2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Kiegészítő tápellátás Canon S100-hoz

    Jelen sufnituningunk esetében az elterjedt 18650 típusú Li-Ion akkumulátorra gondoltunk ki egy tápellátási megoldást.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 9 éve 6

  • Bennragadt auto stand-by mód kiiktatása egy powerbankból

    Az alábbi jelenség a képen feltüntetett típusnál fordult elő, ugyanakkor nincs garancia rá, hogy a megoldás más hasonló külleműre is megfelelő, hiszen számos változat keringhet vezérlőkből ezen belül is.

    Történt az, hogy egy idő után akkor is kikapcsolt 1 perc után, ha volt rajta rendes fogyasztó, például egy telefon.

    Sokáig nem foglalkoztam vele, az S100-as fényképezőgépem hajtottam meg vele, méghozzá közvetlenül az akkumulátorok 3,7V-os kivezetéseiről, kihagyva az USB kihajtást. Ezután munkanélkülivé lett, hiszen a fényképezőgép kapott egy kisebb, praktikusabb megoldást. Arra gondoltam, ha már rossz, kinyerem belőle a 4 telepet, és felhasználom bármire. Ekkor elgondolkodtam, hogy mi van, ha csak behülyült. Egy dolog ugyanis sosem történt meg, annak ellenére, hogy a főbekötésekre ráforrasztottam egy-egy kivezetést. Ez pedig az áramtalanítás.

    Így hát leforrasztottam, nyomtam egy kondimerítő bekapcsolást, visszaforrasztottam, s megjavult. Azóta belepréselt az amúgy is powerbankszerű P780-as készülék 4000-es akkumulátorába 40%-nyi energiát.

    Véleményem szerint bármilyen powerbank, ha produkál furcsaságokat, megér egy szétszedést, áramtalanítást. Kellően okos az agyuk ahhoz, hogy behülyüljön.

    ecchphoto 9 éve 3

  • Egyedi kerékpárvilágítás notebook kijelző, és egér ledekből.

    A kreálmány eredeti célja az volt, hogy a lehető legegyszerűbben történjen a kerékpár világításának üzembehelyezése, és áramtalanítása. Ma ezt leginkább úgy oldják meg, hogy sínbe pattintható első és hátsó világítótesteket használnak. Ez is egy gyors megoldás, ugyanakkor a lámpácskákban az energiaellátás már picit körülményesebb. A bennük lévő elemet cserélni, akkukat fel kell tenni tölteni. Menet közbeni lemerüléskor pedig szintén körülményesebb cserélni, ha egyáltalán van nálunk pótakku vagy elem. A sínben rögzülő lámpatestek mobilitása a lopásgátlást is szolgálja.
    Az elgondolás az volt, hogy használjuk a kerékpár eredeti izzós lámpatesteit, azok vezetékeit pedig nem dinamóba, hanem egyetlen akkutartóba vezetjük. A hagyományos lámpatestek nem keltenek feltűnést, ezek lopása már rongálás, maximum letörni tudják. Ez ellen pedig nemigen lehet védekezni. Szerencsére csak egyszer jártam így, pedig már akkor sem üzemeltek az izzós felszerelések.
    Az egyetlen dolog, amit könnyedén ellophatnak, az az akku. Ezt viszont úgy terveztem meg, hogy nagyon gyorsan, és elegendően stabilan lehessen egy mozdulattal rögzíteni, és oldani. Ez tette lehetővé később, hogy a zsebben lapuló pótakkuval akár tekerés közben is cserélhettem pillanatok alatt. Sok kutatás után leltem meg azokat az akkutípusokat, melyekhez kellően olcsón hozzá lehet férni a távolkeleti piacon. Formájuk, kapacitásuk elegendő.

    Folytatás...

    ecchphoto 9 éve 13

  • Kiegészítő tápellátás Canon S100 kompakt fényképezőgéphez

    Jelen sufnituningunk esetében az elterjedt 18650 típusú Li-Ion akkumulátorra gondoltunk ki egy tápellátási megoldást.

    Mielőtt belecsapnánk a lecsóba, essen szó az előzményekről.

    A fényképezőgép holtan érkezett hozzám, egy hiradásipari és háztartási gépszervíztől, több másik társával együtt egy dobozban. Megjavítjuk vagy kidobjuk, ránkbízva. 1-2 gép, köztük ez is, feltűnően jó állapotban volt, így ezekre szenteltünk kicsit több időt. Szerencsére egy barátom, aki igen jártas a mikroelektronikában, megtalálta a hibáját. Az ajtó nyitását érzékelő kontakt volt zárlatos.

    Ez a típus egy igen jó minőségű, és nem kis tudású kompakt, így érdemes volt továbbra is foglalkozni vele. Akadtak utólag hibái, melyek szériahibák voltak. Például kikapcsoláskor lens errort produkál, ugyanakkor képnézegetés módból kapcsoljuk ki, ez nem jelentkezik. Megszokás kérdése, megoldást nem találtunk rá.

    A készülékhez még a javítás előtt olcsó kínai utángyártott akkumulátort vásároltunk, ez a kockázati tényező belefért. Később további kettőt szereztem be hozzá. Hamar kiderült, hogy ezek az akkuk még tartalékkal cserélgetve is rendkívül keveset bírnak, így videózáshoz, folyamatos fényképezésre kényelmetlen volt. Erre a probémára kerestünk megoldást.

    Folytatás...

    ecchphoto 9 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.