2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hogyan szivasd magad napokon keresztül...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Xubuntu+minidlna+Thomson 43UC6306
Szubjektív, feszültséglevezető bejegyzés!

Szóval a múltkor írtam, hogy vettem egy Hp T620-as vékony klienst, otthoni 'szervernek'.
Az elképzelés az lett volna, hogy milyen frankó kis passzív masina, jó lesz seed+fájl szervernek, plusz filmeket lejátszani.
Első hiba, hogy nem vettem észre, hogy nincs a tv-n meg a mini pc-n közös pont... A tv-n csak hdmi csatlakozók vannak, a pc-n meg display port és vga. Aha. Frankó. Rendeltem dp-hdmi konvertert, egyszer majd ideér. Ja, hogy megint ALi, mert itthon vagy nincs vagy több ezer forint egy ilyen kis retek átalakító. De egyébként Békéscsabán nem is találtam.
Na jó, akkor Xubuntut feltelepítettem, beállítottam ssh hozzáférést, plusz Teamwievert, és a célhelyre, haza szállítottam.
Samba beüzemelése egész jól ment, minden frankó. Hát az átviteli sebességgel még nem vagyok kibékülve.
Pár sebesség adat, amit sok minden befolyásol, a nyamvadt wifi főleg, mert nem akarok kábelezni. Transmission ok, még az automatikus indítást kell megoldani, meg az usb-s vinyó automatikus mountolását.
Második hiba, hogy csak egy régi 60GB-os vinyót találtam, azt fogtam be a HP géphez. Végül is, heti 1-2 rész sorozatnak bőven elég, nem kár érte, bármi is történjen vele.
- A Digis Zte router csak 2,4Ghz-en kommunikál, 150mbit/s a max, ebből 7MB/s megvan wifin keresztül történő másolásnál. A WDR3600-as routerem meg már kiiktattam... Ez lett volna az egyik cél.
Azért azzal gyorsabb volt, hát elérte akár a 20MB/s-ot is... fénysebesség!!! De akkor megint 2 router lesz, két alhálóval... rohadna meg. Akkor minek ad routert, ha csak ilyen lassú??? Ja, a szerencsétlen kis wdr600-on még a minidlna is működött, csak nem volt elég erős hozzá az egy magos kis hardvere...
- Torrent letöltés a HP-n, usb-s merevlemezre: 12MB/s Ez ~4x sebesség a WRD3600-hoz képest
- Fájl másolás HP: ssd >> usb3 hdd max 37MB/s, visszafelé is. Jó kis Fujitsu merevlemez... hulladék ez is
- Fájl másolás HP: ssd>> SandiskUltraFit 70MB/s, visszafelé is nagyjából ennyi. Usb hdd-ről 10-35MB/s között ingadozik.

Mi lenne ha... ugye nincs kábel, de jó lenne filmet nézni a HP-ről. Hát akkor legyen minidlna.
Ami a Xubuntus szoftverboltban van, az nem csinál semmit. Indtás után feldob 1 másodpercre terminál ablakot, és ennyi. A leírásokban említett konfig fájlok sehol... Megint engem néznek hülyének. Nem baj, megszoktam.
Ubuntus fórumon segítettek szerencsére. Szóval minidlna terminálból. Ok, felment USB hdd-ről nem igazán akaródzott bármit lejátszani a tv-nek képeken kívül, így végül már csal az ssd-ről próbálkoztam.
Na frankón beállítottam mindent, tényleg. A Thomson tv meg max 2-3 másodperc után Network errorral kilépett... No, velem nem szórakozol, akkor átmásolom a szokásos pendrive-ra... ahha. Azon kívül, hogy látja a Xubuntu, hogy jééé egy pendrive, semmit nem tud vele kezdeni. Ntfs fájlrendszer van rajta. Újabb 1-2 nap szívással biztos megoldható, hiszen a Windowson is használható az ext4... Na jó ennek semmi köze egymáshoz.
Hát akkor csak marad a minidlna... ja, még mindig nem megy az se. Na mondom, megint a Linux szivat, de utánanézve a hibának a tv szoftvere bugos. Ja, anno a Plex-szel is csak szivatott, utána már csak pendrive-ról néztünk mindent.

