2020. március 30., hétfő

Gyorskeresés

Paradicsom

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ha már a kolléga írt az előbb a paprika terméséről, én is írok a paradicsomomról.
Én, mint hobbi paraszt. Mindig is panellakó voltam, de ettől függetlenül szerettem volna saját termést.


A lényeg, hogy rokonnak van az egyik közeli településen egy kis háza, és nem műveli a kertet mert már nem bírja, de megengedte, hogy nyugodtan garázdálkodjak nála. Kb. 1-2 hetente néztem rá a kertre. Amint látszik, csak bodza van, illetve 3 kis gyümölcsfa, ja meg a macska.


őskáosz... itt vajon mi micsoda?

Május végén vettem egy csomó 4 csomag vetőmagot (paradicsom, paprika, répa, petrezselyem), a nagy számok törvénye alapján a több száz magból csak kikel valami... Leginkább saját paradicsomra, paprikára vágytam, mert a piaci, bolti többnyire ízetlen vacak, hiába néz ki szépnek. Hihetetlen, hogy a piacon is csak hazudják, hogy házi a paradicsom, kedvesnek látszó nénikék. Pontosan tudom, milyennek kéne lennie a házinak, hiszen a rokonok a tanyán szoktak termeszteni, a piacinak meg köze sincs hozzá ízben. Ők is mondták, hogy termesszek sajátot, nem annyira bonyolult, majd belejövök.
Ugyanez igaz a dinnyére is, ezek a tökre oltott ízetlen vackok... 150 forint kilónként? és ez a meggyesi? Idén már csak 3 dinnyét vettünk... régen egy nyáron 20-30 körül is ettünk. Szóval jövőre megpróbálom a dinnyét is. A régi dinnye ízt akarom, és úgy se nyugszok le amíg nem sikerül megtalálni. De ugyanezt az almáról is elmondhatnám, a mostani almák is vackok a régiekhez képest, mindenhol ugyanaz a pár fajta kapható.

Az elején még azt se tudtam, hogy a felásott résznél hová vessem a magokat, a kiásott árokba vagy a kiásott földbe, vetettem mindenhová. Végül is mindegy volt, mert az egészet elvitte a belvíz, 2 hétig állt 10-20cm-es vízben az egész, nem élte túl semmi. A kis fák közül is csak egy maradt meg. Ebből tanulva legközelebb emelt ágyásokat fogok készíteni, vagy később vetek.
A másik fő gond, hogy fogalmam sincs, melyik a gaz és melyik a kultúrnövény amíg kicsik. Lehet a belvíz előtt kikapáltam azokból is.

Június elejére kiszáradt végül a kert, utána kaptam paradicsom palántákat, 10 darabot.
Újra felástam 2 sornyi területet, és elültettem a palántákat. Kicsit több helyet kellett volna hagyni közöttük, már látom. A kapálással továbbra is hadilábon állok, így inkább mulcsoztam, a kertben levágott fűvel terítettem le a paradicsomok körüli részt. Ezt nagyon meghálálták, alig nőtt ki pár gaz, és a víz párolgását is remekül visszatartja. 2-3 hetente úgy is le kell nyírni a füvet, van utánpótlás. Az alsó rétege pedig fokozatosan lebomolva táplálja a paradicsomokat. A mindennapi ****ból jó kicsit kikapcsolódni a kertben.


Bio a cucc, mert nem akarok permetezni, ahhoz se értek még semmit. Sajnos a rohadék poloskák megtalálták a paradicsomot, így kicsit csúnyácska a termés, de legalább finom. Eddig meg nem is láttunk az udvarban belőlük.

A 10 növényből 7 hozott termést eddig, mert több baleset is történt velük. Palánta korukban valaki átgyalogolt rajtuk, illetve kb. 3-4 hetes korukban a fűkasza áldozatává vált a nagy részük, de ezt is túlélték. Szegények akkor alig látszottak ki a gazból, mert ott 3 hétig nem kaptak új takarást.
Még meg kell tanulnom kacsolni, normálisan felkötni őket, mert most karókat ugyan kaptak, de kacsolást, ritkítást nem. Mivel kis korukban átment rajtuk a fűkasza, így inkább kúszni kezdtek, mint felfelé nőni.

