2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Miért ilyen pocsék 10 dinnyéből 9?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Évről évre egyre vacakabbak a dinnyék. Ráadásul már csak a csíkost árulják szinte mindenhol. Most is megszívtam, ugyanúgy. Szép piros belső, érett, az íze meg olyan semmilyen. A teteje nem édes, a közepe egy kicsit. Régen - 10 éve kb. - nem ilyen vackokat hívtak dinnyének, ezeket a tökre oltott *****-at. És ezt mindet medgyesinek titulálják. Hát nem tudom, de ha ezeket adjuk külföldre is, már nem sokáig lesz kereslet rá az 100%. Mikor még címereztünk, ott voltak a dinnyeföldek a közelben. Vettünk, kivittek ifával is akár. (jobb a békesség alapon... na ez már másik sztori... )de azok milyen finom dinnyék voltak. Nem medgyesiek, kamutiak... lehet elmegyek oda, hátha...
Valaki talákozott mostanában sima zöld hagyományos dinnyével? Az a jó zamatos, piros, nagymagvas... Kit érdekelnek a magok, mikor mennyei íze volt? Ezeknek a hibrideknek még normális magjuk sincs, kis satnya vackok.
Meg volt az a régi fajta mézédes, aminek narancssárga húsa volt, nem piros? Keresem, egyszerűen nincs sehol. De nem csak a dinnye egyre rosszabb, a fokhagyma, paradicsom is. Ez utóbbinak is köze nincs a régiekhez ízre. hova jutottunk? Íz nélküli ételek, mű az egész világ.

Hozzászólások

(#1) Penty


Penty
tag

Nekem idén eddig szerencsém volt, mert mindkét dinnyém édes volt és jó ízű – ráadásul sötétzöld héjú. Viszont azt én is észrevettem, hogy egyre kevesebb ez a hagyományos sötétzöld héjú dinnye és mindenhol a csíkosat nyomatják. A minőségük, vagyis hát az édességük az meg sokszor nem az igazi, még ha azért közöttük is ki lehet fogni édeset.
Emlékszem, régebben, még a 80-as években, mikor jött az alföldi cigány az 1200-es Zsigával tökig megrakva dinnyével, DINNYÉÉÉT! kiabálva a megafonba, na az volt az igazi. :DDD Azok között a dinnyék között nem volt nem édes. Vajon hová tűntek ezek a dinnyés cigányok az elmúlt 20-25 évben? Nem voltak elég EU szabványok? Vagy mi? Nekem hiányoznak.

(#2) XtremLor


XtremLor
őstag

Van meg jo dinnye ez nem kerdes, minden evben lehet kapni ritka amikor rosszat fogok ki....
A banin a termelektol 100% hogy kapni jo magyar dinnyet, boltba ismeros zoldsegesnel detto..
Szeretem en is, 2-3 naponta hozok ilyenkor, most van pont szezonja, kocogtatassal szepen lehet hallani melyik jo "feszes":)

"Legen...Wait for it...Dary"

(#3) Klaus Duran válasza Penty (#1) üzenetére


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Megunták a munkát. ;]

nekem is szerencsém volt eddig. 2/2. ;]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#4) Shing


Shing
őstag

Ezek normál dinnyék, nem genetikailag módosítottak. ;]

(#5) Pr3ciSioN válasza Penty (#1) üzenetére


Pr3ciSioN
aktív tag

Nekünk gyerekkoromban csak Szamaras Bandi jutott és az ordibálta, hogy : Dinnyééét!! :DDD De amelyiket kiválasztottuk azt meglékelte és meg kóstolhattuk mielőtt megvettük :D

\HTC ONE M8 ----> Más nem is kell\ A Reszkessetek Betörők a gyerekek Die Hardja

(#6) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Néhány sebből vérzik a poszt. Dinnyetermelő családban nőttem fel, a következőket tudom elmondani:

Évről évre egyre vacakabbak a dinnyék.
A magyar dinnyetermelés csökken.
Ráadásul már csak a csíkost árulják szinte mindenhol.
A csíkos is lehet jó, és a fekete is. Az, hogy a fekete az tradicionális magyar "ősdinnye", az más dolog, de sajnos nem volt jó termésátlaga.
Most is megszívtam, ugyanúgy. Szép piros belső, érett, az íze meg olyan semmilyen. A teteje nem édes, a közepe egy kicsit. Régen - 10 éve kb. - nem ilyen vackokat hívtak dinnyének, ezeket a tökre oltott *****-at.
És ezt mindet medgyesinek titulálják.
Ott sem feltétlen jó a dinnye.
Hát nem tudom, de ha ezeket adjuk külföldre is, már nem sokáig lesz kereslet rá az 100%.
10 éve adtak 22 és 8 forintot a kilójáért.
Mikor még címereztünk, ott voltak a dinnyeföldek a közelben. Vettünk, kivittek ifával is akár. (jobb a békesség alapon... na ez már másik sztori... )de azok milyen finom dinnyék voltak. Nem medgyesiek, kamutiak... lehet elmegyek oda, hátha...
Valaki talákozott mostanában sima zöld hagyományos dinnyével? Az a jó zamatos, piros, nagymagvas... Kit érdekelnek a magok, mikor mennyei íze volt? Ezeknek a hibrideknek még normális magjuk sincs, kis satnya vackok.
A csíkosnak adott feltételek mellett pont ugyanolyan, ha nem jobb íze van, mint a sima zöldnek.

