Évről évre egyre vacakabbak a dinnyék. Ráadásul már csak a csíkost árulják szinte mindenhol. Most is megszívtam, ugyanúgy. Szép piros belső, érett, az íze meg olyan semmilyen. A teteje nem édes, a közepe egy kicsit. Régen - 10 éve kb. - nem ilyen vackokat hívtak dinnyének, ezeket a tökre oltott *****-at. És ezt mindet medgyesinek titulálják. Hát nem tudom, de ha ezeket adjuk külföldre is, már nem sokáig lesz kereslet rá az 100%. Mikor még címereztünk, ott voltak a dinnyeföldek a közelben. Vettünk, kivittek ifával is akár. (jobb a békesség alapon... na ez már másik sztori... )de azok milyen finom dinnyék voltak. Nem medgyesiek, kamutiak... lehet elmegyek oda, hátha...
Valaki talákozott mostanában sima zöld hagyományos dinnyével? Az a jó zamatos, piros, nagymagvas... Kit érdekelnek a magok, mikor mennyei íze volt? Ezeknek a hibrideknek még normális magjuk sincs, kis satnya vackok.
Meg volt az a régi fajta mézédes, aminek narancssárga húsa volt, nem piros? Keresem, egyszerűen nincs sehol. De nem csak a dinnye egyre rosszabb, a fokhagyma, paradicsom is. Ez utóbbinak is köze nincs a régiekhez ízre. hova jutottunk? Íz nélküli ételek, mű az egész világ.
Nekem idén eddig szerencsém volt, mert mindkét dinnyém édes volt és jó ízű – ráadásul sötétzöld héjú. Viszont azt én is észrevettem, hogy egyre kevesebb ez a hagyományos sötétzöld héjú dinnye és mindenhol a csíkosat nyomatják. A minőségük, vagyis hát az édességük az meg sokszor nem az igazi, még ha azért közöttük is ki lehet fogni édeset.
Emlékszem, régebben, még a 80-as években, mikor jött az alföldi cigány az 1200-es Zsigával tökig megrakva dinnyével, DINNYÉÉÉT! kiabálva a megafonba, na az volt az igazi. Azok között a dinnyék között nem volt nem édes. Vajon hová tűntek ezek a dinnyés cigányok az elmúlt 20-25 évben? Nem voltak elég EU szabványok? Vagy mi? Nekem hiányoznak.