy Ubuntuval) kipróbáltam. Előbbiek közül nem emelnék ki egyet sem, hiszen ez az időszak nem elsődlegesen a játszott játékok miatt vált emlékezetessé a számomra (annak ellenére sem, hogy ekkor már többet is végigjátszottam, ami korábban nem volt annyira jellemző), hanem amiatt, hogy a gép több hardveres módosításon is átesett.

Egyre gyakrabban szedtem szét, vagy azért hogy portalanítsam, vagy csak a kíváncsiságtól vezérelve, vagy pedig fejlesztési szándékkal.
Egyre több perifériát, hardvert vettem hozzá, építettem be, és valljuk be az informatika fejlődő világában a 10 éves működés a lehető legoptimálisabb teljesítményen (amit az adott hardverből ki lehet hozni), megvalósíthatatlan lett volna a folyamatos fejlesztés nélkül, melyek többször és ezáltal a saját káromon tanulva futottak zsákutcába.
Viszont a játékos "szenvedélyem" átalakult, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy ez magával hozta azt a gondolatot, majd elhatározást, hogy hogyan bütyköljem meg a gépemet úgy, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt kapjam és játszani tudjak.

TV-Tuner kártya
Abban az időben saját tv-m nem volt, viszont már nem akartam azt nézni, amit a család többi tagja. Ezért egy TV-Tuner kártya volt a legmegfelelőbb megoldás, nagyjából 10 000 Ft körül be lehetett szerezni egyet.
A beszerelés értelemszerű volt, hiszen akkor már tudtam mi az a PCI, AGP és egyéb foglalatok, pontosan tudtam hova kell beilleszteni, de tegyük hozzá, eltéveszteni se lehet az ilyet, hiszen máshova nem is lehetne beszuszakolni.

RAM
Eltéveszteni ugyan ezt sem lehet, de itt már több kihívás volt, ugyanis az első RAM-bővítésénél beütött a "kék halál". Mint kiderült, a 3 foglalat közül 1 nem működött, a másik 2-nél pedig valamiért nem volt mindegy, hogyan teszem bele a gépbe, valamiért többször sem ismerte fel az egyik modult a gép. Nem volt más választás, addig cserélgettem a kártyácskák sorrendjét, amíg jó nem lett. Így lett először összesen 512 MB, majd később 768 MB RAM a gépben.

Monitor
Ugyan sok szerelési munkálatot nem igényelt mégis megemlítendő mérföldkő volt, hiszen ekkor kaptam meg életem első LCD kijelzőjét, ami egyben TV is volt, tehát az akkor pár éves TV-Tuner kártyát kiváltotta, amit ki is szereltem a gépből, a jobb szellőzés érdekében.

Videokártya
A korszak végéhez közeledve már elkerülhetetlen volt a videokártya cseréje, hiszen egyre kevesebb játék indult el a gépemen, és a Windows 7-hez is már csak hosszas keresgélés után találtam megoldást ismeretlen oldalakról, hogy egyáltalán élvezhető felbontású képet láthassak a kijelzőn.
Nehezítette a helyzetemet, hogy válogatni nemigen tudtam, ekkor már régóta piacon voltak a PCI-Express foglalatos videokártyák, és ne feledjük, én még mindig csak az AGP-nél jártam.
Szerencsére még újonnan tudtam venni hozzá egy GeForce 6200 LE, 256 MB-os videokártyát, ami néhány évre elegendőnek bizonyult a viszonylag újabb kiadású játékok futtatásához, elviselhető minőségben. A processzor azonban maradt az egymagos, már fénykorában sem túl életerős Celeron, egészen addig….

Processzor
…. Amíg bele nem vágtam egy processzorvásárlásba. Itt újról szó sem lehetett, a tokozásuk teljesen más volt az újabb modelleknek, esélyem sem volt belerakni az ABIT BD7-II-es alaplapomba (ami socket 478-as foglalattal rendelkezett), így maradt a használt piac. Ki is néztem egy 2,8-as Pentium IV-es processzort, mellé pedig egy rézmagos hűtőt (ebből sikerült újat beszereznem).

A hideg zuhany csak ezután jött, amikor kiderült, nem jó a géphez. A tokozás ugyan megegyezett, de mint hosszas utánajárás során kiderült a processzormagok eltértek, a Celeronom Northwood, míg az újabb Pentium Prescott magos volt, az alaplap pedig ez utóbbit nem támogatta.
Így nem maradt más hátra, mint a jelenlegi processzort kellett felturbóznom, ami meg is történt BIOS-os órajel állítgatással, berheléssel.

A keletkező nagyobb hő miatt (na meg azért, mert ha már megvettem, akkor használjam is) beszereltem a rézmagos hűtőblokkot, és az eredmény szemmel látható lett, érezhetően gyorsult a gép (persze a körülmények ismeretében), és a Windows-os felhasználói élményindex pontjai is javultak egy minimálisat a számítási teljesítmények terén.