Jövőre megpróbálkozok több növénnyel is, illetve próbálom gyarapítani a tudásom, mit mivel érdemes ültetni, hogy ne kelljen permetezni, és maradjon termés is. A poloskák elvileg jobban szeretik a friss búzát, mint a paradicsomot, így jövőre nem maradhat ki pár szem búza sem.
A jövő évi terv: paradicsom, paprika, répa, petrezselyem, vöröshagyma, krumpli, uborka, dinnye, cékla, meg ami eszembe jut majd. Jó lenne málna is, de az extra munkaigényes. Egy jó alma, meg csacsanszka szilvafa is tervben van. Szegény rokonokat állandóan faggatom, mit hogy érdemes vetni, gondozni. Addig kell megtanulni, amíg van kitől. Végül is imádtam kis koromban is náluk lenni, meg most is.
A kert földjének minősége jónak tűnik, hiszen valaha a Körös ártere volt, meg a környéken mindenhol ölik egymást érte a nagy gazdák... csak a belvíz a gond.
Az biztos, hogy k.sok munka van egy ekkora kerttel, de ha normálisan meg lenne művelve, az egész családot is képes lenne ellátni. Kb. 7-800m2... most töredéke van csak művelve. Munka mellett nem tudom mennyi időm lesz rá, 2-3 hetente tudok csak ránézni hétvégén.
Anyagilag biztos, hogy megéri, hiszen a 700-1000 forintos kilókénti árak már biztos nem lesznek sokkal olcsóbbak, és még benzinköltséggel együtt is jobban járok.
Nem elhanyagolható szempont, hogy legalább tudom mit eszek, nincs permetezve, a házi meg mindig sokkal finomabb, mint a bolti, piaci.
Ha meg nagyon belejövök, akkor még az is lehet, hogy veszek egy tanyát, és önellátóba megyünk át, és otthagyom a fenébe az egész mostani életem, úgy is tele a tököm Békéscsabával, az ingatlan árakkal, meg a sok hülyével.

Hozzászólások

(#1) twollah1976


twollah1976
(őstag)
LOGOUT blog

Hol a cica?

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#2) Victoryus válasza twollah1976 (#1) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog

Az első képen, a fekete folt, kinagyítva jobban látszik. 2 éves, ivartalanított leányzó, kicsit vad, nem szereti a simogatást, de ha olyanja van akkor odajön dörgölőzni még kapálás közben is.

[ Szerkesztve ]

(#3) twollah1976 válasza Victoryus (#2) üzenetére


twollah1976
(őstag)
LOGOUT blog

Tobb cicas kepet!

Ha dorgolodzik az mar jo.
Probald a fejet simogatni, lassan, ovatosan nyulj fele.
Volt egy macskank az odakapott ha az oldalat probaltam simogatni.
Lehet, hogy megrugtak, stb es ezert nem szerette.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) Narxis válasza twollah1976 (#3) üzenetére


Narxis
(nagyúr)

Nem minden macska szereti ha hasánál simogatod, enyéimet biztos nem rúgták meg mert nem tudnak kimenni a telekről és mégis oda kapnak ha hasukat simogatom, néha szokták engedni de sokszor nem.

Zöldség termesztésben érdemes megnézni messzire szakadt hazánk fia csatornáját, Zsíros Deszka néven: [link] Sok hasznos tippet ad.

(#5) bambano


bambano
(titán)

ha kikarózod az ágyásokat, akkor el fogod találni, hogy hol kell füvet nyírni.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#6) alcsa


alcsa
(senior tag)

Nálunk van egy pár tő málna a kerítés mellett, semmit nem csináltunk velük és jó termése volt az idén is. Miért mondod, hogy nagyon munkaigényes?

(#7) Victoryus válasza twollah1976 (#3) üzenetére


Victoryus
(addikt)
LOGOUT blog


Kicsi korában se szerette ha nyúzzuk, de akkor jobban tűrte. Mamától elviseli, mert ő van vele mindig.

#bambano: ki lesz jelölve a konyhakert, mert após megint levágja a növényeim :D
#alcsa: elvileg a málnát is kéne ritkítani, meg öntözni, tápozni ha jól tudom. Jövőre egy-két tövet talán ültetünk abból is, aztán majd kiderül.

[ Szerkesztve ]

(#8) Ceree


Ceree
(senior tag)

"még az is lehet, hogy veszek egy tanyát, és önellátóba megyünk át, és otthagyom a fenébe az egész mostani életem"

Sokszor eszembe jut nekem is.

Másolat_eredetije

(#9) Agyturbina


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog

. A régi dinnye ízt akarom, és úgy se nyugszok le amíg nem sikerül megtalálni. De ugyanezt az almáról is elmondhatnám, a mostani almák is vackok a régiekhez képest, mindenhol ugyanaz a pár fajta kapható.

Talán az Indexen volt kint egy cikk, az ország gazdájától, miért is lépett erre a pályára, miért foglalkozott növény nemesítéssel.

Pont azért amit leírtál, de a legjobb volt az egészben amikor leírta miért nem sikerült neki elérni, olvasni is egy élmény volt :R

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#10) villamos


villamos
(őstag)

Nekünk volt konyhakertünk évtizedekig. Volt paradicsom, paprika, káposzta, borsó, répa, retek, mogyoró (ja az nem). Szinte egész évben adott munkát, folyamatosan kapálni, öntözni, permetezni stb. Lett is pár szál répa, néhány kiló paprika, néhány fej hernyórágta káposzta, és szép sárga paradicsom stb. Néha elverte a jég, néha elrohadt stb. Húsz év után meguntuk a vacakolást, és bevetettük a kertet fűvel.

az idők szavára hallgatva, március 30-án a fürdőkádat televettem benzinnel. Na az agyam, az mindjárt lelökte a szíjat, képzeld el, ott a kádban a benzin, gondold el. Jajj! Anyósom meg leengedte, azt hitte, öblítővíz! Hogy nem szakad rá a... Leengedi a benzint!!! Úgy sajnáltam, hogy nem gyújtott rá.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.