Szóval akkor update tv...
Ez simán lezajlott, ~700MB az egész zip, kell hozzá egy fat32-es pendrive... ami persze nem volt így le kellett formázni a sorozatos pendriveom. Xubunura van pár lemezkezelő alkalmazás, természetesen alapból nem volt rajta ilyen... Gnome disket feltettem, az eddig ok, látja a particiókat, tud formázni is. Végül inkább a laptopon formáztam. Volt még utána egy próbálkozásom ext4-es pendrive-val, de onnan se játszott le semmit... Mindegy.
A lényeg, hogy simán végigment a frissítési folyamat, sajnos minden előző beállítást megtartott a tv, úgy fest a helyzet... Természetesen? utána se játszott le 2-3 másodpernél többet. Szóval a tv szerviz menüjéből restore all... vissza a gyári beállításokra. Itt megint jött a szopacs,mert ekkor végighangolta az összes csatornát. Na mondom ok, kész, 10 perc alatt megvolt vele.
Aha... eljátszotta ugyanazt, mint anno új korában: következő ki-bekapcsoláskor közölte, hogy üdv, én egy frissen vásárolt tv vagyok, állíts már be! Mondtam, hogy anyád, most ment végig a beállítás varázsló, hiszen mindent megkérdeztél te tetű, régió, hangolás, licensz elfogadása... Na, jó b+ akkor újra... megint 10 perc mire minden csatornát megtalált. Minidlna-ra nincs is semmilyen beállítás benne.
Végül hálózat teszt, látja a Linuxos gépet, minidlna-t. Na akkor zene, Tankcsapda: Ez most egy ilyen nap... és most végre nem állt meg 3másodperc után, végigjátszotta a számokat. JEEEEE 3. nap este végre egy kis sikerélmény...
Másoltam fel filmet is, innen azt is végigjátszotta volna ha ráérek, még tekerni is lehet benne. Ja feliratot nem látja most se. Fuck off... Szétverem kalapáccsal ezt a *****-t

No de nem fogok mindent mindig a 16GB-os ssd-re másolni, 6GB szabad hely van rajta... Az usb merevlemezről fogsz lejátszani te dög...
Na onnan nem nyitja meg a mappákat a minidlna, permission denied. Ugyanaz a felhasználó+csoport mint az ssd-n minden fájlnál, mappánál... rekurzivan parancssorból, MC-ből, így -úgy amúgy... semmi.
Este 10, már közel álltam hozzá hogy kivágom az ablakon, majd jól befújom wd40-el és felgyújtom az egészet plusz felteszem a Youtubre-ra, majd elegendő nézettség esetén ugyanezt eljátszom a csodálatos Vorke Z6+-szal is ami hasonlóan sok szopással gazdagítja a felhasználókat. Ez egy másik történet, de a rajta levő android egy rakás fos, pont arra nem jó amire vettem: képtelen filmet lejátszani. Tegyél rá CoreElecet... aha. Persze. Ahhoz meg rendezd át a nas-on levő összes cuccod, mert különben képtelen betallózni a filmeket az 1TB-os lemezről, csak lefagy az egész. A 'nas'-t meg csak minden 2. újraindításra látja. De azért próbálkozz paraszt, nyomkodd a képernyőbillentyűzeten végig az ip címét stb. Úgy se fog menni.
Ha netalán tán sikerül neki megtalálni a nast, és hajlandó hozzáadni filmet a listázhoz, akkor már ok, szépen akadásmentesen lejátsza. Ja, hogy még egy nyomorék böngésző sincs rajta, hogy mondjuk egy új rész sorozatot letorrentezzek??? És nem is lesz, mert a CoreELecben nincs. Ja de, valami karakteres felületű van... egészségére aki beletette. Bootolj be androidba, aztán ott van böngésző hülye user... kellett neked ilyen kütyü! Te vagy a hülye, mert megvetted, ezt minden ilyen esetnél eszedbe fogom juttatni. A képedbe tolom!
Szülőknek vettem... Szóval majd jól letöltök mindent pendrivra, aztán azt legalább be lehet tallózni elsőre is, csak akkor minek a nas. Sok qurva okos eszköz, semmire se jók.

Most még pár opciót kipróbálok a HP-n, egy-két linuxos fórumon írtak hasonló esetről. Egyik megoldási javaslat, hogy használjam root felhasználóval, root csoporttal. Ja, azt mintha már próbáltam volna, és nem működött. Mai program adott... Elmegyek futni/tekerni az összes Linux meg minidlna ott rohadjon meg ahol van!

Tanulság: moziban vagy Netflixről kell filmet nézni, nincs ennyi szívás! :D Meg ott a Dzsoki tv

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

,,El kell engedi" :DDD
Apple TV és egy Macbook Air simán megoldaná. :U

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#2) UnA válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Igazából több dolog is furcsa volt...
- router: tud működni switchként is, és akkor nem lesz külön subnet
- NTFS: nekem mindig tudta kezelni Ubuntun, csak kell neki ntfs-3g csomag

(#3) norbi19884


norbi19884
tag

A szolgáltatótól lehet kérvényezni, hogy modemként működjön a router vagy a sajátodba kikapcsolod a DHCP szervert, illetve adsz neki egy címet a tartományodba, hogy elérd.