Alaplap
A kegyelemdöfést a gépemnek az alaplap elszállása adta meg. Ennek pótlására is beszereztem, majd beszereltem egy használt alaplapot, de itt a lehetőségek végképp lekorlátoztak, a piaci hiányuk miatt, nem volt könnyű olyat találni, amely minden beépített hardverelememmel kompatibilis legyen, ennek ellenére mégis sikerült egy modellt találnom, sajnos a gyártmányára nem emlékszem.

A gép (már eddig sem acélos) teljesítménye az alaplap cseréje miatt sokat romlott, belassult és ennek (is) köszönhetően sok - sok év után, 2012 nyarán beléptem az újkorba.

Hozzászólások

(#1) pulyka jocó


pulyka jocó
senior tag

Mivolt az a sulinetes ,,láz"? :)
Jó írás, várom a következőt!

(#2) Tuomas válasza pulyka jocó (#1) üzenetére


Tuomas
addikt

Amikor az éppen hatalmon lévő kormány bevezette, hogy amelyik családban volt iskolás korú gyermek, ott informatikai eszköz esetében lehetett 60 000 ft-t visszaigényelni :)
Itt volt egy kiskapu, hogy ha alkatrészenként vette meg valaki a gépet, akkor mindkét szülő visszaigényelhetett 60 000 ft-t, innen jött az ötlet, hogy építek saját konfigot :)

Tehát ha pl egy laptopot veszek, vagy egy előre megépített gépet, akkor csak egyszer 60 000 ft-t lehetett volna visszaigényelni

Ja, és köszi :) :R

[ Szerkesztve ]

We were here

(#3) Hannibhál


Hannibhál
őstag

Nagyon jó kis cikk lett csak így tovább s grat h egy ilyen géppel így kihúztad:) nekem is volt cerka procim azt hiszem pontosan ue. de vmi kínszenvedés volt márxd

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#4) Tuomas válasza Hannibhál (#3) üzenetére


Tuomas
addikt

Köszi! :R
Hát ne is mond :DDD Sokszor a falra másztam tőle, de türelmes voltam :DD
Aztán amikor kicsit feljebb tornásztam az órajelét, akkor érezhetően javult a sebessége.

De gyanítom sokat köszönhetek abban az eredeti alaplapnak, hogy nem téptem ki az összes hajszálamat :D Amikor kényszerből le kellett cserélnem, utána valami borzalom lett a gép sebessége. :(

Persze közben a játékokat folyton állítgatni kelljen, hogy el is fusson, meg még élvezni is tudjam. Ez a mai FPS hype-ba nehezen lenne beilleszthető, akkor örültem, hogy egy újabb játéknál megvan a 20 FPS :DD :C

[ Szerkesztve ]

We were here

(#5) A`rpi


A`rpi
addikt

Jó kis írás, átfutottam mindent. :C

Ha gépet építesz felemás memóriákat kerüld.
Azok tudják csak igazán belassítani a gépet,
fagyás és "kék halál" mellett.

Ja és a "P4" korszakban AMD gépek voltak a jobbak,
(ár érték arányban)
Én is 2,4 celeron gépet építettem akkoriban,
később jöttem rá AMD jobb lett volna.

Alaplap márkája Asrock lehetett azok gyártottak akkoriban mindenféle öszvér cuccokat.

(#6) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Huh, P4 Cerkával, 768 MB RAM-mal meg GF 6200 LE-vel 2011-12-ben? Az kemény lehetett azért, nem irigyellek. Tán még a Far Cry is akadt mediumon. :D

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#7) Tuomas válasza A`rpi (#5) üzenetére


Tuomas
addikt

Köszi A'rpi :) :R

AMD-vel nem szimpatizáltam igazán, ahogy az ATI videokártyákkal sem :DD Hogy miért, azt ne kérdezd, nem tudom :D
Így visszanézve jobb lett volna egy pentium, vagy tényleg egy AMD, de kompromisszumokat kellett kötni :)

A memória nem tudom hogy felemás volt-e, de a lényeg, hogy sikerült összelegóznom működőképesre, a végén az eredeti azt hiszem már nem is volt benne :))

Lehet, hogy asrock, de hogy valami eléggé alsó kategória volt az biztos.. De hát akkor már nem volt választásom :(

(#6) Csapoati

Far Cry sajnos össze se jött :(
Azért sokat fejlődtem ebben az időben grafika optimalizálásban :DDD

We were here

(#8) Csapoati válasza Tuomas (#7) üzenetére


Csapoati
nagyúr

Jó, mondjuk nem lehetett durvább, mint én 2002 tavaszán a 486-osommal... :DDD Utána viszont már nagyjából meg tudtam oldani, hogy csak kicsit legyek lemaradva a legfrissebb és erős cuccoktól. Amióta meg dolgozom, szerencsére ez még könnyebb. Most kell még kiélnem magam, mert ha gyerek is lesz, akkor ő nyeli el a pénzt a PC helyett. :D

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#9) Tuomas válasza Csapoati (#8) üzenetére


Tuomas
addikt

Valamiért (amióta kicsit jobban képbe vagyok ezzel a területtel), én mindig úgy éreztem, hogy már akkor hátrányba vagyok, amikor megveszem a gépet :DDD :DD

[ Szerkesztve ]

We were here

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.