2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • PHP függőségek: web szerver

    PHP-nak vannak függőségei, bár nem egészen olyanok, mint egy embernek. Közvetlenül a webszerver felé vannak elvárásai, kicsivel közvetettebben pedig az operációs rendszer felé (gondoljunk csak a fájlrendszerek különbségeire például).

    Ezeknek a függőségeknek a kiiktatása lehetetlen (persze, ha a PHP-t nem weben keresztül használjuk, nyilván nincs webszerveres függősége), viszont megpróbálhatjuk kisimítani, vagy legalább elrejteni a rendszerek közötti különbségeket. A kettő közül igazán okos megoldások az elsőre vannak, utóbbi esetében pedig fokozottan oda kell figyelni, hogyan is használjuk az erőforrásokat, most az elsőre adok egy ötletet.

    Mikor PHP-s alkalmazásokat fejlesztünk, elsőnek mindig szükségünk van egy vázra, amibe a konkrét alkalmazást pakoljuk, ez lehet általunk készített vagy már kész keretrendszer is. Több példát is lehet látni arra, hogy bizonyos metódusok belsejében hatalmas if-else block-ok vannak arra vonatkozóan, hogy az adott környezet épp mit támogat az adott funkcionalitás elérése érdekében. Szerencsések vagyunk, mert a PHP objektum orientáltsága mindent megad nekünk, hogy ekkora hülyeségeket ne kövessünk el. Ami miatt még örülhetünk, hogy az idő előrehaladtával a különbségeket maga a PHP fogja lekezelni, ha nem is teljesen.

    Folytatás...

    Peter Kiss 11 éve 1

  • PHP telepítése Windows 7, 8-ra (Vista-ra is szerintem)

    Nem, Apache-ot nem telepítünk. Pfuj.

    Windows-on a web server szerepét az Internet Information Services (IIS) fogja betölteni, ami amellett, hogy rendelkezik egy normális grafikus kezelőkonzollal, remekül tudja futtatni a PHP-t Windows-on egy pár kattintásos telepítés után, sőt, akár több verziót is fenn tudunk tartani vele könnyen.

    PHP telepítését semmi esetre sem kézzel fogjuk végezni, a Microsoft ehhez is ad nekünk nem kis segítség a Microsoft Web Platform Installer személyében, amivel PHP mellet IIS modulokat telepíthetünk (fogunk is), de van itt ASP.NET-hez cucc, alkalmazások is megtalálható, szóval minden, ami webfejlesztéshez kellhet.

    Első lépésként telepítsük fel a WPI-t a fenti linkről, a picike exe-t simán futtassuk böngészőből, kis szöszmötölés után meg fog jelenni egy katalógus keresővel a jobb felső sarkában, beállításokkal a jobb alsó részén.

    Először a beállítások fognak kelleni, itt megadjuk, hogy nem Express IIS-t akarunk használni, hanem rendeset.

    Keresőbe véssük be a "php" kulcsszót, majd [enter]

    Folytatás...

    Peter Kiss 11 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.