2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Let's Encrypt otthonra

    Apró hálózatom kozmetikázásának következő állomása az, hogy ellátom a különböző szervereket, szolgáltatásokat saját domain névvel, hogy úgy nézzen ki, olyan csinálta, aki ért hozzá. Persze önmagában egy alias még nem kihívás, használjunk SSL/TLS hitelesítést is, ahol csak lehet.

    Első lépésben vettem magamnak saját publikus domain nevet, ezt több módon is megtehetjük, én a GoDaddy-nél vettem, mert szeretem a kihívásokat:
    - a kosár funkcionalitás nem működik vásárláskor
    - vagy mégis, csak nem látszik, mert fizetéskor a fizetendő összeg többszörösét kellett volna hirtelen leszurkolni
    - aminek az az oka, hogy érdemesebb előbb a profilban kitölteni a lakcímedet, mert bizonyos domain nevek (.eu és társai) csak korlátozásokkal vehetőek igénybe

    Amire még szükségünk lesz, az egy API hozzáférés, hogy tudjuk babrálni a DNS bejegyzéseinket is, ezt a GoDaddy-nél pár kattintásból megoldhatjuk, végén kapunk egy secret-et és egy key-t, ezekre a certificate beszerzésénél lesz szükségünk.

    Ha valakinek van bevált alternatívája, írja meg kommentben.

    Nginx Proxy Manager a http(s) szolgáltatásokhoz

    Folytatás...

    Peter Kiss 1 hónapja 3

  • Cockpit

    Már jó pár hete vettem egy HP T640-es vékonyklienst, amivel az volt az elképzelés, hogy DSM-et telepítek rá, de ez sehogyan sem akart működni, mást kellett kitalálni.

    A szerencse gondos tervezés úgy hozta, hogy közben újítottam kicsit a hálózaton egy Mikrotik router-rel, ami átvette a VPN kliens/tunner szerepét (WireGuard-ot nem is támogatta, csak OpenVPN-t), emellett a reklámblokkolás is ide került át AdGuard-dal, így igazából a betöltendő szerep is kisebb lett, mert maradt a letöltős gép felelősség open source operációs rendszerek megosztására.

    Csavar a történetben, hogy nem szerettem volna teljesen pacskerosan belakni a gépet, így szétnéztem, milyen kerek-egész rendszerek vannak, amelyek adnak pl. web-es kezelést valamilyen fokon, az mindig jól jön.

    Folytatás...

    Peter Kiss 3 hónapja 2

  • Mikrotik hAP ax³

    Hálózati fejlesztésként beruháztam egy lentebb látható Mikrotik hAP ax³-ra kíváncsiságból, mivel pár érdekeset tartogat szerintem mindenki számára a szolgáltatásai listája a Mikrotik eszközöknek, számomra a legvonzóbbak a container futtatás illetve a WireGuard támogatás volt.

    Fizikai mivoltát tekintve minőségi érzés fogja el az embert, mert nem egy recsegős műanyag dobozt kap a kezébe az ember, formás is, hogy ne kelljen elrejteni, illetve talán praktikus is a perforáció rajta alul-felül, amin keresztül tud szellőzni, mert azért fog termelni némi hőt (nem vészes).
    Ami a leggagyibb érzetet az antennák adják, kicsit olyan, mintha bármelyik pillanatban képesek lennének porrá törni.

    Az alapokra nem szeretnék kitérni (egyébként is mi vagyunk a legnagyobb technikusok, akik valaha éltek), talán csak arra hívnám fel mindenki figyelmét, hogy:

    Folytatás...

    Peter Kiss 3 hónapja 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.