(#4) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Pont a héten kértem, hogy ne legyen bridge módban a Digi router :) Fene gondolta, hogy csak ennyit tud. Nem olvastam el előre a digis topicot. Így akkor nem szabadul fel konnektor :(( Így is sok a 'doboz' örültem, hogy eggyel kevesebb lesz. De nem.
#UnA: az igaz, jó ötlet.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#5) cappa72


cappa72
nagyúr

Na akkor zene, Tankcsapda:
:C
Feszülséglevezetőnek az Agyarország, Senki se menekül... jóa'

Hát én szimplán NAS-t üzemeltem be, meg egy régi öreg laptopot olyan célra, hogy a nas -> paltop -> tv összeköttetés meglegyen. Ezen kívül a lapos ellátja a zenelejátszó funkciót, ami egy dac-on keresztül üvöltteti az erősítőn át a két zajkeltő hangfalat.
Azért a sebességgel gondjaim vannak persze, mert wifin kereszül érintkezik a patop a nassal ( a nas közvetlenül kábelen van a routeren.)

Meg ott a Dzsoki tv
Ez gyilkos volt.... :DDD

Most még pár opciót kipróbálok a HP-n
A házi pálinkán nem sok mást lehet próbálni: meginni, és várni a hatást....

Hajrá feszültséglevezetés! Éjeln a rock! (persze nekem már 30 éve mondják, hogy az rock nem divat, meg már úgyis halott, de én lesz@rom ezt a véleméynt - halld ama Tankcsapda számot.)

[ Szerkesztve ]

B.C. Rich Platinum Warlock eladó 105kHUF

(#6) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Én erre egy Banana Pi M1+-t használok, ami torrent szerver és egyben media szerverként működik úgy, hogy egy külső lemez van rácsatlakoztatva. Apropó! Milyen tv-d van? Mert ha van hálózat funkciói (lan vagy wifi), akkor hálózaton keresztül is tudsz lejátszani videókat.

(#7) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Kész van, működik. Azt hagyja ki mindenki, hogy nincs (engedélyezett) root felhasználó 18-as Ubuntun, tehát hiába írom át az etc/default/minidlna + etc/minidlna.conf-ban a usert. Most, miután lett root userem működik usb eszközzel is: root felhasználó + minidlna group. Bár utóbbi szerintem root felhasználó esetén mindegy, hisz ő a főnök.
#cappa72: köszi :)

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#8) Claude Leon


Claude Leon
senior tag

Az a gyanúm, hogy a desktoppal mountoltad fel azt az usb-s lemezt (run/media/user alá), lehet, hogy ilyenkor talán lockolhatja a felhasználóra.
A gnome-disks-ben találsz opciót a mountolás átkavarására, ha nem akarsz fstabban kézimunkázni.
De minidlna feliratügyben annyit találok csak, hogy az újabb verzió kihagyja a feliratot (5 éve)

szerk. Mire megírtam, elkésett:)

[ Szerkesztve ]

(#9) MineFox54


MineFox54
őstag

"Azon kívül, hogy látja a Xubuntu, hogy jééé egy pendrive, semmit nem tud vele kezdeni. Ntfs fájlrendszer van rajta. Újabb 1-2 nap szívással biztos megoldható, hiszen a Windowson is használható az ext4... Na jó ennek semmi köze egymáshoz."
Out-o-box működnie kéne, legrosszabb esetben az ntfs-3g telepítésével...

(#10) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Ezt nem hiszem el, de most, hogy végigcsináltam pár formázást, látja az ntfs pendrive tartalmát is.
ntfs>>ext4>>fat32>>ntfs
Azt, hogy eredetileg miért nem látta, nem tudom. Másikkal meg néztem, de most direkt kipróbáltam és látja. Ugyanabban az usb portban. Bár azóta volt egy update/upgrade és elég sok mindent frissített.

Már csak arra kéne rájönni, hogy egy adott filmet miért nem játszik minidlna-ról ha pendrive-ról meg simán. A fájlok tulajdonosa, csoportja ugyanaz. Ezzel a csatolással biztos, hogy nem minden ok.
Ide csatolja fel az usb-s hdd-t, pendriveokat is: /media/t620/ A t620 én vagyok :)
Tehát van egy /media/t620/mnt/ és /media/t620/sandisk/
A wdr3600-nak kellett a mnt név, mert így automatikusan csatolta, de lehet, hogy a Xubuntunak meg bezavar esetleg?

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.