Ezen túl: az érettet tudni kell leszedni, és csak a termelő tudja, hogy melyik a jó. Eladja 60 ft/kilójáért, mert a multik lenyomják az árat. Közben még lopják a földről a dinnyét. Semmi értelme éjjeli őrt fogadni, mert nincs rajta sok haszon. Nehézkes a szállítás, egyesével kell átpakolni. Kiirtani belőle a gyomot nem lehet normálisan, mert mindenfelé nőnek az indák. És egy láda meggyen kicsit több haszon van, mint 100 kg dinnyén.

A konklúziót te is le tudod vonni.

Ja! És egy utolsó kérdés: ki az, aki út melletti, esetleg főút melletti árustól veszi a dinnyét, és nem boltból?

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#7) nemlehet


nemlehet
őstag

Rohadtul utálom a dinnyét, nem értem mi a fene értelme van annak a gyümölcsnek :))

De amúgy ebben sok minden közbe játszik.
Egyrészt ott a nosztalgiafaktor, "régen minden jobb volt".
Másrészt átalakult az étkezés manapság már sokkal erőteljesebbek az ízek, sokkal több édes dolgot eszünk így a "mézédes" dinnye sem olyan édes. Pl full ugyan olyan recept alapján készített csokikrémet ma már nem érzek édesnek, pedig gyerekkoromban kanállal ettem a cukrot annyira édesszájú voltam csak ugye gyerekként sokkal kevésbé volt hozzáférhető számomra az édesség.
Harmadrészt manapság már kistermelőként nem éri meg mezőgazdaságot csinálni, a nagy hozamú, kevés ráfordítást igénylő fajtákat ültetik a nagybani gazdál. Ezek sokszor nem olyan finomak mint a kényesebb kisebb hozamú fajták, de ugyan úgy viszik ilyenkor mint a cukrot "me há dinnyeszon van". Szóval már nem tudnak abból megélni a cigányok, hogy felvásárolják az 1-2 mázsát termelő helyiektől a dinnyét és szétszórják a környéken egy ladából, mert egyszerűen nincs erre lehetőség, a nagytermelőnek ez nem éri meg mert nem vesznek elég nagy mennyiségben, de ha neki még jó is lenne a haszon rajta túl kicsi a multik miatt akik nagyon lenyomják az árakat mivel a dinnye csak becsalogatja az embereket.
Amúgy nem tűnt el a jó gyümölcs, csak nem a hyperben kell keresni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#8) MineFox54 válasza Penty (#1) üzenetére


MineFox54
őstag

Én cecén(?) szoktam venni, amikor jövünk haza nyaralásból (keszthely), ott sztem még van zöld.

(#9) buherton


buherton
őstag

Szerintem igenis van alapja, amit írsz. Régebben nem is voltak ilyen vastag héjú dinnyék, továbbá tök utóíze sem volt.

A paradicsom külön kategória. Rettenet, amit a boltokban árulnak és rendesen meg is utáltatták velem. Undorító íze van (már amennyi van) ráadásul jó kemény és ízetlen a héja. Néha hozzájutok igazi kertben növő paradicsomhoz és megfordul velem a világ, annyira finom.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#10) Laciii92


Laciii92
csendes tag

Törzsgyökeres cecei vagyok, mi is foglalkoztunk régen dinnyével és paprikával, de aztán abba kellett hagyni mert túl telített lett otthon a piac. De attól függetlenül azért tisztában vagyok hogy melyik standnál kinek a dinnyéje van. Nemrég jelent meg egy hír hogy lefoglaltak és megsemmisítettek több mint egy tonnányi dinnyét azzal az indokkal, hogy nem tudták igazolni az eredetét, ehhez képest és az elmúlt öt évben arról a földről hozom a dinnyét haza :) Ami jó tanácsot tudok adni az az, hogy olyan helyen kell venni a dinnyét ahol nincs két egyforma, az nem manipulált :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.